Amarantové lívance s ovocem
Nejvíc bílkovin ze všech obilovin a také mnoho vlákniny obsahuje amarant. Je vhodné tedy mouku z této plodiny využít při pečení. Hodí se třeba na přípravu lívanců. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- ½ šálku amarantové mouky
- 1 šálek celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- ¾ lžičky jedlé sody
- 2 velká vejce
- 2 šálky podmáslí, nebo alternativního mléka
- ¼ šálku oleje
- čerstvé ovoce, například borůvky či jahody
V míse smícháme suché přísady.
V jiné míse smícháme podmáslí, vejce a olej a šleháme dohladka. Necháme 5 minut odpočinout.
Pak smícháme suché a mokré přísady. Přidáme půl šálku ovoce. Pokud je těstíčko příliš husté, zředíme vodou přidávanou po lžičkách.
Na pánvi upečeme lívance. Podáváme s čerstvým ovocem.
Související
-
Čokoládová quinoa s práškem z maky
Podzemní hlíza maka je známa pro své posilující účinky. Seženete ji v obchodech se zdravou výživou jako sušený mletý prášek. Ten pak můžete přidat třeba do kaše z quinoy.
-
Malinové muffiny
Maliny jsou mimořádně bohaté na vitamin C. Nejlépe chutnají čerstvé, ale můžete z nich upéct i skvělý dezert. Recept na zdravé malinové muffiny nabízí Štěpánka Kutišová.
-
Jáhlová kaše se švestkami
Mezi skvělé plody podzimu patří švestky a jablka. Pokud je spojíte s jáhlami, vytvoříte chutnou a zdravou snídani. Recept na jáhlovou kaši nabízí výživová poradkyně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka