Amarantové lívance s ovocem
Nejvíc bílkovin ze všech obilovin a také mnoho vlákniny obsahuje amarant. Je vhodné tedy mouku z této plodiny využít při pečení. Hodí se třeba na přípravu lívanců. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- ½ šálku amarantové mouky
- 1 šálek celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- ¾ lžičky jedlé sody
- 2 velká vejce
- 2 šálky podmáslí, nebo alternativního mléka
- ¼ šálku oleje
- čerstvé ovoce, například borůvky či jahody
V míse smícháme suché přísady.
V jiné míse smícháme podmáslí, vejce a olej a šleháme dohladka. Necháme 5 minut odpočinout.
Pak smícháme suché a mokré přísady. Přidáme půl šálku ovoce. Pokud je těstíčko příliš husté, zředíme vodou přidávanou po lžičkách.
Na pánvi upečeme lívance. Podáváme s čerstvým ovocem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.