Amarantové lívance s ovocem

Nejvíc bílkovin ze všech obilovin a také mnoho vlákniny obsahuje amarant. Je vhodné tedy mouku z této plodiny využít při pečení. Hodí se třeba na přípravu lívanců. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • ½ šálku amarantové mouky
  • 1 šálek celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • 2 velká vejce
  • 2 šálky podmáslí, nebo alternativního mléka
  • ¼ šálku oleje
  • čerstvé ovoce, například borůvky či jahody

V míse smícháme suché přísady.

V jiné míse smícháme podmáslí, vejce a olej a šleháme dohladka. Necháme 5 minut odpočinout.

Pak smícháme suché a mokré přísady. Přidáme půl šálku ovoce. Pokud je těstíčko příliš husté, zředíme vodou přidávanou po lžičkách.

Na pánvi upečeme lívance. Podáváme s čerstvým ovocem.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.