Čokoládová quinoa s práškem z maky
Podzemní hlíza maka je známa již tisíce let pro své posilující účinky a schopnost harmonizovat hormonální systém. Seženete ji v obchodech se zdravou výživou jako sušený mletý prášek. Ten pak můžete přidat třeba do kaše z quinoy. Svůj recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- ½ hrnku quinoy
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek kokosového mléka
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce lněných semínek
- 25 gramů čokolády (75-80procentní)
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce prášku z maky
- opražené oříšky a plátky kokosu
- drobné ovoce
Quinou vaříme v čisté vodě s práškem z maky asi 15 minut, než se vstřebá voda.
Poté přidáme kokosové mléko, lněná semínka, kakao, med a nadrobno nasekanou čokoládu. Kokosové mléko také můžeme přidat k vodě, v níž vaříme quinou.
Všechno dobře mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí, aby se dostala ke každému semínku.
Přidáme oříšky a plátky kokosu (můžeme je předem opražit na pánvi, místo oříšků můžeme posypat skořicí a mletým lněným semínkem). Dozdobíme drobným ovocem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.