Čokoládová quinoa s práškem z maky
Podzemní hlíza maka je známa již tisíce let pro své posilující účinky a schopnost harmonizovat hormonální systém. Seženete ji v obchodech se zdravou výživou jako sušený mletý prášek. Ten pak můžete přidat třeba do kaše z quinoy. Svůj recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- ½ hrnku quinoy
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek kokosového mléka
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce lněných semínek
- 25 gramů čokolády (75-80procentní)
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce prášku z maky
- opražené oříšky a plátky kokosu
- drobné ovoce
Quinou vaříme v čisté vodě s práškem z maky asi 15 minut, než se vstřebá voda.
Poté přidáme kokosové mléko, lněná semínka, kakao, med a nadrobno nasekanou čokoládu. Kokosové mléko také můžeme přidat k vodě, v níž vaříme quinou.
Všechno dobře mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí, aby se dostala ke každému semínku.
Přidáme oříšky a plátky kokosu (můžeme je předem opražit na pánvi, místo oříšků můžeme posypat skořicí a mletým lněným semínkem). Dozdobíme drobným ovocem.
Související
-
Jáhlová kaše se švestkami
Mezi skvělé plody podzimu patří švestky a jablka. Pokud je spojíte s jáhlami, vytvoříte chutnou a zdravou snídani. Recept na jáhlovou kaši nabízí výživová poradkyně.
-
Jarní quinoa
V obchůdcích se zdravou výživou již zdomácněla quinoa. Tip na využití této velice výživné suroviny dala v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.
-
Nepečené pistáciové brownies
Mezi zdravé a chutné ořechy patří zelené pistácie. Připravte z nich dezert, který rozhodně můžete mlsat bez výčitek. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka