Jáhlová kaše se švestkami

Mezi skvělé plody podzimu patří švestky a jablka. Pokud je spojíte s jáhlami, vytvoříte chutnou a zdravou snídani. Recept na jáhlovou kaši nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • ¼ šálku suchých jáhel
  • švestky čerstvé nebo suché
  • jablko
  • lžička másla
  • lžička medu
  • skořice

Jáhly můžeme namočit přes noc, ráno propláchneme a vodu slijeme, nebo je na půl hodiny zalijeme horkou vodou, necháme stát, poté propláchneme, přecedíme. Dáme je do menšího kastrolu a zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody. Na středním plameni vedeme k varu pod pokličkou, přidáme špetku soli.

V průběhu vaření přidáme nastrouhané jablko a na kousky nakrájené švestky. Pokud jsou sušené švestky příliš tuhé na pokrájení, můžeme je také spařit horkou vodou. Když přidáme švestky na počátku vaření, rozvaří se a kaši zabarví. Pokud chceme zachovat výrazněji strukturu švestek, přidáme je později.

Vaříme do vstřebání tekutiny a změknutí jáhel 15 až 20 minut. Kaši dochutíme lžičkou másla a lžičkou medu, posypeme skořicí.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.