Jáhlová kaše se švestkami
Mezi skvělé plody podzimu patří švestky a jablka. Pokud je spojíte s jáhlami, vytvoříte chutnou a zdravou snídani. Recept na jáhlovou kaši nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- ¼ šálku suchých jáhel
- švestky čerstvé nebo suché
- jablko
- lžička másla
- lžička medu
- skořice
Jáhly můžeme namočit přes noc, ráno propláchneme a vodu slijeme, nebo je na půl hodiny zalijeme horkou vodou, necháme stát, poté propláchneme, přecedíme. Dáme je do menšího kastrolu a zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody. Na středním plameni vedeme k varu pod pokličkou, přidáme špetku soli.
V průběhu vaření přidáme nastrouhané jablko a na kousky nakrájené švestky. Pokud jsou sušené švestky příliš tuhé na pokrájení, můžeme je také spařit horkou vodou. Když přidáme švestky na počátku vaření, rozvaří se a kaši zabarví. Pokud chceme zachovat výrazněji strukturu švestek, přidáme je později.
Vaříme do vstřebání tekutiny a změknutí jáhel 15 až 20 minut. Kaši dochutíme lžičkou másla a lžičkou medu, posypeme skořicí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.