Jáhlová kaše se švestkami

Mezi skvělé plody podzimu patří švestky a jablka. Pokud je spojíte s jáhlami, vytvoříte chutnou a zdravou snídani. Recept na jáhlovou kaši nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • ¼ šálku suchých jáhel
  • švestky čerstvé nebo suché
  • jablko
  • lžička másla
  • lžička medu
  • skořice

Jáhly můžeme namočit přes noc, ráno propláchneme a vodu slijeme, nebo je na půl hodiny zalijeme horkou vodou, necháme stát, poté propláchneme, přecedíme. Dáme je do menšího kastrolu a zalijeme asi dvojnásobným množstvím vody. Na středním plameni vedeme k varu pod pokličkou, přidáme špetku soli.

V průběhu vaření přidáme nastrouhané jablko a na kousky nakrájené švestky. Pokud jsou sušené švestky příliš tuhé na pokrájení, můžeme je také spařit horkou vodou. Když přidáme švestky na počátku vaření, rozvaří se a kaši zabarví. Pokud chceme zachovat výrazněji strukturu švestek, přidáme je později.

Vaříme do vstřebání tekutiny a změknutí jáhel 15 až 20 minut. Kaši dochutíme lžičkou másla a lžičkou medu, posypeme skořicí.

Související

  • Houbovo-bylinková frittata

    Vejce se hodí jako jednoduchá a výživná večeře. Můžete je doplnit houbami a bylinkami a upéct chutnou omeletu. O svůj recept se podělila dietoložka Štepánka Kutišová.

  • Amarantový makovník

    Mák je skutečnou domácí „superpotravinou“. Jedná o rostlinu s bezkonkurenčně nejvyšším množstvím přirozeně se vyskytujícího vápníku. Můžete z něj upéct i zdravější dezert.

  • Dýňový koláč (bez lepku, cukru, laktózy)

    Recept na zdravý dezert bezlepkové mouky slazený javorovým sirupem s dýní nabídla v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.