Amarantový makovník
Mák je skutečnou domácí „superpotravinou“. Jedná o rostlinu s bezkonkurenčně nejvyšším množstvím přirozeně se vyskytujícího vápníku. Kromě klasických makovců a makových buchet z něj můžete upéct i zdravější dezert.
- 150 gramů čerstvě mletého máku
- 80 gramů ovesné, 80 gramů pohankové a 80 gramů amarantové mouky
- 2 vejce
- 30-50 gramů palmového cukru nebo stévie
- 1-2 polévkové lžíce spařených nebo bio rozinek
- ½ čajové lžičky sody
- minerálka s vyšším obsahem hořčíku
- 1 lžíce másla
- sůl
Všechny mouky, cukr a sodu smíchejte v míse a osolte špetkou soli. Přidejte rozinky.
Vejce rozšlehejte s trochou vody a postupně zapracujte do mouky a míchejte, až se dokonale spojí. Přidejte rozehřáté máslo a zapracujte. Nakonec přilijte minerálku a vypracujte těsto.
Nalijte na pečicí papír a pečte při střední teplotě.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.