Amarantový makovník

Mák je skutečnou domácí „superpotravinou“. Jedná o rostlinu s bezkonkurenčně nejvyšším množstvím přirozeně se vyskytujícího vápníku. Kromě klasických makovců a makových buchet z něj můžete upéct i zdravější dezert.

Ingredience
  • 150 gramů čerstvě mletého máku
  • 80 gramů ovesné, 80 gramů pohankové a 80 gramů amarantové mouky
  • 2 vejce
  • 30-50 gramů palmového cukru nebo stévie
  • 1-2 polévkové lžíce spařených nebo bio rozinek
  • ½ čajové lžičky sody
  • minerálka s vyšším obsahem hořčíku
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Všechny mouky, cukr a sodu smíchejte v míse a osolte špetkou soli. Přidejte rozinky.

Vejce rozšlehejte s trochou vody a postupně zapracujte do mouky a míchejte, až se dokonale spojí. Přidejte rozehřáté máslo a zapracujte. Nakonec přilijte minerálku a vypracujte těsto.

Nalijte na pečicí papír a pečte při střední teplotě.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.