Houbovo-bylinková frittata
Vejce se hodí jako jednoduchá a výživná večeře. Můžete je doplnit houbami a bylinkami a upéct chutnou omeletu. O svůj recept se podělila dietoložka Štepánka Kutišová.
Suroviny:
7-8 vajec
1 polévková lžíce olivového oleje
1 střední červená cibule oloupaná a pokrájená
5 jemně pokrájených shitake hub (nebo použijte hlívu)
5-6 jemně pokrájených žampionů
1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
1/2 čajové lžičky sušeného estragonu
1/4 lžičky soli
2-3 polévkové lžíce farmářského nebo přepuštěného másla
čerstvě pokrájená pažitka
Předehřejte troubu na 175 stupňů. V pánvi vhodné do trouby předem orestujte cibuli, houby na olivovém oleji. Vařte na mírném až nižším plameni, dokud cibule nezesklovatí a houby nezměknou (asi 5 až 7 minut).
Přidejte bylinky, sůl a máslo. Až se máslo rozpustí, přidejte vejce. Na vysoké teplotě nechte směs 2 až 3 minuty a poté ji vložte do trouby na 10 až 15 minut, nebo dokud vejce nevyskočí. Ozdobte čerstvou pažitkou.
Související
-
Co uvařit z hub? Jihočeský hubník, hřibový nákyp, koláč i placky
Houby patří k létu. Vedle výživových hodnot je třeba ocenit jejich aroma a chuť. Každý druh nabízí svébytné odstíny, a tak lze připravit mnoho variací na jeden recept.
-
Kuřecí minutka s mangem
Lehké jídlo s nádechem exotiky můžete připravit, pokud doma kromě kuřecího masa najdete také mango a zázvor. Recept na zdravou minutku nabídla Štěpánka Kutišová.
-
Cudle (cuketové nudle) s krevetami
Cukety patří mezi nejběžnější plodiny na českých zahrádkách. Jedná se o ideální redukční zeleninu, která obsahuje mnoho prospěšných látek. Zkuste připravit zdravé nudle.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka