Jarní quinoa

V obchůdcích se zdravou výživou již zdomácněla quinoa neboli merlík chilský. Tip na využití této velice výživné suroviny dala v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • 1 hrnek quinoy propláchnuté
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá červená cibule rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
  • ½ hrnku zeleninového nebo kuřecího bujonu
  • 450 gramů chřestu nakrájeného na kousky
  • 1 hrnek čerstvého nebo rozmraženého hrášku

V malém kastrolu přiveďte k varu quinou se dvěma hrnky vody. Stáhněte plamen, kastrol přiklopte a duste, dokud se všechna voda nevsákne (asi 15 minut).

Mezitím na velké pánvi rozehřejte olej a opečte na něm do světlehněda cibuli. Přidejte bujon, chřest, hrášek a vše vařte, dokud nebude zelenina měkká, ale ještě křupavá (asi 5 minut). Přisypejte quinou a vše dobře promíchejte.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.