Jarní quinoa

V obchůdcích se zdravou výživou již zdomácněla quinoa neboli merlík chilský. Tip na využití této velice výživné suroviny dala v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • 1 hrnek quinoy propláchnuté
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá červená cibule rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
  • ½ hrnku zeleninového nebo kuřecího bujonu
  • 450 gramů chřestu nakrájeného na kousky
  • 1 hrnek čerstvého nebo rozmraženého hrášku

V malém kastrolu přiveďte k varu quinou se dvěma hrnky vody. Stáhněte plamen, kastrol přiklopte a duste, dokud se všechna voda nevsákne (asi 15 minut).

Mezitím na velké pánvi rozehřejte olej a opečte na něm do světlehněda cibuli. Přidejte bujon, chřest, hrášek a vše vařte, dokud nebude zelenina měkká, ale ještě křupavá (asi 5 minut). Přisypejte quinou a vše dobře promíchejte.

Související

  • Dýňový koláč (bez lepku, cukru, laktózy)

    Recept na zdravý dezert bezlepkové mouky slazený javorovým sirupem s dýní nabídla v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.

  • Ředkvičky s tvarohem

    Starým domácím prostředkem proti nachlazení jsou ředkvičky. Připravit z nich můžeme třeba jednoduchou tvarohovou pomazánku podle receptu Štěpánky Kutišové.

  • Domácí müsli tyčinky

    Nekupujte müsli tyčinky v obchodech. Často nejsou zdaleka tak zdravé, jak si lidé myslí. Pokud si je připravíte doma, budete mít jistotu, že jsou skutečně kvalitní