Nepečené pistáciové brownies

Mezi zdravé a chutné ořechy patří zelené pistácie. Připravte z nich dezert, který rozhodně můžete mlsat bez výčitek. Recept nabízí výživová poradkyně a odborná garantka pořadu Přírodní lékárna Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • 1 šálek loupaných pistácií
  • 1/3 šálku kakaa
  • 1/8 lžičky soli
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 až 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 až 2 lžíce vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu

V mixéru rozmixujeme pistácie. Ve velké míse je smícháme se zbytkem ingrediencí.

Javorový sirup přidáváme opatrně. Přisladíme si tak, aby směs byla chuťově uspokojivá, ale jako s každým zdrojem cukru šetříme.

Vytvoříme si vlhké těsto a rozetřete ho, nebo pokud to půjde, mírně rozválíme na podložku. Rozkrájíme na čtverečky a ozdobíme několika dalšími pistáciemi.

Takto připravené brownies můžeme hned konzumovat, nebo uložit do ledničky k mírnému zpevnění.

Související

  • Malinové muffiny

    Maliny jsou mimořádně bohaté na vitamin C. Nejlépe chutnají čerstvé, ale můžete z nich upéct i skvělý dezert. Recept na zdravé malinové muffiny nabízí Štěpánka Kutišová.

  • Chutné ořechové kuličky s datlemi

    Jako zdravá náhražka zákusků poslouží datle. Hodí se k oslazení mnoha pokrmů a můžete je využít při přípravě cukroví. Inspiraci nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

  • Božské kakaové sušenky

    Receptů na sladkosti s kakaem a čokoládou existuje nespočet. Připravit ale můžete i zdravější variantu. Zkuste třeba sušenky podle výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.