Malinové muffiny

Maliny jsou mimořádně bohaté na vitamin C. Nejlépe chutnají čerstvé, ale můžete z nich upéct i skvělý dezert. Recept na zdravé malinové muffiny nabízí Štěpánka Kutišová, odborná garantka pořadu Přírodní lékárna.

Ingredience
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky nebo směsi bezlepkových muk
  • ½ hrnku alternativního mléka (kokosového, mandlového)
  • hrnek malin
  • ½ hrnku ovesných vloček
  • ½ prášku do pečiva
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • vanilkový extrakt
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • lžička stévie

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. V druhé míse vyšleháme mléko, žloutek, vanilkový extrakt, olej a stévii.

Druhou misku nalijeme do první a promícháme. Opatrně vmícháme maliny a ovesné vločky.

Naplníme košíčky a pečeme 10 min na 200 stupňů a dalších 5 až10 minut na 180 stupňů.

Související

  • Snězte jeden pokrm s malinami denně, budete mít krásnější a zdravější kůži i vlasy

    Maliny pocházejí z Asie a Severní Ameriky. Byly oblíbené už v Ježíšových dobách. Maliník je naší nejstarší ovocnou rostlinou, existuje mnoho odrůd s různou dobou sklizně.

  • Raw borůvkový dort

    Borůvky jsou nabity zdraví prospěšnými látkami. Zkuste z nich vykouzlit trochu netradiční, ale o to zdravější, dezert. Doporučila ho v pořadu Přírodní lékárna dietoložka.

  • Meruňkový sorbet

    Meruňky jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu A a beta-karotenu. V létě můžete toto ovoce využít třeba na přípravu osvěžující a přitom zdravé zmrzliny.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.