Meruňkový sorbet
Meruňky jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu A a beta-karotenu. V létě můžete toto ovoce využít třeba na přípravu osvěžující a přitom zdravé zmrzliny. O recept na meruňkový sorbet se podělila Štěpánka Kutišová, odborná garantka pořadu Přírodní lékárna.
- 800 gramů zralých meruněk
- 100 mililitrů čerstvé pomerančové šťávy
- citrónová šťáva
- špetka soli
- lístky máty nebo meduňky na ozdobení
Meruňky omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na malé kousky a nechte zmrznout.
Zmrzlé ovoce rozmixujte s pomerančovým džusem a případně, s ohledem na kyselost džusu, mírně přislaďte medem nebo kokosovým cukrem.
Zakápněte citrónem. Hotový sorbet podávejte ozdobený lístky čerstvé máty nebo meduňky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.