Tajemství dlouhověkosti bez nemocí? Meruňky

8. červenec 2021

Obyvatelé severního Pákistánu kolem pohoří Karákóram se dožívají vysokého věku. O jejich dlouhověkosti putovaly do Evropy zprávy již ve 30. letech od Roberta McCarrisona, který pozoroval, jak se tito lidé v téměř dokonalém zdraví dožívali i více než 135 let, netrpěli rakovinou, neměli známky diabetu, obezity ani srdečních chorob. Čím to? Kromě jiného jedí hodně meruněk a meruňkových jader.

Meruňky se pěstují už více než tři tisíce let. Latinský název druhu napovídá, že pocházejí z Arménie, ale ve skutečnosti pocházejí spíše z oblasti mezi severovýchodní Čínou a Ruskem. Odtud se dostaly do Arménie a z ní dále na západ do Evropy.

Ve střední Evropě jsou známy asi až od 14. století. Dodnes zde často čelí náporům jarních mrazíků, které poškozují úrodu. Pokud zůstaneme odkázaní na dovozové plody, je potřeba meruňky řádně a několikrát studenou i horkou vodou oplachovat, čímž alespoň částečně snížíme nánosy pesticidů. Ty by oslabovaly jinak veskrze pozitivní vliv meruněk na detoxikaci jater.

Čtěte také

Meruňky jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu A a beta-karotenu. Hrst meruněk poskytuje sto procent denní doporučené dávky beta-karotenu. Jsou také bohaté na draslík, vitamin C a vlákninu.

Už před mnoha lety se o semenech meruněk mluvilo jako o účinném léku proti rakovině. Proti této nemoci však působí i pouhé pojídání plodů bez jader. Například americká společnost pro výzkum rakoviny uvádí, že konzumace meruněk a dalších potravin bohatých na karoteny může snížit riziko vzniku rakoviny hrtanu, jícnu a plic.

Sušené meruňky nejlépe nesířené

Meruňky mají vysoký obsah vitaminu A, což je účinný antioxidant v boji proti poškozením očních tkání. Vědci sledovali více než 50 tisíc žen, u těch s nejvyšším příjmem vitaminu A se riziko vzniku šedého zákalu snížilo o téměř čtyřicet procent. Meruňky také snižují riziko srdečního infarktu a působí pozitivně na sliznici plic silných kuřáků.

Džem, marmeláda, ovoce, zavařování

Tyto krásné oranžové plody jsou ideálním ovocem pro bledé, chudokrevné osoby. Obsahují mnoho niacinu (pro nervy, proti napětí a podrážděnosti), kyselinu pantotenovou (pro vitalitu, odbourávání tuků, zdravé vlasy) a v neposlední řadě, a to zvláště u sušených plodů, značné množství organicky vázaného železa. Jsou tak velmi silným podpůrným prostředkem pro tvorbu krve.

Sušené plody meruňky patří k nejlepším zdrojům železa, a tím i zvyšují hladinu hemoglobinu. Sušení zároveň zvyšuje podíl draslíku a beta-karotenu. Je ale také zdrojem koncentrované energie, proto jejich množství ke svačině nepřehánějte, pokud ovšem nejste na náročné cyklistické túře.

Sušené plody kupujte nejlépe nesířené, tedy přirozeně zhnědlé. Pro maximální efekt dbejte na to, aby byly sušené čerstvě, kdy obsahují dostatek vitaminu C. Sušené meruňky propůjčí dušeným pokrmům z kuřete či zeleniny nádech Středního východu.

Marocký zeleninový tažín s meruňkami

Suroviny:
1 pokrájená cibule
2 jemně pokrájené stroužky česneku
1 mrkev nakrájená na proužky
1 červená paprika nakrájená na proužky
2 střední sladké brambory pokrájené na středně velké kousky
1 cuketa nakrájená na kolečka
2-3 šálky vody
1 lžička kurkumy
3 lžičky skořice
1 lžička kari
1 lžička kmínu
1 hrst rozinek
1 hrst pokrájených sušených meruněk
čerstvý koriandr

Použijte velkou pánev a zahřejte ji na středně vysokou teplotu. Přidejte trochu vody do pánve nebo použijte půl až jednu lžíci kokosového oleje. Přidejte cibuli a vařte doměkka asi 5 minut. Přidejte česnek, mrkev, papriku, 1 šálek vody, kurkumu, skořici, kari a kmín. Zamíchejte a vařte.

Přidejte cuketu, sladký brambor, rozinky, meruňky a hrst čerstvého koriandru a více vody (mělo by jí být dost na to, aby to umožnilo všem ingrediencím se vařit, ale ne příliš, jinak se pokrm změní na dušený). Pokračujte ve vaření doměkka na středně vysoké teplotě 40-50 minut. Podávejte s dalším čerstvě krájeným koriandrem.

Meruňkový kečup podle Zdeňka Pohlreicha

Suroviny:
sušené meruňky
žlutá paprika
100 mililitrů vody
1 cibule
2 stroužky česneku
jablečný ocet
kokosový cukr
hořčičné semínko
sůl

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hrnci ohřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli a česnek. Pak přidejte sušené meruňky, které jste nechali namočené ve vodě. Ochuťte hořčičným semínkem, jablečným octem a nakrájenou grilovanou paprikou bez slupky.

Osolte, podlijte vodou, zakryjte pokličkou a nechte 20-25 minut povařit. Nakonec podle potřeby dochuťte menším množstvím kokosového cukru, pokud je to potřeba.

Spustit audio

Související