Jahodový koktejl
Jahody jsou symbolem začínajícího léta, ale také patří mezi velmi zdravé potraviny. Pokud hledáte způsob, jak je jednoduše a chutně zpracovat, zkuste koktejl podle receptu Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
- miska opraných a na poloviny rozkrojených jahod
- šálek alternativního mléka (kokosové, mandlové)
- lžíce konopných semínek nebo chia
- případně lžička vanilkové esence nebo ořechové máslo (mandlové, sezamové)
Jahody dáme zčásti zamrazit (koktejl je pak osvěžující a také má hustější charakter), chia semínka necháme po dobu mražení jahod bobtnat ve vodě.
Jahody vyjmeme z mrazáku, částečně rozmrazené je dáme do mixéru, zalijeme mlékem, přidáme chia semínka nebo zahustíme konopným semínkem a mixujeme.
Výživovou hodnotu a sytivost koktejlu můžeme zvýšit přidáním lžičky ořechového másla.
Související
-
Osm jahod dodá víc vitaminu C než pomeranč, navíc ochraňují před řadou typů rakoviny
Vynikající letní ovoce je dárcem životní síly a energie. Již ve středověku se jahody používaly k lékařským účelům. Staří Římané věřili, že pomáhají při různých obtížích.
-
Jahodový dezert Šarlota
Charlotte je francouzský dezert upravený do formy, která se plní cukrářskými piškoty, ovocem a jemným krémem nejčastěji ze žloutků. Recept na Šarlotu nabízí Petr Stupka.
-
Jak využít jahody? Bublanina, jahodový dort s tvarohem, tartar, osvěžující koktejly
Jahody jsou symbolem začínajícího léta a také blahodárným zdrojem síly a energie. Pomáhají mimo jiné očistit tělo od jedovatých látek a zmírnit některé obtíže při trávení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka