Jahodový koktejl
Jahody jsou symbolem začínajícího léta, ale také patří mezi velmi zdravé potraviny. Pokud hledáte způsob, jak je jednoduše a chutně zpracovat, zkuste koktejl podle receptu Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
- miska opraných a na poloviny rozkrojených jahod
- šálek alternativního mléka (kokosové, mandlové)
- lžíce konopných semínek nebo chia
- případně lžička vanilkové esence nebo ořechové máslo (mandlové, sezamové)
Jahody dáme zčásti zamrazit (koktejl je pak osvěžující a také má hustější charakter), chia semínka necháme po dobu mražení jahod bobtnat ve vodě.
Jahody vyjmeme z mrazáku, částečně rozmrazené je dáme do mixéru, zalijeme mlékem, přidáme chia semínka nebo zahustíme konopným semínkem a mixujeme.
Výživovou hodnotu a sytivost koktejlu můžeme zvýšit přidáním lžičky ořechového másla.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.