Jahodový koktejl

Jahody jsou symbolem začínajícího léta, ale také patří mezi velmi zdravé potraviny. Pokud hledáte způsob, jak je jednoduše a chutně zpracovat, zkuste koktejl podle receptu Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.

Ingredience
  • miska opraných a na poloviny rozkrojených jahod
  • šálek alternativního mléka (kokosové, mandlové)
  • lžíce konopných semínek nebo chia
  • případně lžička vanilkové esence nebo ořechové máslo (mandlové, sezamové)

Jahody dáme zčásti zamrazit (koktejl je pak osvěžující a také má hustější charakter), chia semínka necháme po dobu mražení jahod bobtnat ve vodě.

Jahody vyjmeme z mrazáku, částečně rozmrazené je dáme do mixéru, zalijeme mlékem, přidáme chia semínka nebo zahustíme konopným semínkem a mixujeme.

Výživovou hodnotu a sytivost koktejlu můžeme zvýšit přidáním lžičky ořechového másla.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.