Jahodový dezert Šarlota

Charlotte je francouzský dezert upravený do formy, která se plní cukrářskými piškoty, ovocem a jemným krémem nejčastěji ze žloutků. O svůj recept na Šarlotu se podělil autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka

Ingredience
  • 50 gramů měkkého polotučného tvarohu
  • 50 gramů cukru moučka
  • 100 gramů rozměklého másla
  • 100 gramů vanilkového cukru
  • šťáva z poloviny citrónu
  • balíček práškové želatiny
  • 150 gramů čerstvých jahod
  • lístky máty
  • cukrářské, nebo dětské piškoty
  • ovocný sirup

Vezměte tvaroh, cukr moučka, rozměklé máslo, vanilkový cukr a šťávu z citrónu. Z těchto surovin vyšlehejte stejnorodou hmotu, jakéhosi Lipánka.

Pak si připravte jahody a ještě lístky máty, které v kombinaci s ovocem skvěle vylepší chuť. Dále balíček cukrářských, nebo dětských piškotů. Na jejich navlhčení potřebujete ovocný sirup, případně i trochu likéru. To je vše na ozdobu.

Ve vodní lázni si v troše vody (necelé dvě deci, můžete použít i šťávu z kompotu) rozpusťte balíček práškové želatiny (20 gramů), lepší je plátková.

Želatinu musíte mít zahřátou, protože ji pak vlijete do tvarohové hmoty a následně do formy. Pokud budete mít studenou želatinu, okamžitě vám v tvarohu ztuhne.

Mějte nakrájené ovoce, po ruce piškoty a sirup naředěný trochou kompotové šťávy a nalitý v misce, kam můžete ponořit piškoty.

Pak už musí jít vše ráz na ráz. Do tvarohu vmíchejte ovoce, želatinu. Metlou vše rychle rozšlehejte. Dejte první část hmoty do formy, přidejte vrstvu piškotů namočených kratičce v sirupu, pak zase vrstvu tvarohu a opět piškoty, až je forma plná.

Podle velikosti formy to chce hodinku až dvě na ztuhnutí, ale pak už to stojí za to. Formu případně chvilku zahřejte, pokud nepůjde Šarlota vyklopit. Myslím si, že stojí za to dát si práci s takovýmto dezertem a udělat si z odpolední svačinky slavnost.

Související

  • Jahodový dezert se sušenkami

    Spojte jahody, máslové sušenky a smetanu a lahodný dezert je světě. Svůj tip nabízí kulinář Petr Stupka. Recept se hodí zvlášť v období, kdy dozrávají čerstvé jahody.

  • Banánový chlebíček

    Přemýšlíte, co s dvěma posledními, už lehce přezrálými banány? Banánový chlebíček! Stačí pár dalších surovin a během chvilky máte zaděláno na výbornou sladkost ke kávě.

  • Rybízový koláč z kyšky

    Vláčný a zároveň velmi vydatný je koláč podle receptu Petra Stupky. Lehkou kyselost mu propůjčuje rybíz, takže se recept hodí na léto, ale můžete použít i mražené ovoce.