Jahodový dezert Šarlota

Jahodový dezert

Charlotte je francouzský dezert upravený do formy, která se plní cukrářskými piškoty, ovocem a jemným krémem nejčastěji ze žloutků. O svůj recept na Šarlotu se podělil Petr Stupka v pořadu Kuchařské čarování.

Vezměte 250 gramů měkkého polotučného tvarohu, 50 gramů cukru moučka, 100 gramů rozměklého másla, 100 gramů vanilkového cukru a šťávu z poloviny citrónu. Z těchto surovin vyšlehejte stejnorodou hmotu, jakéhosi Lipánka.

Ve vodní lázni si v troše vody (necelé dvě deci, můžete použít i šťávu z kompotu) rozpusťte balíček práškové želatiny (20 gramů), lepší je plátková.

Pak si připravte ovoce (asi 150 gramů čerstvých jahod) a ještě lístky máty, které v kombinaci s ovocem skvěle vylepší chuť. Dále balíček cukrářských nebo dětských piškotů, na jejich navlhčení potřebujete ovocný sirup, případně i trochu likéru. To je vše na ozdobu.

Želatinu musíte mít zahřátou, protože ji pak vlijete do tvarohové hmoty a následně do formy. Pokud budete mít studenou želatinu, okamžitě vám v tvarohu ztuhne.

Mějte nakrájené ovoce, pak po ruce piškoty a sirup naředěný trochou kompotové šťávy a nalitý v misce, kam můžete ponořit piškoty.

Pak už musí jít vše ráz na ráz. Do tvarohu vmíchejte ovoce, želatinu. Metlou vše rychle rozšlehejte. Dejte první část hmoty do formy, přidejte vrstvu piškotů namočených kratičce v sirupu, pak zase vrstvu tvarohu a opět piškoty, až je forma plná.

Podle velikosti formy to chce hodinku nebo dvě na ztuhnutí, ale pak už to stojí za to. Formu případně chvilku zahřejte, pokud nepůjde šarlota vyklopit. Myslím si, že stojí za to dát si práci s takovýmto dezertem a udělat si z odpolední svačinky slavnost.