Jahodový dezert se sušenkami
Spojte jahody, máslové sušenky a smetanu a lahodný dezert je světě. Svůj tip na svěží dobrotu nabízí kulinář Petr Stupka. Recept se hodí zvlášť v období, kdy dozrávají čerstvé jahody.
- 400 gramů jahod
- 150 gramů máslových sušenek
- 250 mililitrů kysané smetany
- 120 mililitrů jogurtu
- 60 gramů moučkového cukru
- želatinový ztužovač šlehačky
- červené dortové želé
Omyté jahody z větší části nakrájejte na drobné kousky a smíchejte je s moučkovým cukrem, aby pustily šťávu.
Do jahod vmíchejte kysanou smetanu, jogurt a nakonec v teplé vodě rozmíchaný ztužovač.
Hmotu nalévejte do formy a prokládejte sušenkami.
Vše nechte v lednici důkladně ztuhnout.
Před podáváním přelévejte jednotlivé kousky vařeným dortovým želé, které bude na dezertu rychle tuhnout. Vše přizdobte čerstvými jahodami.
Související
-
Jak využít jahody? Bublanina, jahodový dort s tvarohem, tartar, osvěžující koktejly
Jahody jsou symbolem začínajícího léta a také blahodárným zdrojem síly a energie. Pomáhají mimo jiné očistit tělo od jedovatých látek a zmírnit některé obtíže při trávení.
-
Tvarohové jahodové knedlíky
K začínajícímu létu patří jahody. V lidovém léčitelství jsou označovány jako omlazovací elixír. V kuchyni se dají využít mnoha způsoby, například do tvarohových knedlíků.
-
Rybízový koláč z kyšky
Vláčný a zároveň velmi vydatný je koláč podle receptu Petra Stupky. Lehkou kyselost mu propůjčuje rybíz, takže se recept hodí na léto, ale můžete použít i mražené ovoce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.