Jahodový dezert se sušenkami

Spojte jahody, máslové sušenky a smetanu a lahodný dezert je světě. Svůj tip na svěží dobrotu nabízí kulinář Petr Stupka. Recept se hodí zvlášť v období, kdy dozrávají čerstvé jahody.

Ingredience
  • 400 gramů jahod
  • 150 gramů máslových sušenek
  • 250 mililitrů kysané smetany
  • 120 mililitrů jogurtu
  • 60 gramů moučkového cukru
  • želatinový ztužovač šlehačky
  • červené dortové želé

Omyté jahody z větší části nakrájejte na drobné kousky a smíchejte je s moučkovým cukrem, aby pustily šťávu.

Do jahod vmíchejte kysanou smetanu, jogurt a nakonec v teplé vodě rozmíchaný ztužovač.

Hmotu nalévejte do formy a prokládejte sušenkami.

Vše nechte v lednici důkladně ztuhnout.

Před podáváním přelévejte jednotlivé kousky vařeným dortovým želé, které bude na dezertu rychle tuhnout. Vše přizdobte čerstvými jahodami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.