9 receptů na zdravé domácí zmrzliny a nanuky
Pro zmrzlinu nemusíte jenom ke stánku nebo do cukrárny. Jednoduchá domácí zmrzlina, kterou vyrobíte s obyčejným mixérem, překoná mnohé kupované produkty. Navíc se obejdete bez cukru, nezdravých tuků, barviv a syntetických aromat.
Základem výroby domácích zmrzlin jsou dobře zralé banány, které dodají přírodní cukr vázaný ve vláknině, a tak zmrzlinu zpravidla nemusíte doslazovat.
Pokud chcete vyrobit ovocnou zmrzlinu z drobných bobulí, které mají přírodního cukru velmi málo, nebo jsou dokonce spíše nakyslé (například borůvky, rybíz, ostružiny), do zmrzliny kápněte několik kapek stévie.
Další skvělou ingrediencí jsou ořechy, nejčastěji kešu, které dobře zná veganská kuchyně. Rozmixované kešu ořechy dodají zmrzlině na krémové a jemné chuti. Výborný je i banán s vlašskými ořechy a připravit si můžeme také nefalšovanou pistáciovou zmrzlinu.
Nakonec na rozmixování použijeme nějakou alternativu mléka, kondenzovaného mléka a smetany. Mezi nejoblíbenější v současné době patří mandlové mléko a hypoalergenní mléko kokosové. Kokosové mléko obsahuje zdraví prospěšné rostlinné tuky, podporuje funkci mozku a nervové soustavy a s přehledem nahradí smetanu.
1. Banánová zmrzlina
Suroviny na 2 porce:
2 větší oloupané, nakrájené a zamražené banány
¾ šálku oblíbeného mléka (kokosové, mandlové, sójové...)
1 lžička vanilky (mletého prášku, nebo přírodní esence)
případně ¼ šálku vlašských ořechů
skořice, muškátový oříšek
Lehce rozmrzlé banány, vanilku, půl šálku mléka a případně ořechy vložíme do mixéru a za vysokých otáček mixujeme. Pokud je směs ještě příliš hustá, použijeme další mléko do požadované hustoty.
Po servírování do misek posypeme skořicí, nebo mletým muškátovým oříškem. Pro další chuťové variace můžeme přidat mražené bobulové ovoce, lžičku kakaového prášku, nebo polévkovou lžíci arašídového másla.
2. Borůvková zmrzlina
Suroviny:
2 předem zamrazené loupané a krájené banány
100 gramů předem namočených kešu ořechů
100 mililitrů mléka (kokosové, mandlové)
300 gramů mražených borůvek
stévie
Mražené banány a borůvky necháme lehce povolit. Namočené kešu slijeme a spolu s rostlinným mlékem mixujeme. Přidáme zmražený banán a borůvky, vše rozmixujeme dohladka. Dosladíme stévií a podáváme.
Stejně postupujeme při výrobě jahodové, malinové nebo ostružinové zmrzliny.
3. Pistáciová zmrzlina
Suroviny:
50 gramů loupaných nesolených lehce pražených pistácií
75 gramů předem namočených kešu ořechů
1 zmražený oloupaný banán
1 zmražené oloupané avokádo
asi 100 mililitrů mandlového (kokosového) mléka
Nejprve v mixéru nasekáme pistácie, přidáme kešu ořechy a postupně přidáváme mléko. Mezitím si necháme lehce povolit zmražený banán a avokádo a vše mixujeme do krémové pasty.
Pokud směs příliš povolí, nebo je moc tekutá, necháme ještě trochu zamrazit. Kdo chce sladší verzi, může přidat několik kapek stévie.
4. Kokosovo-mangový sorbet
Suroviny:
3 šálky na kostičky pokrájeného mraženého manga
¼ - ½ šálku kokosového mléka
¼ - ½ šálku ananasového, nebo pomerančového džusu (čerstvé šťávy)
lžička kokosového oleje
Lehce povolené mražené kostičky manga dáme do mixéru a postupně přidáváme kokosové mléko a džus tak, aby tekutina dovolila kostkám se v mixéru hýbat a rozmělnit, ale ne příliš, abychom nedostali tekutinu. Pokud je směs příliš tekutá, necháme chvíli zamrazit.
5. Kokosovo-kakaová zmrzlina
Suroviny:
1 šálek předem namočených kešu ořechů
1 šálek kokosového mléka
1 šálek strouhaného kokosu
2 lžíce javorového sirupu
případně několik kapek stévie podle chuti
3 lžíce kakaa
1 lžíce vanilkového extraktu
Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru a směs dáme zamrazit.
6. Čokoládová zmrzlina s banánem
Suroviny:
2 zralé zamražené banány
1/3 hrnku kakaa
2 lžíce mandlového, nebo arašídového másla (nebo 50 gramů předem namočených kešu ořechů)
rostlinné mléko (kokosové, mandlové)
případně stévie
Mírně povolené zmrzlé banány rozmixujeme spolu s kakaem a ořechovým máslem na hladký krém. Podle potřeby přidáme oblíbené rostlinné mléko a případně dosladíme.
7. Zmrzlina Piňa Colada
Suroviny:
zamražený ananas nakrájený na kostičky
zamražené krájené banány (na celý ananas 3 až 4 banány)
400 mililitrů kokosového mléka
dle chuti limetková šťáva
javorový sirup
stévie, rum
Mírně povolené zmrzlé ovoce dáme do mixéru a spolu s kokosovým mlékem rozmixujeme dohladka. Podle chuti dosladíme trochou javorového sirupu, nebo stévie, ochutíme trochou rumu a limetkovou šťávou.
8. Malinové nanuky
Suroviny na 6 nanuků:
4 šálky propláchnutých malin
5 - 7 lžic stévie
1/3 šálku vody
1 lžička velmi jemně pokrájené limetkové kůry
1 lžíce limetkové šťávy
Všechny ingredience rozmixujeme dohladka v mixéru. Směs můžeme protáhnout přes jemné síto, abychom se zbavili semínek. Naplníme do formiček na nanuky a zamrazíme přes noc.
9. Domácí nanuky Magnum
Suroviny na krém:
1 šálek kešu ořechů namočených předem alespoň 4 hodiny
300 mililitrů kokosového mléka
3 lžíce světlého kokosového nektaru
1 vanilkový lusk
špetka soli
Na karamel:
2 čajové lžičky mandlového másla
hrst datlí
½ čajové lžičky kokosového nektaru
1 lžíce kokosového oleje
špetka vanilky
špetka soli
Na čokoládovou polevu:
5 lžic tekutého kokosového oleje
5 lžic tekutého kakaového másla
5 lžic kakaa
1 lžíce světlého kokosového nektaru
Mixujeme suroviny na krém, až směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidáme trochu kokosového mléka. Nalijeme do formy, přidáme dřívko a necháme zamrazit alespoň tři hodiny. Kdo má rád čokoládové nanuky, může do směsi přidat kakaový prášek.
Na karamel rozmixujeme rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Měli bychom získat konzistenci podobnou karamelu.
Čokoládovou polevu vyrobíme z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, kakaa a nektaru.
Zamražené nanuky namočíme do čokolády, která ztuhne téměř okamžitě. Pak přichází na řadu karamelová vrstva. Dáme po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a vrátíme do mrazáku alespoň na deset minut.
Na závěr ještě jednou namočíme do čokoládové polevy, dozdobíme nasekanými mandlemi nebo kokosem a dáme zmrazit, než čokoláda ztuhne.
Související
-
Jak si vyrobit domácí čokoládu a další zdravé čokoládové pochoutky
Čokoláda patří mezi přírodní léky. V poslední době ji hojně doporučují i kardiologové. Pravidelná konzumace i jedné kostičky kvalitní čokolády snižuje riziko infarktu.
-
Zdravé míša řezy. Nikdo nepozná, že jsou z fazolí
Mlsání bez výčitek. Spoustu sladkostí je možné upéct ve zdravé variantě. Tyto míša řezy neobsahují mouku ani cukr, ale každý si pochutná.
-
Javorový sirup do čaje i dezertů. Toto zdravé sladidlo vás zbaví příčiny mnoha nemocí
Javorovému sirupu se dostalo velké pocty, když se na jeho počest konalo první světové sympozium v San Francisku. Vědci sdíleli výzkum na téma pozitivních účinků sirupu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.