Snězte jeden pokrm s malinami denně, budete mít krásnější a zdravější kůži i vlasy
Maliny pocházejí z Malé Asie a Severní Ameriky. Byly oblíbené už v Ježíšových dobách, v podobě želé a džemů je zpopularizovali Britové. Maliník je naší nejstarší ovocnou rostlinou, existuje mnoho odrůd s různou dobou zralosti a sklizně.
Plody jsou mimořádně bohaté na vitamin C. Ten působí v úzké součinnosti s rutinem, jehož najdeme v malinách také velmi mnoho, brání a zastavuje krvácení, především z nosu a z dásní. V asijské medicíně se maliny užívají jako prostředek proti silnému krvácení během menstruace.
Maliny odvodňují organismus a čistí střeva, pomáhají při nemocech ledvin a močového měchýře. Obsahují vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík a význačný podíl mědi (důležitá pro tvorbu krve). Jsou dobrým zdrojem vlákniny, ale také selenu a vitaminu A.
Jsou bohaté na různé antioxidanty a rostlinné sloučeniny, jimž se připisuje schopnost bojovat s nemocemi. Rychlé zmrazování a zpracovávání malin sice zničí většinu vitaminu C, ale nikoli podstatnou část jiných prospěšných látek.
Čtěte také
V přírodní medicíně je také oblíbený list maliníku, kterým se léčí nevolnost a nutkání ke zvracení související s kinetózou. Listy jsou spolu s jahodníkem a ostružiníkem oblíbeným základem do různých bylinných směsí, kterým dávají aroma a tlumí hořkost jiných bylin.
V poslední době se uskutečnilo několik výzkumů, které prokázaly kladný vliv užívání malin a malinového extraktu v boji proti rakovině. Strava obsahující maliny výrazně redukovala bujení nádorových buněk. Výzkumy se týkaly rakoviny jícnu, ústní dutiny a rakoviny jater.
Malinová kúra je i podporou pro lidskou krásu. Plody totiž obsahují velmi mnoho biotinu, vitaminu krásy pro zdraví a vzhled kůže, nehtů a vlasů. Člověk si sice vyrábí biotin sám, ale pouze při zdravé střevní flóře. Pokud denně sníte jakýkoli pokrm s malinami, zaznamenáte zlepšené zdraví a vzhled vaší kůže a vlasů.
Maliny nelze dlouho skladovat, protože jsou choulostivé a snadno plesniví. Proto je co nejrychleji zpracujte, stejně jako borůvky a ostružiny chutnají nejlépe čerstvé. Maliny lze také využít do džemů a šťáv, buďte však opatrní s obsahem cukru a poohlédněte se raději po jeho přírodních náhražkách, jako je například stévie.
Malinový jogurt
Suroviny:
250 gramů malin
1 kelímek bio jogurtu nebo kokosového jogurtu
1 lžíce citronové šťávy
Maliny pečivě přebereme a opereme, pokud nejsou z domácí produkce. Smícháme jogurt s citronovou šťávou a vmícháme maliny. Naplníme do misek.
Naplníme košíčky a pečeme 10 min na 200 stupňů a dalších 5 až10 minut na 180 stupňů.
Malinové muffiny s kousky čokolády
Suroviny:
1 vejce
40 gramů rozpuštěného másla
170 gramů směsi bezlepkových muk
kokosový cukr
lžička stévie
1 velká lžíce kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
maliny
malé kousky čokolády nebo pecičky z hořké čokolády
V míse smícháme všechny tekuté suroviny. Poté přidáme všechny sypké suroviny a společně vyšleháme. Do těsta přisypeme kousky čokolády a maliny. Opatrně promícháme.
Pečeme na 180 stupňů 15 až 20 minut.
Super salát s malinovou zálivkou
Suroviny:
1 šálek na malé kousky nakrájeného špenátu
1 šálek nakrájeného hlávkového salátu
¼ šálku nakrájeného červeného zelí
½ šálku nakrájené červené papriky
½ nakrájeného rajčete
¼ šálku cizrny (konzervovanou řádně propláchnout)
½ šálku nastrouhané mrkve
¼ avokáda nakrájeného na kostičky
1 lžíce olivového oleje
malinová zálivka:
½ šálku malin
3 lžíce balzamika
1 lžíce neslazeného jablečného džusu
1 lžička oleje
1 lžička medu
V míse smícháme špenát, hlávkový salát, zelí, červenou papriku, rajče, cizrnu, mrkev a avokádo. V další misce smícháme ingredience na malinovou zálivku. Před podáváním zamícháme dresink do salátu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka