Snězte jeden pokrm s malinami denně, budete mít krásnější a zdravější kůži i vlasy
Maliny pocházejí z Malé Asie a Severní Ameriky. Byly oblíbené už v Ježíšových dobách, v podobě želé a džemů je zpopularizovali Britové. Maliník je naší nejstarší ovocnou rostlinou, existuje mnoho odrůd s různou dobou zralosti a sklizně.
Plody jsou mimořádně bohaté na vitamin C. Ten působí v úzké součinnosti s rutinem, jehož najdeme v malinách také velmi mnoho, brání a zastavuje krvácení, především z nosu a z dásní. V asijské medicíně se maliny užívají jako prostředek proti silnému krvácení během menstruace.
Maliny odvodňují organismus a čistí střeva, pomáhají při nemocech ledvin a močového měchýře. Obsahují vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík a význačný podíl mědi (důležitá pro tvorbu krve). Jsou dobrým zdrojem vlákniny, ale také selenu a vitaminu A.
Jsou bohaté na různé antioxidanty a rostlinné sloučeniny, jimž se připisuje schopnost bojovat s nemocemi. Rychlé zmrazování a zpracovávání malin sice zničí většinu vitaminu C, ale nikoli podstatnou část jiných prospěšných látek.
Čtěte také
V přírodní medicíně je také oblíbený list maliníku, kterým se léčí nevolnost a nutkání ke zvracení související s kinetózou. Listy jsou spolu s jahodníkem a ostružiníkem oblíbeným základem do různých bylinných směsí, kterým dávají aroma a tlumí hořkost jiných bylin.
V poslední době se uskutečnilo několik výzkumů, které prokázaly kladný vliv užívání malin a malinového extraktu v boji proti rakovině. Strava obsahující maliny výrazně redukovala bujení nádorových buněk. Výzkumy se týkaly rakoviny jícnu, ústní dutiny a rakoviny jater.
Malinová kúra je i podporou pro lidskou krásu. Plody totiž obsahují velmi mnoho biotinu, vitaminu krásy pro zdraví a vzhled kůže, nehtů a vlasů. Člověk si sice vyrábí biotin sám, ale pouze při zdravé střevní flóře. Pokud denně sníte jakýkoli pokrm s malinami, zaznamenáte zlepšené zdraví a vzhled vaší kůže a vlasů.
Maliny nelze dlouho skladovat, protože jsou choulostivé a snadno plesniví. Proto je co nejrychleji zpracujte, stejně jako borůvky a ostružiny chutnají nejlépe čerstvé. Maliny lze také využít do džemů a šťáv, buďte však opatrní s obsahem cukru a poohlédněte se raději po jeho přírodních náhražkách, jako je například stévie.
Malinový jogurt
Suroviny:
250 gramů malin
1 kelímek bio jogurtu nebo kokosového jogurtu
1 lžíce citronové šťávy
Maliny pečivě přebereme a opereme, pokud nejsou z domácí produkce. Smícháme jogurt s citronovou šťávou a vmícháme maliny. Naplníme do misek.
Naplníme košíčky a pečeme 10 min na 200 stupňů a dalších 5 až10 minut na 180 stupňů.
Malinové muffiny s kousky čokolády
Suroviny:
1 vejce
40 gramů rozpuštěného másla
170 gramů směsi bezlepkových muk
kokosový cukr
lžička stévie
1 velká lžíce kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
maliny
malé kousky čokolády nebo pecičky z hořké čokolády
V míse smícháme všechny tekuté suroviny. Poté přidáme všechny sypké suroviny a společně vyšleháme. Do těsta přisypeme kousky čokolády a maliny. Opatrně promícháme.
Pečeme na 180 stupňů 15 až 20 minut.
Super salát s malinovou zálivkou
Suroviny:
1 šálek na malé kousky nakrájeného špenátu
1 šálek nakrájeného hlávkového salátu
¼ šálku nakrájeného červeného zelí
½ šálku nakrájené červené papriky
½ nakrájeného rajčete
¼ šálku cizrny (konzervovanou řádně propláchnout)
½ šálku nastrouhané mrkve
¼ avokáda nakrájeného na kostičky
1 lžíce olivového oleje
malinová zálivka:
½ šálku malin
3 lžíce balzamika
1 lžíce neslazeného jablečného džusu
1 lžička oleje
1 lžička medu
V míse smícháme špenát, hlávkový salát, zelí, červenou papriku, rajče, cizrnu, mrkev a avokádo. V další misce smícháme ingredience na malinovou zálivku. Před podáváním zamícháme dresink do salátu.
Související
-
Místo léků sáhněte po třešních. Tlumí bolest a hodí se do mnoha zdravých dezertů
Třešně od nepaměti sloužily k vyvolávání lásky, na stromy se přivazovaly pramínky vlasů a dodnes jsou známé rozkvétající třešňové větvičky, takzvané barborky.
-
Borůvky prodlužují život a prospívají očím. Váleční letci jedli borůvkový džem, aby lépe viděli
Kralují všem superpotravinám. Borůvky jsou tak nabity prospěšnými látkami, že jejich každodenní konzumace je nejlepším vkladem pro pevné zdraví, kondici, vitalitu.
-
Tajemství dlouhověkosti bez nemocí? Meruňky
Obyvatelé severního Pákistánu se dožívají vysokého věku. Netrpí rakovinou, obezitou ani srdečními chorobami. Čím to? Kromě jiného jedí hodně meruněk a meruňkových jader.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.