Místo léků sáhněte po třešních. Tlumí bolest a hodí se do mnoha zdravých dezertů
Třešně od nepaměti sloužily k vyvolávání lásky, na stromy se přivazovaly pramínky vlasů a dodnes jsou známé rozkvétající třešňové větvičky, takzvané barborky. A když nám to náhodou nevyjde s láskou, můžeme si být jistí, že třešně jsou mimořádně prospěšné pro naše zdraví.
Drobné červené plody tlumí bolest. Raději než po lécích, které se dnes běžně nadužívají, sáhněte po vaničce s třešněmi. Jsou skutečným přírodním analgetikem.
Vědci z Michiganské univerzity v nich objevili dva rostlinné pigmenty, které blokují enzym podílející se na vzniku bolesti. Podle stejných vědců konzumace zhruba dvaceti třešní denně mírní bolesti hlavy.
Třešně, nejlépe v čerstvém stavu, působí výrazně protirevmaticky, velice pomáhají při dně a mají také projímavé účinky, takže mohou pomoci při zácpách. Čerstvá třešňová šťáva jemně vklepaná do pokožky působí proti vráskám.
K třešni sladké však patří i kyselé višně. Ty bývají drobnější a dozrávají později. Višněmi se ošetřovaly zkažené zuby, křečové žíly i již zmíněná bolest hlavy. Oba plody jsou ideální k redukci váhy a k udržení zdravé pokožky.
Třešňová kúra zlepší trávení a zbaví jedů
Třešeň je podle některých zdrojů náš původní druh, jiní její počátky hledají na Kavkaze a v Turecku. Višně pochází pravděpodobně z Přední Asie a Arménie. Z původních planých forem bylo vyšlechtěno mnoho kulturních odrůd. Uvádí se, že existuje více než tisíc odrůd třešní a višní.
Raw višňový cheesecake s mandlovou krustou
Třešně tlumí bolest. Raději než po lécích, které se dnes běžne nadužívají, sáhněte po vaničce s těmito drobnými červenými plody a využijte je také při přípravě zdravých dezertů. O svůj recept se podělila dietoložka Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
V třešních najdeme vitaminy A, C, B, vápník, železo, mnoho vlákniny a prospěšných rostlinných sloučenin. Obsahují například látky, které snižují hladinu cholesterolu, působí preventivně proti srdečním chorobám, pomáhají v boji proti bakteriálním infekcím a rakovině. Jsou ideální přírodní medicínou proti zánětům, parodontóze a artritidě.
Můžete si také naordinovat třešňovou kúru, která reguluje trávení, odstraňuje zácpu a zbavuje jedů. Stačí jíst celý týden 250 gramů třešní denně, nejlépe čerstvých, případně v kombinaci s jiným ovocem. Biolátky třešní a višní na sebe váží škodliviny, které se pak mohou vyloučit. Pomáhají také při hubnutí, protože obsažené látky neutralizují tukové substance, které se pak nemohou dostat sliznicemi do krve.
Višňovo-ovesné bochánky
Suroviny:
½ šálku sušených višní
½ šálku drobných ovesných vloček
2 šálky mandlového nebo kokosového mléka
¼ šálku javorového sirupu nebo medu
½ lžičky soli
2 vejce
½ lžičky vanilkového extraktu
Ve středně velké míse smícháme višně, vločky, sirup (med) a sůl. Přidáme mléko, vejce a vanilkový extrakt. Směs vlijeme do formy vymazané či vystříkané olejem nebo ji rozdělíme do čtyř menších pudinkových forem.
Naplněné formy postavíme na plech. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme 30 až 40 minut, dokud středy lehce nezezlátnou. Podáváme teplé.
Višňovo-čokoládové plátky
Suroviny:
1 šálek sušených višní namočených ve vodě alespoň jednu hodinu
1,5 šálku sušených brusinek
2 lžíce javorového sirupu
¼ lžičky soli
¼ lžičky kokosového oleje
2 šálky strouhaného kokosu
Na čokoládovou polevu:
1/2 šálku kakaového prášku
½ šálku rozpuštěného kakaového másla
¼ šálku javorového sirupu
Suroviny zpracujeme v mixéru, rozprostřeme na malé plátky a dáme do mrazáku. Po ztuhnutí nakrájíme na tyčinky.
Smícháme všechny ingredience na čokoládovou polevu a tyčinky ponoříme do čokoládové polevy a dáme okapat například na drátěnou podložku. Necháme znovu ztuhnout v mrazáku, tyčinky v něm můžeme i uchovávat.
Fit třešňová bublanina
Suroviny:
120 gramů směsi ovesné, kokosové a mandlové nebo jiné bezlepkové mouky
250 gramů tvarohu
2 vejce
prášek do pečiva
stéviové sladidlo
+ třešně
Všechny ingredience smícháme dohromady, nalijeme na plech a poklademe třešněmi. Pečeme 30 minut na 180 stupňů.
Mini fitness bublanina
Suroviny:
třešně
3 vejce
3 polévkové lžíce mandlové mouky
1 lžíce psyllia
½ prášku do pečiva
2 lžíce posekaných mandlí
2 lžíce kokosu
olej
Vše smícháme do formy o průměru 12 cm. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.
Související
-
9 receptů na zdravé domácí zmrzliny a nanuky
Pro zmrzlinu nemusíte jenom ke stánku nebo do cukrárny. Jednoduchá domácí zmrzlina, kterou vyrobíte s obyčejným mixérem, překoná mnohé kupované produkty.
-
Kysané zelí, korejské kimchi a další kvašená jídla zlepší trávení a detoxikují tělo
Fermentovaná neboli kvašená jídla se nachází na půli cesty mezi stravou vařenou a syrovou. Spojují výhody a redukují nevýhody obou. Měla by proto být součástí jídelníčku.
-
Broskve potlačí vnitřní neklid a nervozitu, navíc omladí pleť a pomohou při hubnutí
Až vás přepadne splín a budete zoufat nad těžkostmi světa, sáhněte po broskvích. Spolehlivě vás vysvobodí. Obsahují totiž látky, které pozitivně působí na duševní pohodu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.