Broskve potlačí vnitřní neklid a nervozitu, navíc omladí pleť a pomohou při hubnutí

4. červen 2020

Až vás někdy přepadne splín a budete zoufat nad těžkostmi světa, sáhněte po broskvích. Spolehlivě vás vysvobodí. Obsahují totiž velké množství látek, které pozitivně působí na duševní pohodu člověka.

Broskve jsou typickým protistresovým ovocem, které chrání tělesné buňky a zlepšuje imunitní systém. Vysoký podíl niacinu spolu s hořčíkem, selenem a zinkem zlepšuje náladu, potlačuje vnitřní neklid a nervozitu.

Ovoce je kromě jiného bohaté na vitamin C. Chrání před volnými radikály a má omlazující efekt. Zkrášluje tedy vnitřek i zevnějšek. Broskvové pyré se používá na ochablou pleť a oleje z broskvových jader na výrobu pěstících krémů či olejů.

Broskve navíc pomáhají při hubnutí. Jejich konzumace nezatěžuje trávicí soustavu, protože obsahují šťávy, které mají blahodárný vliv na vylučování s lehce projímavým účinkem. Urychlují pohyb ve střevech a uvolňují zácpu.

Posilují vazivové tkáně, cévy, srdce a krevní oběh. Za zmínku stojí také výrazné protinádorové účinky broskvových polyfenolů, které při studii potlačovaly růst nádoru a redukovaly riziko vzniku metastáz. Jiný výzkum ukázal, že ženy, které konzumovaly více než dvě porce čerstvých broskví týdně, snížily riziko vzniku glaukomu o 70 procent.

Broskve zdomácněly ve Středomoří i dalších místech s teplým klimatem, pochází však z Číny. Do našich zeměpisných šířek je přinesli Římané, kteří je poznali od Peršanů, proto jim také říkali perské jablko. Rozvinulo se mnoho odrůd se žlutozelenou, žlutou nebo ohnivě červenou slupkou. Nektarinky jsou vlastně lysé broskve, které mají lehce odlučitelnou pecku od dužiny.

Nejlepší je jíst ovoce v syrovém stavu, ale v současné gastronomii najdeme i mnoho variací na broskvové téma. Přidávat je můžeme do ovocných salátů, ranní obilné kaše či müsli, tvarohových dezertů nebo čerstvých kompotů. Využívají se do jahelných a rýžových nákypů a koláčů, mohou se zpracovat na čatní, nechybí ani jako příměs zdravých zmrzlin.

Broskvový tvaroh

Suroviny:
4 čerstvé zralé broskve
250 gramů netučného tvarohu
1 lžíce medu
1 lžíce citronové šťávy
na špičku nože mleté vanilky

Broskve spaříme vroucí vodou a oloupeme, dužinu pokrájíme na malé kostičky. Tvaroh rozetřeme s medem, citronovou šťávou a vanilkou a vmícháme broskve. Naplníme do misek a dáme vychladit.

Chia pudink

Limetkovo-broskvový chia pudink

Suroviny:
2 broskve
1 šálek rostlinného mandlového nebo vodou mírně ředěného kokosového mléka
1 lžíce medu nebo javorového sirupu nebo lžička stéviového sladidla
1 lžička limetkové šťávy
1 lžička limetkové kůry
3 lžíce chia semínek
na ozdobu pokrájená broskev a borůvky

Broskve spaříme vroucí vodou, oloupeme a dužinu jedné broskve rozmačkáme vidličkou, nebo rozmixujeme. Druhou nakrájíme na kostičky na ozdobu.

K rozmačkané broskvi vmícháme rostlinné mléko, přidáme med, limetkovou šťávu a kůru a chia semínka. Dáme stranou na 2 až 3 hodiny, aby semínka nabobtnala a vytvořila konzistenci gelu.

Rozdělíme do misek a zdobíme pokrájenou broskví a borůvkami nebo jakýmkoli jiným bobulovým ovocem.

Broskvové smoothie

Suroviny:
1 zralá broskev
menší banán
šálek kokosové vody
1 lžíce tahini nebo mandlového másla
špetka skořice
špetka mleté vanilky
kousek čerstvého zázvoru
případně 1 datle
muškátový oříšek nebo kardamom

Ovoce pokrájíme na kostičky. Do mixéru nalijeme kokosovou vodu a přidáme tahini (nebo mandlové máslo). Rozmixujeme na hladké mléko. Přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme dohladka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.