Chia semínka přidávejte do všeho, patří mezi superpotraviny. Skvělé jsou třeba chia pudinky

Chia semínka patří mezi nejvýživnější superpotraviny na planetě. Ještě dávno předtím, než v 90. letech zažila semínka svou renesanci, byla pevnou součástí středoamerické domorodé diety.

V jazyce Mayů „chia“ znamená síla a starověcí bojovníci semínka jedli pro energii a výdrž v zápasech a bitvách. Aztéčtí válečníci se vydávali na dlouhé cesty vždy zásobení chia semínky, aby je udržela bdělé, nasycené a hydratované.

Dnes jsou chia semínka nejznámější pro svůj obsah omega-3 rostlinných kyselin, které jsou velmi důležitým pomocníkem pro ochranu srdce. Klinické studie potvrzují, že středomořská dieta bohatá na omega-3 může snížit krevní tlak a pomáhá chránit proti srdečním selháním a mozkové mrtvici.

Omega-3 mohou odvrátit poškozující vlivy diabetu druhého typu, jiné studie potvrzují pozitivní efekt u pacientů s revmatoidní artritidou, lupusem, osteoporózou, syndromem dráždivého tračníku, depresí, bipolární poruchou, poruchami pozornosti, hyperaktivitou a demencí. Také zlepšují poznávací funkce mozku.

Chia semínka jsou dále bohaté na dietní vlákninu a bílkoviny a mají plný profil vitamínů, minerálů a antioxidantů.

V každém semínku tvoří až 37 procent dietní vláknina. Ta udržuje tělo čisté a podporuje střevní peristaltiku, pomáhá snižovat celkový cholesterol, udržuje normalizovaný krevní tlak a potlačuje zánět. Jedná se o rozpustnou vlákninu, chia semínka ve vodě nabobtnají a živiny z nich člověk dobře a efektivně tráví.

Dvacet procent každého semínka tvoří bílkovina, kterou naše tělo používá na tvorbu svalové hmoty, kostí, chrupavek, pokožky, krve, enzymů, hormonů. Navíc velmi málo rostlin obsahuje tolik proteinu jako chia semínka.

Nejjednodušší je konzumovat celá chia semínka přidaná do čehokoli. Sama o sobě jsou bez chuti, takže se hodí do ovesné kaše, salátů, polévek, dušených pokrmů. Přidávejte je do oblíbeného smoothie nebo je rozmíchejte v čerstvé šťávě.

Chia semínka se hodí například pro přípravu snídaňového müsli s jogurtem či jiných variant snídaní

Způsob, který by se nejvíce přiblížil zvyklostem starých Aztéků, je rozmíchat semínka s vodou a citronovou šťávou, případně přidat trochu stévie. Tento elixír jim pomáhal běžet stovky mil a vyhýbat se vyčerpání.

Chia jsou také dostupná v podobě mouky, kterou lze využít při pečení nebo jako zahušťovací látku. Nejmodernějším pokrmem z chia semínek jsou takzvané chia pudinky, husté nevařené krémy dochucené vanilkou, dalšími semínky nebo ovocem, které jsou výtečné jako zdravá svačinka pro děti i dospělé.

Chia čokoládový pudink

Suroviny:
1 šálek kokosového mléka
½ zralého banánu (nebo zralé jablko či hruška)
¼ šálku kakaového prášku
¼ šálku chia semínek
¼ šálku slunečnicových semínek
1 čajová lžička vanilkového extraktu
stévie podle chuti

Banán rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme, slunečnicová semínka použijeme celá nebo je zjemníme na menší kousky v mixéru. Všechny ingredience smícháme v míse.

Zakryjeme a uložíme přes noc do ledničky. Podáváme jako dezert nebo výživnou svačinu.


Levandulový chia pudink s borůvkovým smoothie

Suroviny:
5 lžic chia semínek
400 mililitrů alternativního mléka (kokosové, mandlové)
1 větvička levandule
1 lžička medu nebo rozmačkaný banán
3 hrsti mražených borůvek, 50 mililitrů alternativního mléka

Chia pudink

Vezmeme si dvě skleničky. Do každé dáme 2,5 lžíce chia semínek. Zasypeme levandulí a do každé sklenice nalijeme 200 mililitrů mléka. Máme-li radši sladší, přidáme lžičku medu nebo kousek rozmačkaného banánu. Pořádně promícháme a dáme do ledničky.

Pokud máme čas, tak asi za hodinu směs ve skleničce opět promícháme. Chia mají tendenci jít ke dnu a nenasát celou vláhu z mléka. Necháme v lednici přes noc. Ráno by měl být pudink tuhý.

Do mixéru vložíme borůvky, zalijeme mlékem a rozmixujeme. Mléka dáme opravdu jen trochu, aby se snadněji rozmixovaly borůvky, ale smoothie zůstalo hustší. Tuto směs nalijeme na chia pudink a podáváme.


Čokoládové sušenky s chia semínky

Suroviny:
1 hrnek ořechů (vlašské, lískové)
1 hrnek nesolených mandlí
2 - 4 lžíce medu
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
½ lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
¼ lžičky soli
¼ hrnku sušeného ovoce
½ hrnku hořké čokolády
1 lžíce chia semínek
½ hrnku bezlepkových vloček

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Mix ořechů dáme na pečicím papírem vyložený plech a necháme opékat v troubě 8 až10 minut. Jejich chuť se zvýrazní.

Ořechy vyndáme z trouby a hned pomocí mixéru nasekáme na velmi jemno. Do mixéru přidáme med, vanilku, celé vejce, jedlou sodu, skořici, sůl a znovu mixujeme přibližně dvě minuty, aby se všechno dobře promíchalo.

Přendáme do mísy a přidáme zbytek ingrediencí. Sušené ovoce nakrájíme na menší kousky, čokoládu nasekáme na kostičky, přisypeme chia semínka a bezlepkové vločky. Všechno dobře promícháme a tvoříme sušenky.

Sušenky dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 7 až 9 minut, dokud nebudou okraje lehce zlatavé. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.


Brokolicová detoxikační polévka

Suroviny:
2 hrnky růžiček brokolice
2 stonky nadrobno nakrájeného řapíkatého celeru
1 najemno nakrájená cibule
2 stroužky nadrceného česneku
1 hrnek listové zeleniny
1 najemno nakrájený a oloupaný pastinák
1 najemno nakrájená mrkev
2 hrnky zeleninového vývaru
½ lžičky mořské soli
šťáva z ½ citronu
1 lžička kokosového oleje
1 lžíce chia semínek
oříšky a kokosové mléko na ozdobu

V hrnci rozehřejeme kokosový olej a přidáme cibuli, česnek, mrkev, pastinák, celer a brokolici. Restujeme na nízkém plameni asi 5 minut, občas promícháme.

Přilijeme zeleninový vývar, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a necháme probublávat 5 až 7 minut, až bude zelenina lehce měkká, ale ne rozvařená.

Poté vmícháme listovou zeleninu, polévku přelijeme do mixéru a přidáme chia semínka a citronovou šťávu. Mixujeme do krémové konzistence. Servírujeme s oříšky a trochou kokosového mléka na ozdobu.