Levandulový chia pudink s borůvkovým smoothie
Nejmodernějším pokrmem ze zdravých chia semínek jsou takzvané chia pudinky, husté nevařené krémy. Existuje mnoho variací, výživová poradkyně Štěpánka Kutišová nabízí svůj recept s příchutí levandule a borůvek.
- 5 lžic chia semínek
- 400 mililitrů alternativního mléka (kokosové, mandlové)
- 1 větvička levandule
- dle chuti lžička medu, nebo rozmačkaný banán
- 3 hrsti mražených borůvek a 50 mililitrů alternativního mléka
Vezmeme si dvě skleničky. Do každé dáme dvě a půl lžíce chia semínek. Zasypeme levandulí a do každé sklenice nalijeme 200 mililitrů mléka. Máme-li radši sladší, přidáme lžičku medu, nebo kousek rozmačkaného banánu. Pořádně promícháme a dáme do ledničky.
Pokud máme čas, tak asi za hodinu směs ve skleničce opět promícháme. Chia semínka mají tendenci jít ke dnu a nenasát celou vláhu z mléka.
Necháme v lednici přes noc. Ráno by měl být pudink tuhý.
Do mixéru vložíme borůvky, zalijeme mlékem a rozmixujeme. Mléka dáme opravdu jen trochu, aby se snadněji rozmixovaly borůvky, ale smoothie zůstalo hustší. Tuto směs nalijeme na chia pudink a podáváme.
Související
-
Borůvkové detoxikační smoothie
Tento nápoj pasoval léčitel Anthony Williams na vůbec nejefektivnější prostředek, jak se zbavovat těžkých kovů. Doporučuje ho i výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
-
Pohárky s malinami
Recept na jednoduchý, rychlý a zároveň velmi chutný dezert poslala do pořadu Dámská jízda paní Lenka z Hůr. Nechce se vám péct? Zkuste připravit pohárky s malinami.
-
Štěpánčiny ananasové sušenky
Mezi exotické ovoce s prokazatelně pozitivními účinky na naše zdraví patří ananas. Nejlepší je syrový, ale můžete ho využít třeba pro zpestření sušenek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.