Levandulový chia pudink s borůvkovým smoothie
Nejmodernějším pokrmem ze zdravých chia semínek jsou takzvané chia pudinky, husté nevařené krémy. Existuje mnoho variací, výživová poradkyně Štěpánka Kutišová nabízí svůj recept s příchutí levandule a borůvek.
- 5 lžic chia semínek
- 400 mililitrů alternativního mléka (kokosové, mandlové)
- 1 větvička levandule
- dle chuti lžička medu, nebo rozmačkaný banán
- 3 hrsti mražených borůvek a 50 mililitrů alternativního mléka
Vezmeme si dvě skleničky. Do každé dáme dvě a půl lžíce chia semínek. Zasypeme levandulí a do každé sklenice nalijeme 200 mililitrů mléka. Máme-li radši sladší, přidáme lžičku medu, nebo kousek rozmačkaného banánu. Pořádně promícháme a dáme do ledničky.
Pokud máme čas, tak asi za hodinu směs ve skleničce opět promícháme. Chia semínka mají tendenci jít ke dnu a nenasát celou vláhu z mléka.
Necháme v lednici přes noc. Ráno by měl být pudink tuhý.
Do mixéru vložíme borůvky, zalijeme mlékem a rozmixujeme. Mléka dáme opravdu jen trochu, aby se snadněji rozmixovaly borůvky, ale smoothie zůstalo hustší. Tuto směs nalijeme na chia pudink a podáváme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka

























