Levandulový chia pudink s borůvkovým smoothie

Nejmodernějším pokrmem ze zdravých chia semínek jsou takzvané chia pudinky, husté nevařené krémy. Existuje mnoho variací, výživová poradkyně Štěpánka Kutišová nabízí svůj recept s příchutí levandule a borůvek.

Ingredience
  • 5 lžic chia semínek
  • 400 mililitrů alternativního mléka (kokosové, mandlové)
  • 1 větvička levandule
  • dle chuti lžička medu, nebo rozmačkaný banán
  • 3 hrsti mražených borůvek a 50 mililitrů alternativního mléka

Vezmeme si dvě skleničky. Do každé dáme dvě a půl lžíce chia semínek. Zasypeme levandulí a do každé sklenice nalijeme 200 mililitrů mléka. Máme-li radši sladší, přidáme lžičku medu, nebo kousek rozmačkaného banánu. Pořádně promícháme a dáme do ledničky.

Pokud máme čas, tak asi za hodinu směs ve skleničce opět promícháme. Chia semínka mají tendenci jít ke dnu a nenasát celou vláhu z mléka.

Necháme v lednici přes noc. Ráno by měl být pudink tuhý.

Do mixéru vložíme borůvky, zalijeme mlékem a rozmixujeme. Mléka dáme opravdu jen trochu, aby se snadněji rozmixovaly borůvky, ale smoothie zůstalo hustší. Tuto směs nalijeme na chia pudink a podáváme.

Související

  • Borůvkové detoxikační smoothie

    Tento nápoj pasoval léčitel Anthony Williams na vůbec nejefektivnější prostředek, jak se zbavovat těžkých kovů. Doporučuje ho i výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

  • Pohárky s malinami

    Recept na jednoduchý, rychlý a zároveň velmi chutný dezert poslala do pořadu Dámská jízda paní Lenka z Hůr. Nechce se vám péct? Zkuste připravit pohárky s malinami.

  • Štěpánčiny ananasové sušenky

    Mezi exotické ovoce s prokazatelně pozitivními účinky na naše zdraví patří ananas. Nejlepší je syrový, ale můžete ho využít třeba pro zpestření sušenek.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.