Hroznové víno zlepší vaše zažívání. Dejte ho na koláč, ale zkuste i s rybou a játry

Hroznové víno

Je to ovoce, kterého se na světě pěstuje zdaleka nejvíc. Hroznové víno bylo dobře známé již v antice a rychle se rozšířilo do celé Evropy. Dnes mezi největší světové producenty patří Itálie, Španělsko a Francie.

Vinné hrozny mohou pomoci při různých zažívacích potížích. Slupky jsou bohaté na vlákninu a odstraňují ochablost střev a zácpu, současně organismus odvodňují a zbavují jedovatých látek. Hrozny urychlují průchod moči ledvinami a močovými cestami, vyplavují bakterie, a tím mírní záněty ledvin a močového měchýře.

Plody obsahují všechny vitaminy B kromě B12, které nezbytně potřebujeme pro metabolismus sacharidů, pro dobré nervy a mozek. Dále vitamin C, selen, zinek a velké množství účinných antioxidantů.

Víno je bohaté na kyselinu listovou, důležitou například pro krvetvorbu. Má také mnoho manganu (pro kosti a štítnou žlázu, výživu nervů) a hořčíku (pro funkci srdce a svalů). Obsah draslíku vyrovnává vliv příliš slané stravy. Obsažené látky zlepšují krevní oběh a činnost srdce.

Semena hroznů dodávají pokožce vlhkost a obsahují mimo jiné kyselinu linolovou, která je přirozenou součástí vrchních vrstev kůže. A tak je olej lisovaný ze semínek vinné révy považovaný za elixír krásy. Můžeme ho také používat k běžné kuchyňské úpravě jídla, protože snese vysokou teplotu.

Řada studií potvrdila souvislost konzumace hroznů a prevence rakoviny, včetně schopnosti potlačovat růst rakovinných buněk. Ukázalo se, že pití šťávy odrůdy concord brzdí růst buněk rakoviny prsu. Další výzkum prokázal, že léčba extraktem z hroznových semínek zastavuje růst buněk rakoviny prostaty a dokonce způsobuje jejich smrt.

Vědci také zjistili, že extrakt z hroznových semínek může přispívat ke snižování absorpce a hromadění tuku z potravin v buňkách. Přesto to ve snaze zhubnout s konzumací celých hroznů nepřehánějte, obsahují také nezanedbatelné množství glukózy.

Při nákupu hroznů sázejte zejména na podzimní sezónu a tuzemskou sklizeň, která je méně zatížena jedovatými pesticidy a také neobsahuje tolik cukru.

Koláč s hroznovým vínem

Suroviny:
150 gramů hroznového vína
120 gramů směsi bezlepkových muk (např. celozrnná pohanková, ovesná a amarantová)
100 gramů změklého másla
2 lžíce kokosového cukru
1 lžíce tekuté stévie
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce sekaných mandlí
250 gramů měkkého tvarohu

Z bílků připravíme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, stévií a tukem do pěny. Vmícháme tvaroh, mouku s kypřidlem a tuhý sníh.

Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané kulaté formy na koláče s vyšším okrajem a poklademe kuličkami omytého a osušeného vína, posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních asi 40 minut.


Krůtí játra s hrozny

Suroviny:
500 gramů krůtích jater
1 stroužek česneku
1 cibule
1 svazek tymiánu (nebo sušený)
1 lžíce oleje
2 lžíce červeného nebo dezertního vína
200 gramů hroznového vína (nejlépe bez jadérek)
sůl, pepř

Hroznové víno a sýr

Játra důkladně omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek rozetřeme. Natě omyjeme a necháme okapat.

Játra vložíme do rozehřátého oleje a za stálého míchání je asi 2 minuty opékáme. Přidáme cibulku, česnek, tymián, snítku rozmarýnu a pepř. Za stálého míchání směs opékáme asi 4 minuty. Potom přilijeme víno, přidáme omyté a okapané hroznové kuličky a osolíme.

Krátce promícháme, přikryjeme a odstavíme. Játrovou směs ozdobíme zelenou petrželkou.


Ryba se sezamovou omáčkou

Suroviny:
1,5 kilogramu sladkovodní ryby
1 velká zelená paprika
3 cibule
3 stroužky česneku
100 gramů vlašských ořechů
100 gramů sezamové pasty tahini
šťáva z 1 citronu
200 gramů hroznového vína
3 lžíce nasekané petrželky kudrnky
olivový olej
sůl, pepř

Vykuchanou a očištěnou rybu potřeme na povrchu a zevnitř solí. Do olejem vymazaného pekáčku položíme rybu, potřeme dvěma lžícemi oleje a necháme asi 15 minut odležet.

Cibuli nakrájíme na kostičky a vložíme ji do lžíce rozpáleného oleje. Přidáme najemno nakrájenou papriku a nasekané vlašské ořechy a smažíme 5 minut. Potom přimícháme dvě lžíce zelené petrželky a polovinu rozkrájených hroznových kuliček. Směs osolíme a opepříme a naplňte s ní rybu.

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů, teplotu zmírníme na 180 stupňů a rybu pečeme 40 až 50 minut.

Na omáčku dobře promícháme tři až čtyři lžíce citronové šťávy se sezamovou pastou, rozetřeným česnekem, ochutíme solí a pepřem. Rybu přendáme na nahřátou mísu, posypeme zbylou petrželkou a hroznovými kuličkami. Omáčku podáváme zvlášť.

Spustit audio

Související