Hroznové víno zlepší vaše zažívání. Dejte ho na koláč, ale zkuste i s rybou a játry
Je to ovoce, kterého se na světě pěstuje zdaleka nejvíc. Hroznové víno bylo dobře známé již v antice a rychle se rozšířilo do celé Evropy. Dnes mezi největší světové producenty patří Itálie, Španělsko a Francie.
Vinné hrozny mohou pomoci při různých zažívacích potížích. Slupky jsou bohaté na vlákninu a odstraňují ochablost střev a zácpu, současně organismus odvodňují a zbavují jedovatých látek. Hrozny urychlují průchod moči ledvinami a močovými cestami, vyplavují bakterie, a tím mírní záněty ledvin a močového měchýře.
Plody obsahují všechny vitaminy B kromě B12, které nezbytně potřebujeme pro metabolismus sacharidů, pro dobré nervy a mozek. Dále vitamin C, selen, zinek a velké množství účinných antioxidantů.
Víno je bohaté na kyselinu listovou, důležitou například pro krvetvorbu. Má také mnoho manganu (pro kosti a štítnou žlázu, výživu nervů) a hořčíku (pro funkci srdce a svalů). Obsah draslíku vyrovnává vliv příliš slané stravy. Obsažené látky zlepšují krevní oběh a činnost srdce.
Semena hroznů dodávají pokožce vlhkost a obsahují mimo jiné kyselinu linolovou, která je přirozenou součástí vrchních vrstev kůže. A tak je olej lisovaný ze semínek vinné révy považovaný za elixír krásy. Můžeme ho také používat k běžné kuchyňské úpravě jídla, protože snese vysokou teplotu.
Čtěte také
Řada studií potvrdila souvislost konzumace hroznů a prevence rakoviny, včetně schopnosti potlačovat růst rakovinných buněk. Ukázalo se, že pití šťávy odrůdy concord brzdí růst buněk rakoviny prsu. Další výzkum prokázal, že léčba extraktem z hroznových semínek zastavuje růst buněk rakoviny prostaty a dokonce způsobuje jejich smrt.
Vědci také zjistili, že extrakt z hroznových semínek může přispívat ke snižování absorpce a hromadění tuku z potravin v buňkách. Přesto to ve snaze zhubnout s konzumací celých hroznů nepřehánějte, obsahují také nezanedbatelné množství glukózy.
Při nákupu hroznů sázejte zejména na podzimní sezónu a tuzemskou sklizeň, která je méně zatížena jedovatými pesticidy a také neobsahuje tolik cukru.
Krůtí játra s hrozny
- 500 gramů krůtích jater
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 1 svazek tymiánu (nebo sušený)
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce červeného, nebo dezertního vína
- 200 gramů hroznového vína (nejlépe bez jadérek)
- sůl
- pepř
Játra důkladně omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek rozetřeme. Natě omyjeme a necháme okapat.
Játra vložíme do rozehřátého oleje a za stálého míchání je asi 2 minuty opékáme. Přidáme cibulku, česnek, tymián, snítku rozmarýnu a pepř.
Za stálého míchání směs opékáme asi 4 minuty. Potom přilijeme víno, přidáme omyté a okapané hroznové kuličky a osolíme.
Krátce promícháme, přikryjeme a odstavíme. Játrovou směs ozdobíme zelenou petrželkou.
Ryba se sezamovou omáčkou
- 1,5 kilogramu sladkovodní ryby
- 1 velká zelená paprika
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 gramů vlašských ořechů
- 100 gramů sezamové pasty tahini
- šťáva z 1 citronu
- 200 gramů hroznového vína
- 3 lžíce nasekané petrželky kudrnky
- olivový olej
- sůl
- pepř
Vykuchanou a očištěnou rybu potřeme na povrchu a zevnitř solí. Do olejem vymazaného pekáčku položíme rybu, potřeme dvěma lžícemi oleje a necháme asi 15 minut odležet.
Cibuli nakrájíme na kostičky a vložíme ji do lžíce rozpáleného oleje. Přidáme najemno nakrájenou papriku a nasekané vlašské ořechy a smažíme 5 minut. Potom přimícháme dvě lžíce zelené petrželky a polovinu rozkrájených hroznových kuliček. Směs osolíme a opepříme a naplníme s ní rybu.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů, teplotu zmírníme na 180 stupňů a rybu pečeme 40 až 50 minut.
Na omáčku dobře promícháme tři až čtyři lžíce citronové šťávy se sezamovou pastou, rozetřeným česnekem, ochutíme solí a pepřem.
Rybu přendáme na nahřátou mísu, posypeme zbylou petrželkou a hroznovými kuličkami. Omáčku podáváme zvlášť.
Související
-
Chraptíte? Pomůže posilující šťáva z ostružin. Celé plody se hodí i do koláče a pudinku
Domovem ostružiníku je Asie a severní Amerika, ale už před mnoha staletími dobyl i střední Evropu. V plodech se hromadí barviva s mimořádně vysokým obsahem léčivých látek.
-
Osm jahod dodá víc vitaminu C než pomeranč, navíc ochraňují před řadou typů rakoviny
Vynikající letní ovoce je dárcem životní síly a energie. Již ve středověku se jahody používaly k lékařským účelům. Staří Římané věřili, že pomáhají při různých obtížích.
-
Rybíz je bohatý především na vitamín C, denní potřebu pokryje 40 bobulek
Od 16. století v Evropě pevně zakořenil rybíz a dosud se těší velké popularitě, zvláště jako nenáročné ovoce domácích zahrádek. Patří mezi srstkovité, je příbuzný angreštu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.