Hroznové víno zlepší vaše zažívání. Dejte ho na koláč, ale zkuste i s rybou a játry

2. červen 2022

Je to ovoce, kterého se na světě pěstuje zdaleka nejvíc. Hroznové víno bylo dobře známé již v antice a rychle se rozšířilo do celé Evropy. Dnes mezi největší světové producenty patří Itálie, Španělsko a Francie.

Vinné hrozny mohou pomoci při různých zažívacích potížích. Slupky jsou bohaté na vlákninu a odstraňují ochablost střev a zácpu, současně organismus odvodňují a zbavují jedovatých látek. Hrozny urychlují průchod moči ledvinami a močovými cestami, vyplavují bakterie, a tím mírní záněty ledvin a močového měchýře.

Plody obsahují všechny vitaminy B kromě B12, které nezbytně potřebujeme pro metabolismus sacharidů, pro dobré nervy a mozek. Dále vitamin C, selen, zinek a velké množství účinných antioxidantů.

Víno je bohaté na kyselinu listovou, důležitou například pro krvetvorbu. Má také mnoho manganu (pro kosti a štítnou žlázu, výživu nervů) a hořčíku (pro funkci srdce a svalů). Obsah draslíku vyrovnává vliv příliš slané stravy. Obsažené látky zlepšují krevní oběh a činnost srdce.

Semena hroznů dodávají pokožce vlhkost a obsahují mimo jiné kyselinu linolovou, která je přirozenou součástí vrchních vrstev kůže. A tak je olej lisovaný ze semínek vinné révy považovaný za elixír krásy. Můžeme ho také používat k běžné kuchyňské úpravě jídla, protože snese vysokou teplotu.

Čtěte také

Řada studií potvrdila souvislost konzumace hroznů a prevence rakoviny, včetně schopnosti potlačovat růst rakovinných buněk. Ukázalo se, že pití šťávy odrůdy concord brzdí růst buněk rakoviny prsu. Další výzkum prokázal, že léčba extraktem z hroznových semínek zastavuje růst buněk rakoviny prostaty a dokonce způsobuje jejich smrt.

Vědci také zjistili, že extrakt z hroznových semínek může přispívat ke snižování absorpce a hromadění tuku z potravin v buňkách. Přesto to ve snaze zhubnout s konzumací celých hroznů nepřehánějte, obsahují také nezanedbatelné množství glukózy.

Při nákupu hroznů sázejte zejména na podzimní sezónu a tuzemskou sklizeň, která je méně zatížena jedovatými pesticidy a také neobsahuje tolik cukru.

Krůtí játra s hrozny

Ingredience
  • 500 gramů krůtích jater
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 1 svazek tymiánu (nebo sušený)
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce červeného, nebo dezertního vína
  • 200 gramů hroznového vína (nejlépe bez jadérek)
  • sůl
  • pepř

Játra důkladně omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek rozetřeme. Natě omyjeme a necháme okapat.

Játra vložíme do rozehřátého oleje a za stálého míchání je asi 2 minuty opékáme. Přidáme cibulku, česnek, tymián, snítku rozmarýnu a pepř.

Za stálého míchání směs opékáme asi 4 minuty. Potom přilijeme víno, přidáme omyté a okapané hroznové kuličky a osolíme.

Krátce promícháme, přikryjeme a odstavíme. Játrovou směs ozdobíme zelenou petrželkou.

Ryba se sezamovou omáčkou

Ingredience
  • 1,5 kilogramu sladkovodní ryby
  • 1 velká zelená paprika
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 gramů vlašských ořechů
  • 100 gramů sezamové pasty tahini
  • šťáva z 1 citronu
  • 200 gramů hroznového vína
  • 3 lžíce nasekané petrželky kudrnky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Vykuchanou a očištěnou rybu potřeme na povrchu a zevnitř solí. Do olejem vymazaného pekáčku položíme rybu, potřeme dvěma lžícemi oleje a necháme asi 15 minut odležet.

Cibuli nakrájíme na kostičky a vložíme ji do lžíce rozpáleného oleje. Přidáme najemno nakrájenou papriku a nasekané vlašské ořechy a smažíme 5 minut. Potom přimícháme dvě lžíce zelené petrželky a polovinu rozkrájených hroznových kuliček. Směs osolíme a opepříme a naplníme s ní rybu.

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů, teplotu zmírníme na 180 stupňů a rybu pečeme 40 až 50 minut.

Na omáčku dobře promícháme tři až čtyři lžíce citronové šťávy se sezamovou pastou, rozetřeným česnekem, ochutíme solí a pepřem.

Rybu přendáme na nahřátou mísu, posypeme zbylou petrželkou a hroznovými kuličkami. Omáčku podáváme zvlášť.

Spustit audio

Související