Rybíz je bohatý především na vitamín C, denní potřebu pokryje 40 bobulek

11. červen 2020

Od 16. století v Evropě pevně zakořenil rybíz a dosud se těší velké popularitě, zvláště jako nenáročné ovoce malých domácích zahrádek. Patří mezi srstkovité, je tedy příbuzný angreštu.

Pěstují se pestré variety, ale nejběžnější je červený a černý rybíz, dále bílý a růžový coby kříženec bílého a červeného. Rybíz červený je rozšířený od Středozemního moře až po Norsko a v přírodě také původně planě rostl, černý pochází ze severní Asie.

Rybíz je skvělým zdrojem vitamínu C. V každé bobulce se skrývají dva miligramy, takže 35 až 40 bobulek může pokrýt denní potřebu vitamínu C u organismu, který není přetížený velkým stresem. Se stresovou zátěží je potřeba vitamínu C vyhledávat více.

Proti rakovině a vysokému cholesterolu

Je vědecky prokázaný aktivující vitalizující účinek rybízu v rozmezí 90 minut. Ovoce je bohaté na rostlinnou kyselinu elagovou, která působí proti rakovině a vysokému cholesterolu, a na látky s antioxidačními a protizánětlivými účinky.

Barvivo rybízu obsahuje karoten, z něhož se při přeměně látkové vytváří vitamin A – druhá nejdůležitější látka pro tělesnou imunitu. Rybíz dále dodá tělu mnoho niacinu (vitamín B3, důležitý pro nervy), kyselinu pantotenovou (vitamín B5, pro dýchání buněk a pěkné vlasy) a draslíku (odvodňuje a přenáší živiny).

Zvláště vysoký je podíl vápníku, který je báječným uklidňujícím prostředkem. Rybíz má také mnoho železa pro krvetvorbu a minerálních látek hořčíku a manganu (pro funkci srdce, náladu, soustředění).

Šťáva z černého rybízu je považována za dobrý prostředek proti horečkám, kašli a chrapotu, zejména však zvyšuje pružnost cév. Vařený černý rybíz se také používá k léčbě bolestí v krku.

Listy z černého rybízu slouží ke srážení horečky a podpoře močení. Výtažek z kůry pomáhá při hemoroidech. Želé z černého rybízu rozmíchané v horké vodě je užitečné při nachlazení.

Listy červeného rybízu zmírňují bolesti způsobené artrózou, výrony a vymknutími. Ovoce slouží jako projímadlo. Červený rybíz se ordinoval jako prevence kurdějí. Bývá také součástí pleťových masek sloužících ke zpevnění pleti.

Rybízová zmrzlina

Suroviny:
zamražený odstopkovaný rybíz
zamražený banán
med nebo stéviové sladidlo
případně na dochucení vanilkový extrakt, tahini nebo lžíce mandlového másla

Zamražený rybíz a banán vyndáme z mrazničky a necháme mírně rozmrazit, ale jen natolik, aby se ovoce dalo rozmixovat. Zralý banán dodá rybízu potřebnou sladkost, přesto však vzhledem k vysoké kyselosti rybízu bude zmrzlina potřebovat mírně přisladit medem nebo stévií.

Během mixování můžete dochutit vanilkovým extraktem, dvěma lžičkami sezamové pasty tahini nebo lžící mandlového másla či namočenými kešu ořechy.

Čokoládový krém z avokáda s rybízem

Suroviny:
1 zralé avokádo
2 lžíce kakaa
med nebo stéviové sladidlo
případně vanilkový extrakt
omytý a odstopkovaný barevný rybíz

Čokoládový krém s rybízem

Na přípravu čokoládového mousse krému oloupeme jedno avokádo nebo zralou dužinu vydlabeme z plodu a vložíme do mixéru. Přidáme jednu lžičku vanilkového extraktu a lžíci medu. Posypeme kakaem (zpravidla 2 až 3 lžíce, s vyšším podílem kakaa přidáme trochu sladidla navíc).

Mixujeme do hladka. Méně zralá avokáda se mohou hůře mixovat, pak si pomůžeme trochou kokosového mléka nebo vody.

Avokádový krém dáme do misky nebo uzavíratelné sklenice, kterou si budeme moci odnést do práce s sebou, a posypeme ho připraveným rybízem. Rybíz nemusíme doslazovat, postačí konzumace společně s medovým krémem.

Krůtí prsa s rybízovou omáčkou a špenátem

Suroviny:
1,5 kilogramů krůtích prsou bez kůže
500 gramů mrkve
1 rozpůlená bílá cibule
2 svazky čerstvého tymiánu
1 bobkový list
2 lžičky mletého černého pepře
1 šálek zeleninového vývaru nebo vody
1 lžička bezlepkové mouky
1 lžíce mletého kari
¾ šálku opláchnutého a odkapaného rybízu

Na špenátové listy:
1 lžička oleje
2 lžičky prolisovaného česneku
4 šálky čerstvých špenátových listů
najemno nakrájená čerstvá petržel
2 lžíce mletých lněných semen
2/3 šálku vařené neloupané rýže

Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Krůtí prsa vložíme do dostatečně velké pečicí nádoby, obložíme mrkví, cibulí, tymiánem a bobkovým listem. Opepříme a zalijeme částí vývaru. Přikryjeme alobalem a pečeme 1 hodinu a 45 minut, až je šťáva čirá.

Vyndáme maso z trouby a necháme 15 minut odpočívat. Pak vyndáme z pekáče a nakrájíme na tenké plátky.

Vezmeme z pekáče bobkový list, tymián a zbytek s mrkví a cibulí rozmixujeme nebo propasírujeme. Šťávu doplníme zeleninovým vývarem a vše nalijeme do mixéru. Rozmixujeme se lžičkou mouky a mletým kari dohladka.

Přeneseme na menší pánev, přidáme rybíz a prohřejeme na mírném ohni tak, až začne rybíz vyskakovat. Podle chuti opepříme. Udržujeme teplé.

Na velké pánvi rozehřejeme na středním ohni olej a restujeme česnek za stálého míchání minutu doměkka, aby se nepřipálil. Přidáme špenát a vaříme, až listy povadnou. Sundáme z ohně a udržujeme teplé. Smícháme s uvařenou rýží se lněným semenem a rozdělíme na čtyři nahřáté talíře.

Přidáme špenát a několik plátků krůtího masa. Pokrm přelijeme teplou omáčkou. Posypeme najemno nakrájenou petrželí a podáváme.

Spustit audio

Související