Grilovací omáčka z červeného rybízu
Rybíz je skvělým zdrojem vitaminu C a vlákniny a dobrým zdrojem vápníku, železa, draslíku a vitaminů A a B. Zkuste z něj připravit omáčku k masu podle Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
1. část surovin:
½ šálku červeného rybízu
250 gramů rybízového džemu
¼ šálku čerstvé citronové šťávy
30 gramů čerstvé citronové kůry
½ lžičky mleté skořice
1/8 mletého hřebíčku
1/8 lžičky černého pepře
1/8 lžičky mletého chilli
2 šálky netučného a nesoleného hovězího vývaru
2. část surovin:
¼ šálku worcesterské omáčky
¼ šálku suchého červeného vína
110 gramů melasy
¼ šálku bio kečupu
Prvních devět surovin dáme do kastrolu se silným dnem a důkladně promícháme. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme pomalu bublat, dokud se polovina směsi neodpaří.
V jiné nádobě smícháme zbývající čtyři suroviny. Pak je přilijeme do vroucí omáčky. Důkladně mícháme, dokud nebude barva jednolitá. Vaříme, dokud směs nezačne znovu bublat. Pak zmírníme plamen na minimum.
Horkou omáčku podáváme k pečenému jehněčímu, vepřovému nebo k chuťově výrazným rybám, jako je losos či tuňák.
Související
-
7 nejčastějších chyb při grilování
Na grilovací nešvary poukazuje na začátku sezony autor Kuchařského čarování Petr Stupka. Všeobecně připomíná některé problematické věci, které při grilování děláme.
-
Grilované sardinky s česnekem a tymiánem
Sardinky jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, bílkovin a vápníku. Tip, jak je připravit k obědu nebo večeři, nabízí Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
-
Doplňky ke grilovanému masu – salsa, dipy, cibulové čatní, bylinkové máslo
Šťavnaté maso z grilu patří v létě k nejoblíbenějším pokrmům. Čím ale maso na talíři doplnit? Petr Stupka nabízí několik tipů. Nebojte se také zapojit vlastní fantazii.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.