Grilovací omáčka z červeného rybízu
Rybíz je skvělým zdrojem vitaminu C a vlákniny a dobrým zdrojem vápníku, železa, draslíku a vitaminů A a B. Zkuste z něj připravit omáčku k masu podle Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
1. část surovin:
½ šálku červeného rybízu
250 gramů rybízového džemu
¼ šálku čerstvé citronové šťávy
30 gramů čerstvé citronové kůry
½ lžičky mleté skořice
1/8 mletého hřebíčku
1/8 lžičky černého pepře
1/8 lžičky mletého chilli
2 šálky netučného a nesoleného hovězího vývaru
2. část surovin:
¼ šálku worcesterské omáčky
¼ šálku suchého červeného vína
110 gramů melasy
¼ šálku bio kečupu
Prvních devět surovin dáme do kastrolu se silným dnem a důkladně promícháme. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme pomalu bublat, dokud se polovina směsi neodpaří.
V jiné nádobě smícháme zbývající čtyři suroviny. Pak je přilijeme do vroucí omáčky. Důkladně mícháme, dokud nebude barva jednolitá. Vaříme, dokud směs nezačne znovu bublat. Pak zmírníme plamen na minimum.
Horkou omáčku podáváme k pečenému jehněčímu, vepřovému nebo k chuťově výrazným rybám, jako je losos či tuňák.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.