Grilované sardinky s česnekem a tymiánem

Sardinky jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, bílkovin a vápníku. Tip, jak je připravit k obědu nebo večeři, nabízí Štěpánka Kutišová, kterou znáte z pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
1 bulva fenyklu
4 velké očištěné sardinky bez vnitřností a hlav
několik snítek tymiánu
2 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátky
4 malé trsy cherry rajčátek na keříku
olivový olej
4 krajíce celozrnného opečeného chleba
100 gramů rukoly
čerstvá šťáva z jednoho citronu

Nakrájíme fenykl na tenké plátky a poté ho ponoříme do mísy s ledovou vodou, aby zkřehnul. Připravíme si sardinky. Nejprve z nich odstraníme páteř. Otevřeme břišní dutinu a položíme rybu na kuchyňské prkénko kůží nahoru. Stlačíme páteř dlaní od hlavy až po ocas, rybu otočíme a páteř odstraníme. Nevadí, když přitom v rybě zůstanou malé kůstky.

Připravíme gril na přímé grilování. Položíme sardinky kůží nahoru na olejem potřený plech. Okořeníme je tymiánem a česnekem. Pokapeme trochou oleje a grilujeme 4 až 6 minut, dokud nebudou propečené.

Na gril k sardinkám přidáme plátky chleba, bude jim stačit půl až jedna minuta. Opečený chleba dáme na talíře, na něj rozložíme sardinky a rajčátka.

V míse smícháme rukolu, osušený fenykl, citronovou šťávu a vše promícháme se čtyřmi polévkovými lžícemi olivového oleje a kořením. Připravený salát podáváme s grilovanými sardinkami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.