I jídlo z konzervy může být velmi zdravé. Důkazem jsou sardinky
Sardinky a Sardinie skutečně mají něco společného. Nevíme, co bylo dříve, ale jisté je, že právě středozemní ostrov propůjčil malým rybkám své jméno. U něj se jich totiž nacházelo vůbec nejvíce.
Název sardinky je poněkud všeobecný. Vlastně se jedná o téměř libovolnou malou rybku. Po světě se prodává více než dvacet různých druhů sardinek, často se za ně vydávají malí sledi. Sardinky jsou nejen oblíbený grilovaný zákusek středomořských národů, ale také nejčastější návnada pro větší ryby.
Na svátek svatého Antonína voní v Lisabonu v Portugalsku sardinky všude. Pokud byste se tam nedostali, s náhradním řešením přišel již geniální Napoleon. Pochopil, že konzervace některých rychle se kazících potravin je nutná, a tak vznikly první sardinky nakládané do oleje nebo rajčatové šťávy.
Sardinky jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, bílkovin a vápníku (díky drobným kostičkám, které proto nevyhazujeme, ale spolu s masem je například rozmačkáme vidličkou a dále zpracujeme). Porce vážící 80 gramů poskytuje tolik vápníku jako hrnek mléka.
Hodnotné omega-3 mastné kyseliny se dávají do souvislosti s potlačováním zánětlivých procesů, správnou funkcí mozku a zmírňováním depresí.
Zkuste jednoduše zapéct na toast
Sardinky bez oleje můžete jednoduše položit na ranní toast, posypat strouhaným sýrem ementálského typu a zapéci v rozehřáté troubě. Rychlou večeři připravíte na pánvi, stačí rozehřát olivový olej a osmahnout na něm cibulku a česnek, pak přidat sardinky v rajčatové šťávě a důkladně prohřát. Podávejte k oblíbeným, nejlépe celozrnným, těstovinám.
Sardinky jsou také dobrým zdrojem vitamínu D, železa, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu a manganu, obsahují i celou řadu vitamínu B, včetně hodnotného B12. Dodají selen, který je důležitým protinádorovým minerálem.
Výhodou sardinek je to, že stojí nízko v potravinovém řetězci, a proto se v nich tolik neukládají těžké kovy jako například rtuť, s níž musíme bohužel počítat u tolik oblíbených tuňáků.
Grilované sardinky s česnekem a tymiánem

Sardinky jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, bílkovin a vápníku. Tip, jak je připravit k obědu nebo večeři, nabízí Štěpánka Kutišová, kterou znáte z pořadu Přírodní lékárna.
Vyplatí se udělat si zásobu konzervovaných sardinek ve spíži. Mohou se skladovat dlouhodobě bez vad na kvalitě a hodnotě ryby. Pouze se doporučuje po půl roce konzervu otočit, aby byly rybky rovnoměrně vystaveny působení oleje nebo nálevu.
Pokud jsou sardinky naložené v kvalitním olivovém oleji, i ten může prospět zdraví. Jeden slavný laryngolog doporučoval olejovky na noc hlasovým profesionálům, protože olej z ryb může mít pozitivní vliv na krční sliznice.
Na sardinky by rozhodně neměli zapomínat milovníci grilování. Malé rybky jsou pro tuto přípravu ideální, ale musí být vykuchané, jinak budu hořké kvůli žluči z vnitřností. Vykuchané sardinky můžete naplnit česnekem a bylinkami, můžete je marinovat nebo zabalit do špenátového listu. Grilovat se dají v alobalu i grilovacím košíku. Úprava je rychlá, stačí 3 minuty z každé strany.
Ranní sardinkový toast
Suroviny:
1 lžička domácí majonézy nebo 1 lžička másla
2 plátky celozrnného toastového chleba
6 scezených sardinek v rostlinném oleji
¼ lžičky mletého černého pepře
2 lžičky scezených kaparů
1 rozdrcený stroužek česneku
2 lžičky nasekané červené cibule
klínky čerstvého citronu
Majonézou nebo máslem potřeme z jedné strany chleby. Na každý plátek rozmačkáme tři sardinky. Posypeme je kapary, nasekanou cibulí, pepřem, česnekem a zastříkneme citronovou šťávou. Pod grilem nebo v troubě zapečeme dozlatova.
Sardinky pečené v troubě s mátou a česnekem
Suroviny:
1 kg sardinek očištěných a bez hlavy
2 lžíce nastrouhané kůry z citronu a citron k podávání
60 mililitrů olivového oleje
3 stroužky prolisovaného nebo utřeného česneku
1 lžíce nasekaných mátových lístků
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Sardinky, citronovou kůru, olivový olej, česnek, mátu, sůl a pepř dáme do větší mísy a promícháme, aby se ryby obalily směsí. Necháme v chladu marinovat alespoň 30 minut.
Marinované sardinky rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme do zlatova.
Rybí pomazánka s avokádem
Suroviny:
1 avokádo
200 gramů nízkotučného nebo středně tučného tvarohu
1 balení sardinek v oleji
1 cibule
pažitka
1 citron
sůl
rajčata
paprika
Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovou šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku.
Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.
Související
-
Nejlepší dieta? V žebříčku, který sestavili světoví odborníci, vyhrála středomořská strava
Je všeobecně známo, že národy obývající země kolem Středozemního moře žijí déle, zdravěji a méně trpí typickými civilizačními chorobami, jako je rakovina a srdeční nemoci.
-
Kysané zelí, korejské kimchi a další kvašená jídla zlepší trávení a detoxikují tělo
Fermentovaná neboli kvašená jídla se nachází na půli cesty mezi stravou vařenou a syrovou. Spojují výhody a redukují nevýhody obou. Měla by proto být součástí jídelníčku.
-
Jedna malá porce ryby dodá až polovinu potřebné dávky bílkovin a zdravé tuky pro srdce
Ryby, zvláště ty mořské pocházející ze studených vod, velice prospívají správné kondici a vitalitě těla. Měly by se tedy stát povinnou položkou na našich talířích.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka