Závin s dýní a jablky

Oranžová dýně hokaiddo se může stát hvězdou vaší podzimní kuchyně. Kulinář Petr Stupka ji využívá i při přípravě sladkých pokrmů, například závinu neboli štrúdlu. Zkuste jeho recept.

Těsto

Ingredience
  • 300 gramů hladké pšeničné mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 250 gramů másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce octa
  • 5 lžic vlažné vody
  • špetka soli

Připravíme křehké těsto na štrúdl. Mouku smícháme se škrobem a solí, přidáme změklé máslo nakrájené na plátky. Nejlépe plastovou kartou zpracujeme na drobenku.

Poté přidáme vejce, ocet a vodu a vypracujeme hladkou hmotu.

Těsto necháme odpočinout v lednici.

Náplň

Ingredience
  • 500 gramů dýně hokkaido
  • 500 gramů kyselých jablek
  • 100 gramů cukru
  • 100 gramů strouhaného kokosu
  • čerstvý zázvor
  • rozinky
  • ořechy
  • perníkové koření – skořice, hřebíček, nové koření, badyán

Dýni a jablka nastrouháme nahrubo. Vložíme do rozehřáté pánve, můžeme přidat i trochu másla, a necháme změknout.

Přimícháme ostatní ingredience na náplň, včetně koření.

Ztuhlé těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme. Naplníme dýňovo-jablečnou směsí a vytvoříme závin. Potřeme máslem a pečeme na 170° Celsia zhruba 35 až 40 minut.

Před podáváním závin posypeme moučkovým cukrem.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.