Závin s dýní a jablky
Oranžová dýně hokaiddo se může stát hvězdou vaší podzimní kuchyně. Kulinář Petr Stupka ji využívá i při přípravě sladkých pokrmů, například závinu neboli štrúdlu. Zkuste jeho recept.
Těsto
- 300 gramů hladké pšeničné mouky
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 250 gramů másla
- 2 vejce
- 2 lžíce octa
- 5 lžic vlažné vody
- špetka soli
Připravíme křehké těsto na štrúdl. Mouku smícháme se škrobem a solí, přidáme změklé máslo nakrájené na plátky. Nejlépe plastovou kartou zpracujeme na drobenku.
Poté přidáme vejce, ocet a vodu a vypracujeme hladkou hmotu.
Těsto necháme odpočinout v lednici.
Náplň
- 500 gramů dýně hokkaido
- 500 gramů kyselých jablek
- 100 gramů cukru
- 100 gramů strouhaného kokosu
- čerstvý zázvor
- rozinky
- ořechy
- perníkové koření – skořice, hřebíček, nové koření, badyán
Dýni a jablka nastrouháme nahrubo. Vložíme do rozehřáté pánve, můžeme přidat i trochu másla, a necháme změknout.
Přimícháme ostatní ingredience na náplň, včetně koření.
Ztuhlé těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme. Naplníme dýňovo-jablečnou směsí a vytvoříme závin. Potřeme máslem a pečeme na 170° Celsia zhruba 35 až 40 minut.
Před podáváním závin posypeme moučkovým cukrem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.