Tažený závin
Za mistrovský kousek domácí kulinářské klasiky považuje Petr Stupka tažený závin. Nabízí svůj recept a radí, jak zvládnout složité vytahování těsta. K tomu přidává tipy hned na pět různých náplní.
- 320 gramů hladké mouky
- 200 mililitrů vlažné vody
- 1 lžíce oleje, nebo sádla
- 1 vejce
- lžíce octa
- špetka soli
Nejprve rozšlehejte tekuté součásti těsta, tedy vodu, vejce, olej a ocet. Pak je zapracujte do mouky se solí. Vzniklé těsto má být vláčné a měkké.
Upravte těsto na bochánek a položte na pomoučený vál. Potřete těsto tukem, aby neosychalo, a přikryjte zahřátým kastrolem. Nechte asi půl hodiny zrát. Kastrol je možno několikrát vyměnit za další zahřátý.
Uvedené množství surovin je na tři „nohy“ závinu. Proto si ukrojte třetinu, zbývající těsto nechte pod teplým kastrolem.
Nejprve bochánek trochu prohněťte a válečkem roztlačte, či rozválejte na silnější plát. Pak teprve začněte těsto natahovat.
Natahujte od středu ke krajům, zvolna, jen tak, jak to pružnost těsta dovoluje. Ruce mějte složené v pěst a vytahujte těsto hřbetem ruky. Můžete ho i potřít trochou oleje. Tahejte, pokud možno, do obdélníkového tvaru, až je těsto tenoučké. Až ho vytažené položíte, můžete ještě povytáhnout okraje, nebo je odříznout.
Důležité je položit si na vál pomoučenou utěrku, nebo použít silikonový pružný vál. Vytažené těsto totiž bez jejich pomoci těžko spolu s náplní svinete na závin a přendáte na plech s pečicím papírem.
Před pečením závin potřete rozpuštěným máslem. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů asi pět minut, poté dopékejte při 180 stupních 20 až 25 minut.
Náplně do závinu
Tvarohová – 500 gramů měkkého tvarohu, 2 vejce, lžíce pudinkového prášku, 100 gramů cukru, rozinky a další sušené ovoce, případně i čerstvé meruňky, lze přidat trochu rumu či likéru.
Jablková – 1 kilogram oloupaných jablek, 100 gramů cukru, skořice, 100 gramů strouhanky, případně sušené švestky, meruňky, rozinky, ořechy.
Hroznová – 1 kilogram hroznů, 100 gramů drcených sušenek, nebo piškotů, 100 gramů cukru. Podobně připravíte i višňovou či třešňovou náplň a jiné ovocné. Pokud přidáte mandle nebo jiné ořechy, nic nezkazíte.
Švestková – 1 kilogram švestek, 100 gramů mletého máku, 100 gramů cukru, skořice, vanilkový cukr, lžička rozpustné kávy.
Dýňová – 500 gramů dýně hokaido, 500 gramů jablek, 100 gramů přírodního cukru, 70 gramů strouhaného kokosu, skořice, čerstvý jemně strouhaný zázvor (asi 60 gramů), mletý hřebíček, popřípadě kardamon.
Související
-
Nepečený dort z jablek a skořicové řezy
Dva sladké recepty nabízí návštěvníkům webu Českého rozhlasu České Budějovice kulinář Petr Stupka. K inspiraci na nepečený dort z jablek přidává i tip na skořicové řezy.
-
Nejoblíbenější bábovka Petra Stupky
Štamprlička rumu a vaječného koňaku zpestřuje bábovku, kterou má nejraději kulinář Petr Stupka. Recept nabízí posluchačům svého rozhlasového pořadu Kuchařské čarování.
-
Rybízový koláč z kyšky
Vláčný a zároveň velmi vydatný je koláč podle receptu Petra Stupky. Lehkou kyselost mu propůjčuje rybíz, takže se recept hodí na léto, ale můžete použít i mražené ovoce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.