Domácí bramborové krokety z odpalovaného těsta
Mezi oblíbené přílohy patří bramborové krokety. Nemusíte přitom vždy kupovat předem připravené a mražené. Zkuste vlastní domácí. Jak na to, poradil autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.
- 250 gramů polohrubé mouky
- 250 mililitrů vody
- 150 gramů sádla
- 4 až 5 vajec
- 500 gramů vařených brambor
- sůl
- strouhanka
- olej
Nejprve je nutné připravit si odpalované těsto. Zahřejte 250 mililitrů vody a 150 gramů sádla v hrnci a postupně přisypávejte polohrubou mouku (přibližně 250 gramů). Důkladně vše míchejte. Vznikne hutná kaše, kterou je třeba zahřívat a stále míchat tak dlouho, až se lehce leskne a přestane se lepit na stěny nádoby. To je stav, kdy se těsto odpaluje, a je tudíž hotové.
Do zchladlé hmoty pak zašlehejte celá vejce, nebo jenom žloutky, sůl a předem uvařené na jemno nastrouhané brambory. Na uvedené množství dejte čtyři až pět vajec a 500 gramů vařených brambor. Vše osolte a krátce promíchejte.
Z těsta tvořte válečky, obalujte je ve strouhance a smažte v rozpáleném oleji, či sádle. Do kroket můžete zapracovat trochu rozpuštěného másla, muškátový květ, různé bylinky a podobně.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.