Domácí bramborové krokety z odpalovaného těsta

Mezi oblíbené přílohy patří bramborové krokety. Nemusíte přitom vždy kupovat předem připravené a mražené. Zkuste vlastní domácí. Jak na to, poradil autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

Ingredience
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 250 mililitrů vody
  • 150 gramů sádla
  • 4 až 5 vajec
  • 500 gramů vařených brambor
  • sůl
  • strouhanka
  • olej

Nejprve je nutné připravit si odpalované těsto. Zahřejte 250 mililitrů vody a 150 gramů sádla v hrnci a postupně přisypávejte polohrubou mouku (přibližně 250 gramů). Důkladně vše míchejte. Vznikne hutná kaše, kterou je třeba zahřívat a stále míchat tak dlouho, až se lehce leskne a přestane se lepit na stěny nádoby. To je stav, kdy se těsto odpaluje, a je tudíž hotové.

Do zchladlé hmoty pak zašlehejte celá vejce, nebo jenom žloutky, sůl a předem uvařené na jemno nastrouhané brambory. Na uvedené množství dejte čtyři až pět vajec a 500 gramů vařených brambor. Vše osolte a krátce promíchejte.

Z těsta tvořte válečky, obalujte je ve strouhance a smažte v rozpáleném oleji, či sádle. Do kroket můžete zapracovat trochu rozpuštěného másla, muškátový květ, různé bylinky a podobně.

Související

  • Kuře pečené na pohance podle Petra Stupky

    Kuře pohančené patří mezi starodávné recepty, které z našich kuchyní zmizely. Stojí ale za to si ho připomenout. Tento pokrm podávaný se salátem se hodí na oběd i večeři.

  • Pečená dýně jako příloha

    Dýně prospívá trávení, doporučuje se i při různých chorobách. Můžete ozvláštnit svůj jídelníček a připravit z ní chutnou přílohu. Recept je velmi jednoduchý.

  • Polévka zelnice

    Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.