Domácí bramborové krokety z odpalovaného těsta

Mezi oblíbené přílohy patří bramborové krokety. Nemusíte přitom vždy kupovat předem připravené a mražené. Zkuste vlastní domácí. Jak na to, poradil autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

Ingredience
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 250 mililitrů vody
  • 150 gramů sádla
  • 4 až 5 vajec
  • 500 gramů vařených brambor
  • sůl
  • strouhanka
  • olej

Nejprve je nutné připravit si odpalované těsto. Zahřejte 250 mililitrů vody a 150 gramů sádla v hrnci a postupně přisypávejte polohrubou mouku (přibližně 250 gramů). Důkladně vše míchejte. Vznikne hutná kaše, kterou je třeba zahřívat a stále míchat tak dlouho, až se lehce leskne a přestane se lepit na stěny nádoby. To je stav, kdy se těsto odpaluje, a je tudíž hotové.

Do zchladlé hmoty pak zašlehejte celá vejce, nebo jenom žloutky, sůl a předem uvařené na jemno nastrouhané brambory. Na uvedené množství dejte čtyři až pět vajec a 500 gramů vařených brambor. Vše osolte a krátce promíchejte.

Z těsta tvořte válečky, obalujte je ve strouhance a smažte v rozpáleném oleji, či sádle. Do kroket můžete zapracovat trochu rozpuštěného másla, muškátový květ, různé bylinky a podobně.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.