Kuře pečené na pohance podle Petra Stupky
Kuře pohančené (pečené s pohankou a případně i houbami) patří mezi starodávné recepty, které z našich kuchyní zmizely. Stojí ale za to si ho připomenout. Tento pokrm podávaný se salátem se skvěle hodí na oběd i večeři.
- 1 kuře
- sůl
- kmín
- houby
- pohanka
Na půlku či čtvrtky rozdělené kuře osolte, okmínujte a dejte péct do trouby. Pokud máte dostatek času, pečte zvolna, aby bylo maso šťavnaté.
Když je kuře více než zpola upečené, vyjměte ho. Do výpeku dejte krátce podušené houby a pohanku. Vše zalijte vodou, nebo vývarem, aby to bylo mírně vlhké, pak navrch poklaďte porce kuřete a vraťte do trouby.
Za dvacet minut je hotovo a určitě si pochutnáte. Pokud by pohanka byla suchá můžete ji přivlhčit smetanou nebo přimastit kousky slaniny, ale není to nutné.
Související
-
Kuře v sýru pečené na rajčatech
V pořadu Kuchařské čarování se Petr Stupka podělil už o nespočet receptů. Jeden z nich pocházel ze Švýcarska. Zkuste jednoduché a chutné kuře v sýru pečené na tomatech.
-
Kuře s paprikami
Kuřecí maso připravené společně se zeleninou, to je zdravý a chutný oběd. O svůj osvědčený recept se podělila Štěpánka Kutišová, odborná garantka pořadu Přírodní lékárna.
-
Dušené kuře s pórkem, bílými fazolemi a česnekem
Zdravou kombinaci kuřecího masa a luštěnin představuje jídlo, které v pořadu Přírodní lékárna doporučila výživová poradkyně Štěpánka Kutišová. Vyzkoušejte její recept.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?