Kuře v sýru pečené na rajčatech

V Kuchařském čarování věnovaném pochutinám z rajčat se kulinář Petr Stupka podělil mimo jiné o jeden recept ze Švýcarska. Zkuste i vy jednoduché a chutné kuře v sýru pečené na tomatech.

Suroviny:
1 kuře
4-5 zralých rajčat
2 cibule
3 stroužky česneku
sůl, pepř
bylinkové máslo
příp. trochu smetany
plátky sýra

Nakrájejte cibuli, česnek a rajčata. Vše rozložte na dno pekáče nebo jiné zapékací nádoby a osolte. Kuře naporcujte, také osolte a položte na zeleninu. Nádobu zakryjte a pečte v troubě při 120 stupňů asi hodinu a půl.

Měkké maso vyndejte z výpeku, dejte do jiné nádoby a vraťte do trouby na dopečení.

Výpek se zeleninou propasírujte nebo důkladně protlačte přes síto a do vzniklé omáčky vmíchejte bylinkové máslo, případně lehce opepřete, můžete přidat i trochu smetany.

Maso potřete olejem a dopečte při vyšší teplotě 180 stupňů nebo pod grilem, aby se opekla kůžička. Těsně před podáváním poklaďte kuřátko plátky sýra a nechte ho roztéct. Podávejte s bramborami, rýží nebo těstovinami

Tipy na další variace:
Kuře pečené na bramborách s cibulí a česnekem - nakonec zalité tomatovou šťávou
Kuře mexické pečené na tomatech a paprikách - nakonec přidáme lehce přiostřené vařené fazole