Kuře v sýru pečené na rajčatech

V pořadu Kuchařské čarování se kulinář Petr Stupka podělil s posluchači už o nespočet receptů. Jeden z nich pochází ze Švýcarska. Zkuste i vy jednoduché a chutné kuře v sýru pečené na tomatech.

Ingredience
  • 1 kuře
  • 4-5 zralých rajčat
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • bylinkové máslo
  • příp. trochu smetany
  • plátky sýra

Nakrájejte cibuli, česnek a rajčata. Vše rozložte na dno pekáče, nebo jiné zapékací nádoby a osolte.

Kuře naporcujte, také osolte a položte na zeleninu. Nádobu zakryjte a pečte v troubě při 120 stupních asi hodinu a půl.

Měkké maso vyndejte z výpeku, dejte do jiné nádoby a vraťte do trouby na dopečení.

Výpek se zeleninou propasírujte, nebo důkladně protlačte přes síto a do vzniklé omáčky vmíchejte bylinkové máslo, případně lehce opepřete, můžete přidat i trochu smetany.

Maso potřete olejem a dopečte při vyšší teplotě 180 stupňů, nebo pod grilem, aby se opekla kůžička. Těsně před podáváním poklaďte kuřátko plátky sýra a nechte ho roztéct.

Podávejte s bramborami, rýží nebo těstovinami.

Tipy na další variace:

  • Kuře pečené na bramborách s cibulí a česnekem – nakonec zalité tomatovou šťávou
  • Kuře mexické pečené na tomatech a paprikách – nakonec přidáme lehce přiostřené vařené fazole

Související

  • Kuře v kořeněném jogurtu

    Jak tentokrát připravit kuře? Tuto otázku si možná občas kladete. Kulinář Petr Stupka nabízí tip na pečínku marinovanou v jogurtu. Recept je snadný a určitě si pochutnáte.

  • Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou

    Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu.

  • Pivovarští špačci

    Do rodiny pivních receptů patří pokrm z české, lépe řečeno středoevropské, kuchyně. Kulinář Petr Stupka ho nazval pivovarští špačci. Vyzkoušejte závitky z vepřového masa.