Pečená dýně jako příloha

Dýně prospívá trávení, doporučuje se i při různých chorobách. Můžete ozvláštnit svůj jídelníček a připravit z ní chutnou přílohu. Recept je velmi jednoduchý.

Ingredience
  • 1 středně velká dýně Hokkaido
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé byliny (saturejka, rozmarýn...)

Dýni opláchneme, rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na měsíčky asi 3 centimetry široké. Oranžovou Hokkaido dýni nemusíme loupat, ostatní druhy loupeme.

Naklademe na plech na pečicí papír. Postříkáme olivovým olejem, osolíme, opepříme, nasypeme bylinky a při 220 stupních 20 minut pečeme.

Poté vyjmeme z trouby, otočíme a 15 minut dopékáme, teplotu můžeme zmírnit.

Související

  • Kuřecí jáhlové rizoto

    Mezi velice výživné suroviny patří jáhly. Jsou bezlepkové a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Přemýšlíte, co z nich uvařit? Zkuste třeba jednoduché rizoto.

  • Placičky s tuňákem

    Výrazně nasládlou chuť mají batáty. Můžete je využít jako zpestření jídelníčku místo obvyklých brambor. Osvědčený je například recept na placičky s tuňákem.

  • Houbovo-bylinková frittata

    Vejce se hodí jako jednoduchá a výživná večeře. Můžete je doplnit houbami a bylinkami a upéct chutnou omeletu. O svůj recept se podělila dietoložka Štepánka Kutišová.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.

Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu

Osudy dobrého vojáka Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET

Koupit

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser