Placičky s tuňákem
Výrazně nasládlou chuť mají batáty. Můžete je využít jako zpestření jídelníčku místo obvyklých brambor. Osvědčený je například recept na placičky s tuňákem, o který se podělila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
- 175 gramů sladkých brambor (batátů) nakrájených na kostičky
- 175 gramů okapaného tuňáka ve vlastní šťávě
- 4 nakrájené jarní cibulky
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce nakrájené natě koriandru nebo jiných bylinek
- pepř
- fazolky uvařené jako příloha
Sladké brambory vložíme do vroucí vody a vaříme 10 až 12 minut. Vodu slijeme, brambory necháme okapat a rozmačkáme na kaši. Tuňáka rozebereme vidličkou na ploché kousky a přidáme k bramborám.
Přisypeme jarní cibulky, citronovou kůru, koriandr a pepř a promícháme. Z hmoty utvoříme navlhčenýma rukama čtyři placičky, položíme je na talíř, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme nejméně na 30 minut do chladničky.
Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Plech vyložíme alobalem, rozložíme na něj placičky a pečeme 20 minut dozlatova. Rozdělíme je na talíře a doplníme klínky citronu a fazolkami.
Související
-
Batáty patří mezi nejstarší a velmi zdravé potraviny. Připravte z nich kaši, polévku i placičky
Batáty jsou možná vůbec první potravinou, se kterou se lidstvo setkalo. Pozůstatky staré 10 tisíc let byly nalezeny v jeskyních v Peru. Do Evropy batáty přivezl Kolumbus.
-
Bramborka s mákem
Na dosud neznámé a přitom vynikající jídlo narazil před nedávnem kuchař Petr Stupka. Bramborka jej natolik zaujala, že si od maminky svého kamaráda vyžádal recept.
-
Zapečený fenykl s česnekem
Fenykl má specifickou, mírně nasládlou kořenitou chuť. Pokud ho zapečeme, můžeme ho podávat i jako samostatný pokrm. O recept se podělila Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.