Placičky s tuňákem

Výrazně nasládlou chuť mají batáty. Můžete je využít jako zpestření jídelníčku místo obvyklých brambor. Osvědčený je například recept na placičky s tuňákem, o který se podělila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

Ingredience
  • 175 gramů sladkých brambor (batátů) nakrájených na kostičky
  • 175 gramů okapaného tuňáka ve vlastní šťávě
  • 4 nakrájené jarní cibulky
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce nakrájené natě koriandru nebo jiných bylinek
  • pepř
  • fazolky uvařené jako příloha

Sladké brambory vložíme do vroucí vody a vaříme 10 až 12 minut. Vodu slijeme, brambory necháme okapat a rozmačkáme na kaši. Tuňáka rozebereme vidličkou na ploché kousky a přidáme k bramborám.

Přisypeme jarní cibulky, citronovou kůru, koriandr a pepř a promícháme. Z hmoty utvoříme navlhčenýma rukama čtyři placičky, položíme je na talíř, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme nejméně na 30 minut do chladničky.

Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Plech vyložíme alobalem, rozložíme na něj placičky a pečeme 20 minut dozlatova. Rozdělíme je na talíře a doplníme klínky citronu a fazolkami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.