Placičky s tuňákem
Výrazně nasládlou chuť mají batáty. Můžete je využít jako zpestření jídelníčku místo obvyklých brambor. Osvědčený je například recept na placičky s tuňákem, o který se podělila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
- 175 gramů sladkých brambor (batátů) nakrájených na kostičky
- 175 gramů okapaného tuňáka ve vlastní šťávě
- 4 nakrájené jarní cibulky
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce nakrájené natě koriandru nebo jiných bylinek
- pepř
- fazolky uvařené jako příloha
Sladké brambory vložíme do vroucí vody a vaříme 10 až 12 minut. Vodu slijeme, brambory necháme okapat a rozmačkáme na kaši. Tuňáka rozebereme vidličkou na ploché kousky a přidáme k bramborám.
Přisypeme jarní cibulky, citronovou kůru, koriandr a pepř a promícháme. Z hmoty utvoříme navlhčenýma rukama čtyři placičky, položíme je na talíř, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme nejméně na 30 minut do chladničky.
Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Plech vyložíme alobalem, rozložíme na něj placičky a pečeme 20 minut dozlatova. Rozdělíme je na talíře a doplníme klínky citronu a fazolkami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.