Kuřecí jáhlové rizoto
Mezi velice výživné suroviny patří jáhly. Jsou bezlepkové a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Pokrmy z nich jsou proto vhodné pro rekonvalescenty, studující, pracující, stresované a vyčerpané jedince. Přemýšlíte, co z jáhel uvařit? Zkuste třeba jednoduché rizoto.
Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme proprané jáhly a vše krátce opražíme. Potom zalijeme horkou vodou v poměru 1:2 (jáhly:voda), osolíme a vaříme do měkka. Hotové jáhly by měly být sypké.
Mezitím na oleji osmažíme kuřecí prsíčka nakrájená na tenké nudličky, přidáme nakrájené papriky, rajčata, zalijeme trochou vody, osolíme a krátce dusíme, až se vypaří přebytečná voda. Nakonec vmícháme jáhly, dochutíme majoránkou, pepřem a čerstvou pažitkou.
Rizoto podáváme se zeleninovým salátem, případně dochutíme malým množstvím parmazánu. Vyzkoušet můžeme i verzi s kari a kurkumou.
Související
-
10 důvodů, proč jíst košťálovou zeleninu. Působí proti nádorům i depresi, ulevuje od bolesti
Každý jistě ví, že zelenina je zdravá. Některá má však lepší nutriční hodnoty a více podporuje vitalitu a kondici než jiná. Opravdovou královnou je zelenina košťálová.
-
7 způsobů, jak přirozeně čistit cévy
Asi každý chce žít dlouhý život, ale jak toho docílit? Vědci označili potraviny, jež pomohou předcházet a v některých případech i zvrátit rozvoj nejčastější příčiny úmrtí.
-
Šťáva z řapíkatého celeru vyžene z těla škodliviny a zbaví chronických nemocí
Odpovědí na chronické potíže je odšťavněný řapíkatý celer. Kdybychom se snažili vyjmenovat všechny nemoci, které může pozitivně ovlivnit, asi by nám nestačil list papíru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.