Bačovský řízek plněný sýrem a slaninou
Skvělá a elegantní variace na klasický vepřový řízek. Pro výslednou chuť je důležitá voňavá slanina a kvalitní uzený sýr. Rád této smažené roládce říkám „valašský gordon bleu“.
- 600 gramů vepřové kýty (nebo krkovice)
- 80 gramů uzené slaniny
- 120 gramů uzené parenice
- drcený kmín
- sůl
- česnek
- 2 vejce
- 60 gramů strouhanky
- 40 gramů mouky
- trochu bramborového škrobu
- sádlo, nebo olej na smažení
Plátky vepřového masa rozklepejte paličkou. Osolte, pokmínujte a potřete trochu česnekem.
Potom je poklaďte plátky uzeného špeku, na každý přidejte hranolek sýra a stočte do roládky.
Mouku, vejce a sůl a trochu bramborového škrobu smíchejte. Ve vzniklém, řídkém těstíčku svinuté řízky namočte, nechte okápnout a následně důkladně obalte strouhankou.
Smažte ve vyšší vrstvě tuku krátce a intenzivně. Nakonec ve vyhřáté troubě (max. 100 stupňů) nechte řízky asi deset minut dojít na plechu přikryté papírovou utěrkou. Ta nasaje unikající páru a závitky zůstanou krásně křupavé.
Podávejte s vařenými bramborami, salátem, bramborovou kaší, šťouchačkami či kočičákem (směs brambor, povařeného kysaného zelí, osmažené cibulky, případně rozpečených škvarečků).
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.