Bačovský řízek plněný sýrem a slaninou

Skvělá a elegantní variace na klasický vepřový řízek. Pro výslednou chuť je důležitá voňavá slanina a kvalitní uzený sýr. Rád této smažené roládce říkám „valašský gordon bleu“.

Ingredience
  • 600 gramů vepřové kýty (nebo krkovice)
  • 80 gramů uzené slaniny
  • 120 gramů uzené parenice
  • drcený kmín
  • sůl
  • česnek
  • 2 vejce
  • 60 gramů strouhanky
  • 40 gramů mouky
  • trochu bramborového škrobu
  • sádlo, nebo olej na smažení

Plátky vepřového masa rozklepejte paličkou. Osolte, pokmínujte a potřete trochu česnekem.

Potom je poklaďte plátky uzeného špeku, na každý přidejte hranolek sýra a stočte do roládky.

Mouku, vejce a sůl a trochu bramborového škrobu smíchejte. Ve vzniklém, řídkém těstíčku svinuté řízky namočte, nechte okápnout a následně důkladně obalte strouhankou.

Smažte ve vyšší vrstvě tuku krátce a intenzivně. Nakonec ve vyhřáté troubě (max. 100 stupňů) nechte řízky asi deset minut dojít na plechu přikryté papírovou utěrkou. Ta nasaje unikající páru a závitky zůstanou krásně křupavé.

Podávejte s vařenými bramborami, salátem, bramborovou kaší, šťouchačkami či kočičákem (směs brambor, povařeného kysaného zelí, osmažené cibulky, případně rozpečených škvarečků).

Související

  • Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou

    Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu.

  • Záhorácký závitek s kysaným zelím

    Závitek z rozklepaného vepřového masa naplněný směsí cibule, špeku a kysaného zelí možná znáte pod názvem oravský vrabec, případně i jiným. Na názvu ale nezáleží.

  • Italský sekaný řízek se sýrem

    V originále se tento sekaný řízek připravuje z telecího masa, ale můžete snadno použít maso kuřecí nebo ještě lépe krůtí. Dále v Itálii pochopitelně používají parmazán.