7 nejčastějších chyb při grilování
Na grilovací nešvary se rozhodl na začátku sezony poukázat autor Kuchařského čarování Petr Stupka. Všeobecně připomněl některé problematické věci, které při grilování děláme.
1. Příliš masa a uzenin
Grilování by mělo být především pestré, je to slavnost a mimořádná událost. Proto se nezaměřujte pouze na přípravu masa a uzenin, grilovat můžete i další potraviny. Naplánujte vše bohatě, ale hlavně pestře.
2. Přemarinádováno a překořeněno
Zbytečně mnoho přísad a koření často zastírá samotnou chuť potravin. Nejsem proti marinování či kořenění, ale například steaky vůbec nekořením. Koření velmi často shoří dříve, než se osmahne či upeče dotčená potravina.
3. Chvátat se nevyplácí
Grilování by opravdu nemělo být rychlou variantou večeře. Všeliké kvaltování škodí, důležitá je příprava.
4. Spálené a popálené není dobré
Adekvátní teplota je rozhodující. Grilování nesmí znamenat za každou cenu pečení na prudkém žáru – několik centimetrů nad žhavým uhlím. Maso nejprve zprudka opečte, ale poté zvolna mimo silný žár dopékejte. Nejezte saze, nejsou dobré.
5. Steaky za každou cenu
Negrilujte vždy pouze steaky. Proč nezkusit kvalitní mletá a sekaná masa. Zajímavá je kombinace ala šašlik – a ani není tak drahá jako jen čisté maso.
6. Zapomínané maličkosti
Součástí jídla by měly být dipy, saláty, doplňky. Nespokojte se s kupovaným a nejlevnějším, to je přece škoda. I obyčejnou hořčici můžete vylepšit na speciální omáčku, připravujte bylinková a jiná másla.
7. Konzumujeme i náladu
Při posezení u grilu či ohně je důležitá pohoda. I tu totiž konzumujeme, a tak je dobré plánovat. Zkuste zvolit téma, například mexická kuchyně nebo Havaj, sežeňte adekvátní muziku, doplňky, oblečení. Najednou to nebude jen o jídle.
Související
-
Grilování – fígle, recepty na marinády, jak opéct rybu, sýr, ovoce
V dnešní době máme celou řadu možností, jak opékat maso a další pochutiny. Využít můžete živý oheň, plynové grily, elektrické grily nebo kameny rozehřívané nad žárem
-
Grilovaný a pestrý salát
Grilování nemusí být vždy spojeno jen s uzeninami a masem. Velmi chutná je také na grilu upravená zelenina. Zkuste ji opéct podle receptu kulináře Petra Stupky.
-
Doplňky ke grilovanému masu – salsa, dipy, cibulové čatní, bylinkové máslo
Šťavnaté maso z grilu patří v létě k nejoblíbenějším pokrmům. Čím ale maso na talíři doplnit? Petr Stupka nabízí několik tipů. Nebojte se také zapojit vlastní fantazii.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.