Grilování – fígle, recepty na marinády, jak opéct rybu, sýr, ovoce

V dnešní době máme celou řadu možností, jak opékat maso a další pochutiny. Využít můžete živý oheň s žárem z dřevěného uhlí či briket, plynové grily s rošty, elektrické grily s deskami nebo velmi populární kameny rozehřívané nad žárem. Inspirujte se tipy na grilování od Petra Stupky.

Jedním ze zásadních pomocníků při grilování je alobal. Raději kupte dražší a pevnější. Alobal totiž zabalí nebo zakryje naložené maso, vytvoříte z něj zástěnu, když fouká ze strany, poslouží jako poklička a můžete do něj zabalit celé kusy či kousky masa, aby nepropadly roštem. Prostě, bez pevného alobalu bych se do grilování vůbec nepouštěl.

Suché naložení masa

Je nejjednodušší a považuji ho za základní a dostačující. Jedná se v podstatě o nasolení a okořenění kousků masa. Vše pořádně promněte a pak pečlivě umáčkněte do nádobky nebo zavažte do mikroténového sáčku tak, aby k masu nemohl vzduch. Uložte do chladu.

Samotná sůl udělá své dílo. V případě rybího masa je to otázka hodiny, u masa kuřecího je třeba počítat s předstihem alespoň dvou, tří ale i osmi hodin a vepřové, hovězí či jehněčí snese naložení i dva dny dopředu. Před samotným grilováním stačí maso jen lehce potřít olejem a šup s ním na rošt.

Mleté koření a bylinky

Na žáru hoří. Už jsem zažil mnoho různých způsobů nakládání a kořenění a vždy mě to utvrzuje v tom, že většina koření se na povrchu speče a spálí a výsledek není dobrý. Daleko chutnější je kořenit a ochucovat až pečené kousky masa.

Masírované maso

Rozdíl mezi masírováním a marinováním spočívá v tom, že v marinádě potravina leží a při masírování se kousky masa hnětou či promíchávají s tekutinou a kořením tak, že ji nakonec pohltí.

Rád tuto metodu používám, protože maso zkřehne a ani se nemusí dlouho dopředu nakládat. Na kilo masa můžete dát jednu až dvě deci tekutiny. Křehká kuřecí prsa zkuste masírovat s jogurtem, citronovou šťávou a solí. Vepřové zkuste s pivem, česnekem a drceným kmínem.

MARINOVÁNÍ

Je možné ve víně, smetaně, jogurtu a nejčastěji v olejové emulzi s kořením. Je třeba dbát na to, aby marináda z masa neodkapávala do uhlí a nehořela. Vždy je nutné marinované maso před pečením osušit, nejlépe papírovou utěrkou, a pak teprve vkládat na rošt.

Klasická marináda: Z vody, oleje, soli a koření vyšlehejte emulzi. Přidejte hořčici, protlak, bylinky, chilli papričky a podobně.

Jogurtová marináda: Promíchejte bílý jogurt, bylinky, česnek, pepř a sůl.

Čínská marináda: Na kilogram masa stačí vrchovatá polévková lžíce bramborového škrobu, jedno vajíčko, sůl a koření podle charakteru pokrmu. Není problém přidat třeba česnek, sójovou omáčku, zázvor a podobně.

Několik fíglů ke grilování

Nejprve vždy rošt pořádně rozehřejte, případně ještě očistěte a pak potřete tukem. Následně přímo vypalte a setřete vše hadrem nebo papírovou utěrkou. Teprve pak začněte grilovat.

Pokud máte možnost, vytvořte si na roštu část, která peče naplno, a část kde je žár nižší. To proto, abyste měli možnost odložit si to, co se peče moc, a naopak. Pokud je rošt příliš malý, vezměte se k ruce odkládací nádobu, třeba starý pekáček. Silnější plátky masa totiž potřebují krom rychlého opečení navrch také dotáhnout při mírné teplotě do středu.

Maso na grilu

Důležité je nechat opékat kousky masa i jiných potravin v klidu, bez zbytečného posouvání a postrkávání. Ideální je steak položit a nechat zostra péci. Pak jednou otočit a na mírnějším žáru dopékat. Maso z grilu by mělo být šťavnaté. Výborné a často šťavnatější než plátky masa jsou malé sekané biftečky  maso jen osolte, okořeňte, přidejte trochu tekutiny (voda, pivo) a důkladně vše promíchejte.

Ryby na grilu

Při grilování se všeobecně předpokládá, že vše má být náležitě opečené až popálené, a to je velmi zásadní omyl především pro úpravu jemného rybího masa. Pokud budete péci ryby, stačí jen krátce na mírnějším žáru a jen dokud nezačnou pouštět šťávu. Ryby předem jen osolte a hlavně nepokapávejte citronem.

Grilovaná zelenina

Věřte mi, že grilovaná cibule, cuketa, lilek, řezy paprik i rajčátko jsou delikatesou, pokud je umíte připravit. Není třeba žádná marináda, stačí větší kousky zeleniny potřít olejem a na grilu uhlídat, aby se nepálily. Až na talíři vše osolte, případně okořeňte.

Grilování

Omáčky a dipy

K pečenému masu patří omáčka, která ozvláštní a doplní jeho chuť. Je možné využít mnoho hotových, takzvaných stolních omáček, ale zajímavou omáčku docela snadno vyčarujete doma ze směsi hořčice, kečupu a majonézy s přidáním koření a cibule či křenu.

Velmi dobré jsou ke grilu dipy studené omáčky na mléčném základě, tedy z tvarohu, měkkých a tavených sýrů, jogurtu a kysané smetany.

Sýrový dezert

Velmi snadno můžete přichystat skvělou lahůdku. Z alobalu utvořte za pomoci sklenice mističky, do nich vložte kousky sýra, posypte kořením a nechte na grilu sýr roztavit. S kostičkami pečiva je to dokonalá lahůdka. Samozřejmě můžete využít i některé již připravené sýry ke grilování.

Místo sladké tečky

Můžete vyzkoušet také grilované ovoce. Stačí ho krátce prohřát, popřípadě na něm nechte roztavit trochu přírodního cukru. Menší kousky napichujte na jehlici. Nejdůležitější je k ovoci připravit lahodnou studenou omáčku - do husté kysané smetany vmíchejte trochu medu a rozsekané lístky máty. Mimořádně harmonická chuť se hodí ke každému druhu ovoce i jako zálivka na ovocný salát.

autor: Petr Stupka

Související