Jarní kopřivová omáčka
Mladé kopřivy jsou plné vitaminů a jiných blahodárných látek, navíc je můžete snadno natrhat na mnoha místech. Tak neváhejte, přidejte je do bramboráku, omelety, nádivky a také zkuste kopřivovou omáčku.
- 2 až 3 hrsti kopřiv
- 1 cibule
- sůl
- vývar
- jíška
- 1 kelímek zakysané smetany
Kopřivy propláchneme a poté spaříme vroucí vodou. Nasekáme a dáme dusit na cibulku. Máme-li navíc několik špenátových listů, uděláme s nimi totéž.
Osolíme a zastříkneme vývarem. Pak zahustíme trochou hotové jíšky, nemusíme ji totiž již vařit déle jak jednu minutu.
Nakonec přidáme kelímek husté kysané smetany a hrstku sekané čerstvé pažitky. Smetanu již nevaříme, jenom zahřejeme.
Související
-
Vinařský hovězí guláš
Jižní Morava je vinný kraj, a to se projevuje i v receptu na hovězí guláš, který odsud pochází. Jako inspiraci pro všední i sváteční vaření ho nabízí kulinář Petr Stupka.
-
Jarní ovesné svítečky
To první, co na jaře vylezlo ze země, přidávaly naše babičky do polévek, omáček a také různých omeletek. Připravovaly tak například jarní lívanečky (svítečky) s bylinami.
-
Bramborový koláč se sýrem
Slaný a bezlepkový je koláč, který doporučuje kulinář Petr Stupka. Základ tvoří těsto z vařených brambor, chuť doladí náplň se sýrem, slaninou a pórkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.