Jarní kopřivová omáčka

Mladé kopřivy jsou plné vitaminů a jiných blahodárných látek, navíc je můžete snadno natrhat na mnoha místech. Tak neváhejte, přidejte je do bramboráku, omelety, nádivky a také zkuste kopřivovou omáčku.

Ingredience
  • 2 až 3 hrsti kopřiv
  • 1 cibule
  • sůl
  • vývar
  • jíška
  • 1 kelímek zakysané smetany

Kopřivy propláchneme a poté spaříme vroucí vodou. Nasekáme a dáme dusit na cibulku. Máme-li navíc několik špenátových listů, uděláme s nimi totéž.

Osolíme a zastříkneme vývarem. Pak zahustíme trochou hotové jíšky, nemusíme ji totiž již vařit déle jak jednu minutu.

Nakonec přidáme kelímek husté kysané smetany a hrstku sekané čerstvé pažitky. Smetanu již nevaříme, jenom zahřejeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová