Jarní kopřivová omáčka
Mladé kopřivy jsou plné vitaminů a jiných blahodárných látek, navíc je můžete snadno natrhat na mnoha místech. Tak neváhejte, přidejte je do bramboráku, omelety, nádivky a také zkuste kopřivovou omáčku.
- 2 až 3 hrsti kopřiv
- 1 cibule
- sůl
- vývar
- jíška
- 1 kelímek zakysané smetany
Kopřivy propláchneme a poté spaříme vroucí vodou. Nasekáme a dáme dusit na cibulku. Máme-li navíc několik špenátových listů, uděláme s nimi totéž.
Osolíme a zastříkneme vývarem. Pak zahustíme trochou hotové jíšky, nemusíme ji totiž již vařit déle jak jednu minutu.
Nakonec přidáme kelímek husté kysané smetany a hrstku sekané čerstvé pažitky. Smetanu již nevaříme, jenom zahřejeme.
Související
-
Kopřivy v kuchyni. Přidejte je do nádivky, k bramborám, do polévky i omáčky
V jarním jídelníčku nezapomínejte na jednu tradiční bylinku – kopřivu. Míst, kde ji můžete najít, je nepřeberně, a tak nic nebrání tomu přidat ji do celé řady pokrmů.
-
Zdravé pokrmy z klíčků
Malé množství klíčků, semen a jejich výhonků má obrovský význam pro naše žití. To zdůrazňuje kulinář Petr Stupka a přidává pár receptů na pokrmy z klíčků pro inspiraci.
-
Zimní saláty našich předků
V dnešní době si můžeme dopřát nejrůznější zeleninu po celou zimu. Přesto Petr Stupka nabízí inspiraci na saláty ze surovin, které měly k dispozici dávné hospodyňky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.