Jedno kiwi zajistí denní dávku vitaminu C. Menší plody vypěstujete i na českých zahrádkách
S blížícím se příchodem sychravého počasí nutně potřebujeme vyzbrojit náš organismus dostatkem posilujícího vitaminu C. Ten se podílí na všech metabolických pochodech v těle.
Je také nepostradatelný pro imunitní ochranu, zdravá vaziva, pevné cévy a žíly, na tvorbu hormonů, zlepšuje vidění, pomáhá zvládat stresy a podporuje schopnost soustředění. A jak vitamin C získat? Přece z kiwi!
Zelená dužina kiwi je tak bohatá na vitamin C, že již jeden jediný plod je schopen nás zásobit denní dávkou tohoto potřebného vitaminu. Na gram ovoce připadá bezmála miligram vitaminu C. Kiwi tak patří mezi skutečné poklady rostlinné říše.
Ovoce pochází z údolí řeky Jang c´tiang v severní Číně, a proto se mu také původně říkalo čínský angrešt. Svému současnému názvu vděčí americkému dodavateli Normanu Sondagovi, který si všiml podoby s nelétavým novozélandským ptákem kivi. Nyní se kiwi pěstuje také v Evropě, zvláště Itálii, ale menší plody narostou i na českých zahrádkách.
Čtěte také
Kiwi je rovněž bohaté na hořčík, draslík, vlákninu, vitaminy E a B. Obsahuje nezanedbatelné množství luteinu a zeaxantinu, což jsou složky nezbytné pro uchování zdraví našich očí. O luteinu je známo, že snižuje i riziko výskytu rakoviny a srdečních chorob.
Každodenní konzumace kiwi dále mimo jiné chrání DNA před poškozením. V zemi jeho původního výskytu je tradiční čínskou medicínou běžně doporučováno na potlačení rakoviny žaludku a prsu.
Kiwi navíc patří mezi ovoce méně zasažené chemizací a je k dostání téměř po celý rok. I při dlouhém skladování po sklizni si uchovává velké množství prospěšných látek. Aktivně přispívá k růstu kostí, urychluje přeměnu látkovou a tvorbu hormonů, stimuluje svalovou činnost, zpevňuje žíly, cévy i vaziva, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Vzhledem k tomu, že vitamin C je citlivý na tepelnou úpravu, konzumujeme kiwi nejlépe v syrovém stavu, a to opravdu hojně.
Vánoční ovocný salát s kiwi
Na 4 porce nakrájíme 4 oloupaná kiwi, 1 oloupané mango, 1 oloupanou papáju, 8 oloupaných liči, 1 nakrájený ananas, dužninu ze 4 plodů mučenky. Ovoce smícháme ve velké míse. Necháme hodinu odstát. Promícháme a podáváme.
Související
-
Zlatokopové platili za jeden citron celé jmění. Hodně nám může pomoci i dnes
Citronádu zřejmě pili již staří Egypťané, alespoň o tom hovoří jedna písemná zmínka. Citrony pocházejí pravděpodobně z Indie a Číny, kde se objevily před 2500 lety.
-
Rybíz je bohatý především na vitamín C, denní potřebu pokryje 40 bobulek
Od 16. století v Evropě pevně zakořenil rybíz a dosud se těší velké popularitě, zvláště jako nenáročné ovoce domácích zahrádek. Patří mezi srstkovité, je příbuzný angreštu.
-
Dvě porce rajčatové omáčky týdně sníží riziko rakoviny. Šťáva pomůže při ekzémech
V minulosti se Evropané cizokrajné rostliny obávali, ale v 19. století rajská jablka v Evropě zakotvila a stala se nedílnou součástí zdravého středomořského jídelníčku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Mimozemští roboti, červí díry, kosmické elektrárny... je lepší být ve střehu.
Tomáš Vacek, vedoucí Programu celoplošné stanice


Komplet 3CD Vladana a Prasopes
Co se stane, když se desetiletá holka rozhodne být intergalaktickou strážkyní? Sci-fi seriál o útěku z domova, vzpouře strojů a přátelství s jedním zvláštním kouzelným zvířetem.