Dvě porce rajčatové omáčky týdně sníží riziko rakoviny. Šťáva pomůže při ekzémech
Rajská jablka pravděpodobně nepřišla přímo z ráje, jejich vlastí je latinská Amerika. V minulosti se Evropané cizokrajné rostliny obávali, ale v 19. století rajčata v Evropě zakotvila a stala se nedílnou součástí zdravého středomořského jídelníčku.
Rajčata jsou bohatým zdrojem vitaminu C, draslíku a hodnotných rostlinných sloučenin jako jsou fytosteroly, betakaroten a lykopen. Výzkum ukázal, že lykopen snižuje riziko onemocnění rakovinou prostaty, má protirakovinné a protizánětlivé účinky a chrání srdce.
Pití rajčatové šťávy i koupele v ní se doporučují při ekzémech a jiných kožních problémech. Kloktání rajčatové šťávy třikrát až čtyřikrát denně může pomoci proti vřídkům v ústech. Na druhou stranu, existují lidé, kterým budou rajčata afty v ústech a ekzémy vyvolávat. Je to známka toho, že jim rajčata nesvědčí.
Lepší účinek s olivovým olejem
Podle Janči a Zentricha, kteří se zabývají přírodní medicínou, jsou léčebné účinky rajčat rozmanité. Mají silný antibiotický účinek. Jsou močopudné, můžeme je užívat při chorobách ledvin a močových cest. Při pravidelné konzumaci snižují obsah cholesterolu v krvi, působí protiskleroticky, zlepšují krvetvorbu, příznivě ovlivňují funkce jaterní.
Čtěte také
Při konzumaci rajčatových produktů společně působí lykopen a další sloučeniny, což vede k lepším výsledkům než podávání samotného lykopenu. Výzkum zahrnující 1953 pacientů a kontrolní skupinu odhalil, že konzumace rajčat výrazně chrání před onemocněním kolorektálním karcinomem.
Při vyšší konzumaci rajčat se výrazně snížilo i riziko onemocnění rakovinou vaječníků. Lykopen však nechrání jen proti rakovině. V pokožce například zvyšuje ochranný faktor proti slunci a chrání ji tak před poškozením.
Vstřebávání lykopenu souvisí s přítomností tuku ve stravě, proto i u rajčat je nezbytná konzumace s menším množstvím například olivového oleje. Více lykopenu tělo přijme tepelnou úpravou rajčat. Nepřekonatelná je v tomto směru rajčatová omáčka, která prokazatelně snižovala riziko rakoviny prostaty již od dvou porcí týdně.
Rajčata také povzbuzují mozek a nervy, pomáhají při chronické únavě, zlepšují náladu, podporují spánek, omlazují buňky, posilují srdce. V neposlední řadě také povzbuzují tvorbu hormonů, pomáhají při stavbě nových vaziv, odstraňují poruchy trávení a zácpu.
Rajčatová polévka
Suroviny:
olivový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
400 gramů krájených loupaných rajčat (i z plechovky)
500 mililitrů zeleninového vývaru
1 bobkový list
sůl, pepř
hrst lístků bazalky
jogurt nebo kokosová smetana
V hrnci na troše olivového oleje zpěníme cibuli a česnek nasekaný najemno. Přidáme krájená loupaná rajčata, zeleninový vývar, bobkový list. Osolíme, opepříme a vaříme 15 minut.
Vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme. Vmícháme hrst sekaných lístků bazalky. Podáváme ozdobené lžící hustého jogurtu nebo kokosového mléka (smetany).
Rajčatový salát
Suroviny:
500 gramů rajčat
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa (jablečný, balsamico, vinný)
bylinková sůl
Rajčata omyjeme a pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Obojí promícháme. Z oleje, octa a bylinkové soli ušleháme zálivku a nalijeme na salát.
Orestovaná třešňová rajčata
Suroviny:
cherry rajčata
panenský olivový olej
sůl, pepř
Rajčata pokapeme olejem, osolíme, opepříme. Pečeme v troubě při 220 stupních asi 20 minut. Před podáváním můžeme zdobit čerstvou bazalkou.
Související
-
Lidé, kteří jedí fazole, žijí déle. Z luštěnin můžete připravit polévku, dip i sušenky
Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné – zálibu v luštěninách. O fazolích se říká, že působí trávicí problémy, ale organismus nakonec posilují.
-
Angrešt podporuje růst vlasů i tvorbu zdravé kůže a čistí tělo
Je bratrancem rybízu a u nás patří mezi oblíbené zahradní ovoce. Plody jsou lysé i ochmýřené, kulaté, oválné i hruškovité a najdeme je v několika barevných variantách.
-
I jídlo z konzervy může být velmi zdravé. Důkazem jsou sardinky
Sardinky a Sardinie skutečně mají něco společného. Nevíme, co bylo dříve, ale jisté je, že ostrov propůjčil malým rybkám své jméno. U něj se jich totiž nacházelo nejvíce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.