Chraptíte? Pomůže posilující šťáva z ostružin. Celé plody se hodí i do koláče a pudinku

29. červenec 2021

Domovem ostružiníku je Asie a severní Amerika, ale už před mnoha staletími dobyl i střední Evropu. V plodech se hromadí rostlinná barviva s mimořádně vysokým obsahem léčivých látek. Indiánské ženy ostružinami posilovaly těhotenství a domnívaly se, že tak zabrání potratům.

Ostružiny jsou bohaté na antioxidanty. Podle laboratorních zkoušek jich mají nejvíc ve srovnání s borůvkami, brusinkami, jahodami a malinami. Jsou také velmi bohaté na vitamin C, vlákninu, látky s protirakovinnými účinky a látky snižující riziko srdečních chorob.

Čaj z listů ostružiníku pomáhá při krvácení dásní či bolestech v krku. Listy obsahují éterické oleje, třísloviny a organické kyseliny, které potlačují záněty sliznice ústní dutiny. Čaje zároveň zklidňují podrážděný žaludek a působí proti střevním potížím. Jemně přitištěné ostružiníkové listy zklidní i popáleniny.

Šťáva a dužina zralých plodů posilují imunitní systém. Prospěšné bioflavonoidy se koncentrují v dužině, je jich tam desetkrát více než ve vymačkané šťávě. Účinné látky ostružin posilují vaziva a stěny cév, a působí tak preventivně proti procesu stárnutí, žilním chorobám a hemoroidům. Plody obsahují také velké množství fosforu, vápníku, mají velmi vysoký obsah hořčíku, mnoho draslíku a dost železa.

Čtěte také

Čerstvá šťáva z ostružin je proto všestranně povzbuzujícím a posilujícím nápojem. Doporučuje se například při zvětšené štítné žláze. Účinná je také při chrapotu.

Výzkum na lidských buňkách odhalil, že látky obsažené v ostružinách zamezují poškození jaterních a střevních buněk. Extrakty z ostružin zastavily další rakovinné bujení, brzdily růst nádorů a metastáz. Studie byly provedeny na rakovinných plicních buňkách a také se sledovalo šíření rakoviny jícnu.

Plody jsou ale náchylné k tvorbě plísní. Čerstvé ostružiny, které ihned nespotřebujete, proto raději dejte do mrazničky. U dovážených plodů buďte také obezřetní kvůli obsahu insekticidů, herbicidů, pesticidů a syntetických pryskyřic a vosků, které se používají proti poškozením při přepravě a ke zlepšení vzhledu.

Ostružinový obrácený koláč s vločkami

Suroviny:
500 gramů ostružin
60 gramů ovesných vloček
40 gramů mandlových lupínků
30 gramů slunečnicových semínek
70 gramů alternativní mouky (pohankové, ovesné, amarantové a podobně)
2 lžíce kokosového cukru
stéviové sladidlo
lžička skořice
80 - 125 gramů másla

Ostružiny dáme do zapékací mísy, pokapeme stéviovým sladidlem.

V míse smícháme ovesné vločky, mandlové lupínky, slunečnicová semínka, mouku, cukr a skořici. Vše zalijeme rozpuštěným máslem.

Vločkovou směs rozložíme na ostružiny a dáme na 25 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

Ostružinový chia pudink

Suroviny:
hrst mražených ostružin
alternativní mléko (mandlové, kokosové)
2 lžíce chia semínek
vanilková esence
lžička tekutého medu (nebo stéviového sladidla, javorového sirupu, nebo pokrájený banán na doslazení)
případně lžíce konopných nebo mletých lněných semínek

Do uzavíratelné skleničky vhodíme hrst ostružin. Zasypeme semínky, zalijeme mlékem. Mléko můžeme trochu naředit vodou, abychom snížili jeho kalorickou hustotu.

Dochutíme lžičkou medu (nebo pokrájeným banánem, několika kapkami stévie). Přidat můžeme i několik kapek vanilkové esence. Promícháme, lahvičku zavřeme, dáme do ledničky. Ráno přibalíme jako zdravou svačinku do práce.

Spustit audio

Související