Jezte oves, vyplatí se to. Připravte si z vloček jednoduchou kaši nebo koláč s jablky

Koncem 60. let minulého století si Dennis Burkitt, britský lékař, který řadu let působil v Africe, všiml, že všude tam, kde domorodci přijímali stravu bohatou na vlákninu, se rakovina tlustého střeva prakticky nevyskytovala. Následujících dvacet let propagoval názor, že jídelníček s vysokým obsahem vlákniny je zřejmě účinnou ochranou před některými typy rakoviny.

Jako první také poukázal na to, že zácpa a jedna z forem zánětu střev jsou přímým důsledkem nedostatečného příjmu vlákniny. Tento názor je dnes již všeobecně uznáván. V 80. a 90. letech se tak zvláště ovesné otruby dostaly na výsluní popularity jako jeden z nejbohatších zdrojů dietní vlákniny.

Revoluce pro oves začala roku 1997, kdy Úřad pro kontrolu potravin a léčiv USA schválil reklamní slogan, který říkal, že oves může snížit riziko onemocnění srdce a cév. Ovesná vláknina na sebe váže cholesterol a následně ho odvádí z těla.

Pokud jíme hodně ovesných vloček, otrub či mouky je ale třeba tuto stravu s vyšším přísunem vlákniny dobře zapíjet. Nedostatečný pitný režim by mohl přivodit jiné potíže. Vločky i otruby necháváme nejlépe přes noc máčet a tepelně je upravujeme.

Čtěte také

Oves také obsahuje řadu živin i rostlinných bílkovin, což z něj činí účinnou superpotravinu. Z vloček si rozmixováním jednoduše připravíte ovesnou mouku, kterou můžete nahradit šálek jakékoli jiné mouky při pečení. Domácí ovesné sušenky jsou delikatesou a výživnou svačinku.

Ovesné snídaňové kaše připravujeme co nejjednodušší, pokud možno bez přidaného cukru. Ten by nám zpravidla zhatil příznivý účinek ovsa. Oves sám má daleko nižší glykemický index než například plátek celozrnného pšeničného chleba! Pomůže tedy i diabetikům.

Půl šálku ovsa obsahuje až devět gramů vlákniny. Již konzumace jednoho a půl šálku vloček týdně dodá dost betaglukanu na mírné snížení cholesterolu v krvi a rizika infarktu. K umocnění efektu doplňte ovesné vločky další přírodní stravou, ovocem, zeleninou, vhodnými tuky a ořechy.

Jednoduchá ovesná kaše s ovocem

Ingredience
  • 2 až 3 lžíce ovesných vloček (necháme máčet přes noc ve vodě)
  • 1 oloupané a na kousky pokrájené jablko
  • 1/3 šálku alternativního mléka (kokosové, mandlové)
  • skořice
  • strouhaný kokos

Namočené vločky dáme do menšího hrnce, přidáme trochu vody, aby byly ponořené, a mléko na zjemnění a dochucení. Zahřejeme k bodu varu a vaříme na mírném plameni. Průběžně mícháme, přisypeme kokos.

Po přibližně 15 minutách se kousky jablek rozpadají. Přendáme do mističky, posypeme skořicí, případně také mletým lněným semínkem.

Spustit audio

Související