Malá hrst vlašských ořechů pětkrát týdně pomůže k lepšímu spánku a proti rakovině
Vlašské ořechy patří mezi to nejlepší, co nám příroda poskytuje k uchování plného zdraví a svěžesti. Také jste byli někdy fascinováni tvarem jejich jader? Připomínají lidský mozek a určitě by se našla spousta dietetiků, kteří by vám také řekli, že pro mozek a nervovou soustavu je vlašský ořech zcela nepostradatelný.
Pravidelná konzumace ořechů přináší výrazně nižší riziko ischemické choroby srdeční, cukrovky, rakoviny a dalších chronických onemocnění. Mezi ořechy kraluje ten vlašský obsahem omega -3 mastných kyselin a podobně jako lněná semínka výrazně podporuje správnou funkci oběhové soustavy, snižuje zánětlivost organismu.
Zlepšuje prokrvení a brání tvorbě a usazení krevních sraženin v cévních stěnách. Působí proti nemocem srdce a cév, snižuje riziko diabetu a působí proti degeneraci nervové soustavy a mozku.
Doporučená dávka je pět až osm ořechů denně, nebo malá hrst pětkrát týdně. Dopřejte si je jako zdravou svačinku, nebo jich několik snězte před hlavním jídlem. Podpoří pocit sytosti a zabrání přejídání.
Čtěte také
V Journal of the American Medicin (2002) byla otištěna zpráva, že vysoká konzumace vitaminu C a E z přirozených zdrojů snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Ořechy jsou velkou zásobárnou vitaminu E. Obsahují také hodně antioxidantů a hořčíku, který snižuje srdeční arytmie a chrání před vysokým krevním tlakem, udržuje uvolněné svaly, zdravý metabolismus sacharidů a zdravou zubní sklovinu. Nízká hladina hořčíku bývá častou příčinou migrény.
Vlašské ořechy obsahují kyselinu elagovou. Byl prokázán její protirakovinný účinek a schopnost odstraňovat potenciální karcinogeny. V jádrech je také významné množství melatoninu: lidé, kteří vlašské ořechy zařadili do stravy, měli třikrát vyšší hladinu tohoto silného antioxidantu, který navozuje kvalitní spánek.
Jsou i skvělým zdrojem vitaminu řady B, a dalších minerálů jako fosfor, železo, selen, zinek, měď.
Ořechy se tedy do pestrého jídelníčku skvěle hodí, ale jako u jiných pokladů platí: všeho s mírou, hlavně toho dobrého pomálu. Vzhledem k vysokému množství tuku by nás nepříjemně mohla překvapit žlučníková kolika nebo nechtěný přírůstek hmotnosti. Budete-li se ale držet doporučeného množství, tyto nežádoucí účinky vám nehrozí.
Základní ořechové sušenky v paleo stylu
- 2 šálky mandlové mouky (nebo mleté mandle)
- ¼ šálku kokosové mouky (nebo jemně mletého kokosu)
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 šálek pokrájených, nebo nahrubo mixovaných vlašských ořechů
- 1 až 2 lžíce stévie
- 4 velká vejce
- 4 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje (nebo kvalitní máslo)
- 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu
Ve velké míse smícháme mandlovou mouku, kokosovou mouku, sodu, ořechy, stévii a promícháme.
V menší míse rozklepneme vajíčka, přidáme olej, vanilku a mícháme. Obě směsi smícháme.
Polévkovou lžící ukrajujeme z hmoty v míse a na pečicí papír vytváříme placičky, které stěrkou vytvarujeme do výšky asi necelého centimetru.
Vložíme do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečeme asi 20 minut do mírného zhnědnutí.
Okurkové gazpačo s ořechy
- 2 salátové okurky nahrubo nasekané
- ¼ svazku ploché petrželky
- ¼ svazku máty
- 2 až 3 šalotky
- ¼ malé červené cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- vinný, nebo jablečný ocet
- 180 mililitrů kvalitního jogurtu
- ½ šálku opražených vlašských ořechů
- sůl a čerstvě namletý pepř
- trocha citronu
Okurky posolte a nechte hodinu stát. Tekutinu vylijte.
Všechny suroviny vložte do mixéru. Mixujte dohladka.
Podávejte v miskách. Hotový pokrm můžete zastříknout trochou olivového oleje s citronem.
Související
-
Kokos pomůže s hubnutím, olej skvěle chrání pleť a voda omlazuje. Připravte si také kokosové mléko
Kokosový ořech, který je ve skutečnosti největším semenem, se v poslední době těší vlně zájmu. Produkty z kokosu totiž mají prokazatelně blahodárný vliv na lidské zdraví.
-
Dejte si před jídlem kostičku hořké čokolády. Sníte toho pak méně a ještě prospějete srdci
Už Aztékové připravovali rituální nápoje zvané xocolatl z kakaových bobů, chilli a vody. Španělé přidali mléko a počátkem 19. století se objevila první tabulka čokolády.
-
Mochyně neboli physalis je nejen krásný, ale i chutný a zdravý doplněk jídel
Oranžové lampionky mochyně židovské můžeme občas vidět jako výzdobu. Mochyně, která patří do rodu Physalis, je ale víc než jen to, tradičně se užívá i v přírodní medicíně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.