Malá hrst vlašských ořechů pětkrát týdně pomůže k lepšímu spánku a proti rakovině

23. prosinec 2021

Vlašské ořechy patří mezi to nejlepší, co nám příroda poskytuje k uchování plného zdraví a svěžesti. Také jste byli někdy fascinováni tvarem jejich jader? Připomínají lidský mozek a určitě by se našla spousta dietetiků, kteří by vám také řekli, že pro mozek a nervovou soustavu je vlašský ořech zcela nepostradatelný.

Pravidelná konzumace ořechů přináší výrazně nižší riziko ischemické choroby srdeční, cukrovky, rakoviny a dalších chronických onemocnění. Mezi ořechy kraluje ten vlašský obsahem omega -3 mastných kyselin a podobně jako lněná semínka výrazně podporuje správnou funkci oběhové soustavy, snižuje zánětlivost organismu.

Zlepšuje prokrvení a brání tvorbě a usazení krevních sraženin v cévních stěnách. Působí proti nemocem srdce a cév, snižuje riziko diabetu a působí proti degeneraci nervové soustavy a mozku.

Doporučená dávka je pět až osm ořechů denně, nebo malá hrst pětkrát týdně. Dopřejte si je jako zdravou svačinku, nebo jich několik snězte před hlavním jídlem. Podpoří pocit sytosti a zabrání přejídání.

Čtěte také

V Journal of the American Medicin (2002) byla otištěna zpráva, že vysoká konzumace vitaminu C a E z přirozených zdrojů snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Ořechy jsou velkou zásobárnou vitaminu E. Obsahují také hodně antioxidantů a hořčíku, který snižuje srdeční arytmie a chrání před vysokým krevním tlakem, udržuje uvolněné svaly, zdravý metabolismus sacharidů a zdravou zubní sklovinu. Nízká hladina hořčíku bývá častou příčinou migrény.

Vlašské ořechy obsahují kyselinu elagovou. Byl prokázán její protirakovinný účinek a schopnost odstraňovat potenciální karcinogeny. V jádrech je také významné množství melatoninu: lidé, kteří vlašské ořechy zařadili do stravy, měli třikrát vyšší hladinu tohoto silného antioxidantu, který navozuje kvalitní spánek.

Jsou i skvělým zdrojem vitaminu řady B, a dalších minerálů jako fosfor, železo, selen, zinek, měď.

Ořechy se tedy do pestrého jídelníčku skvěle hodí, ale jako u jiných pokladů platí: všeho s mírou, hlavně toho dobrého pomálu. Vzhledem k vysokému množství tuku by nás nepříjemně mohla překvapit žlučníková kolika nebo nechtěný přírůstek hmotnosti. Budete-li se ale držet doporučeného množství, tyto nežádoucí účinky vám nehrozí.

Základní ořechové sušenky v paleo stylu

Ingredience
  • 2 šálky mandlové mouky (nebo mleté mandle)
  • ¼ šálku kokosové mouky (nebo jemně mletého kokosu)
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 šálek pokrájených, nebo nahrubo mixovaných vlašských ořechů
  • 1 až 2 lžíce stévie
  • 4 velká vejce
  • 4 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje (nebo kvalitní máslo)
  • 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu

Ve velké míse smícháme mandlovou mouku, kokosovou mouku, sodu, ořechy, stévii a promícháme.

V menší míse rozklepneme vajíčka, přidáme olej, vanilku a mícháme. Obě směsi smícháme.

Polévkovou lžící ukrajujeme z hmoty v míse a na pečicí papír vytváříme placičky, které stěrkou vytvarujeme do výšky asi necelého centimetru.

Vložíme do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečeme asi 20 minut do mírného zhnědnutí.

Okurkové gazpačo s ořechy

Ingredience
  • 2 salátové okurky nahrubo nasekané
  • ¼ svazku ploché petrželky
  • ¼ svazku máty
  • 2 až 3 šalotky
  • ¼ malé červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • vinný, nebo jablečný ocet
  • 180 mililitrů kvalitního jogurtu
  • ½ šálku opražených vlašských ořechů
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • trocha citronu

Okurky posolte a nechte hodinu stát. Tekutinu vylijte.

Všechny suroviny vložte do mixéru. Mixujte dohladka.

Podávejte v miskách. Hotový pokrm můžete zastříknout trochou olivového oleje s citronem.

Spustit audio

Související