Dejte si před jídlem kostičku hořké čokolády. Sníte toho pak méně a ještě prospějete srdci

16. prosinec 2021

Od dob, kdy Aztékové připravovali rituální nápoje zvané xocolatl (čti: šokólatl) z kakaových bobů, chilli a vody a popíjeli je mezi bojovníky a aztéckou šlechtou, uplynulo hodně času. Španělé do nápoje přidali mléko a počátkem 19. století se objevila první tabulka čokolády.

Popíjení čokolády bylo spojeno s velkou úctou a často také provázelo přísné půsty. Domorodí obyvatelé Ameriky měli za to, že je tento nápoj spojuje s bohy. Dnešním jazykem bychom řekli, že obsahuje řadu psychoaktivních látek, které vyvolávají pocity euforie, zvyšují hladinu serotoninu a vyvolávají pocity srovnatelné se zamilovaností. Není divu, že čokoláda patří mezi nejčastější dárky.

Byly ovšem časy, kdy se netěšila úplně dobré pověsti. Mělo se za to, že může zhoršovat stav pleti a akné. Opak je však pravdou. V jedné studii byli dospívající přemluveni ke konzumaci téměř půl kilogramového množství hořkosladké čokolády denně a jejich potíže s pletí se nijak nezhoršily.

Dále se mělo za to, že čokoláda může zvyšovat hladinu cholesterolu. I tyto obavy se ukázaly jako liché. Kyselina palmitová a stearová z čokolády se chovají v organismu neutrálně a tělo je jednoduše vyloučí. To, že kakaové máslo nezvyšuje hladinu cholesterolu, již potvrdily mnohé studie.

Ve správném množství pomůže ke zhubnutí

U konzumace čokolády neplatí, že čím více, tím lépe. Její příznivé účinky se projevují již s jednou či dvěma kostičkami hořké čokolády denně. V jiném případě budeme muset počítat s vysokou kalorickou hodnotou.

Dáme-li si jednu kostičku půl hodiny před jídlem, může snížit hladinu ghrelinu (hormon hladu) a navodí organismu pocit mírné sytosti. Díky tomu tlumí přejídání. Druhou kostičku si nechte jako sladkou tečku, která zabrání dalšímu uzobávání nebo konzumaci přeslazených dezertů. Tímto způsobem může podporovat i hubnutí.

Čtěte také

A nyní to nejlepší – čokoláda podporuje produkci oxidu dusnatého. To znamená: vyšší průtok krve, regulace tlaku, snížení viskozity krve, snížení oxidace cholesterolu, menší riziko jeho přilnutí k cévám, prevence infarktu a mrtvice. Zkrátka naše srdce také milují čokoládu.

Konzumace hořké čokolády může také pomoci diabetikům, protože snižuje inzulinovou rezistenci. Kakao omezuje shlukování krevních destiček, podobně jako aspirin, a snižuje tak riziko tvorby krevních sraženin. Obsahuje hořčík, vápník, železo, zinek, měď, draslík, mangan a vitaminy. Zároveň příznivě ovlivňuje dokonce i plicní potíže a neústupný kašel.

Je jenom jediný miláček, kterému bych čokoládu nedala – ten psí. Pro zvířata totiž přítomný antioxidant teobromin působí toxicky. Lidem však dobrá nálada podporovaná kvalitní čokoládou může vykouzlit úsměv na tváři a ten je, jak známo, nakažlivý. V tomto případě však jde o stoprocentně pozitivní virus, který naše zdraví ocení.

Nejjednodušší čokoládová nepečená brownie

Ingredience
  • ¼ šálku kakaového prášku
  • 1 šálek mletých mandlí
  • 3 lžíce medu nebo javorového sirupu

Všechny ingredience smícháme. Pokud je směs příliš suchá, přidáme lžíci vody, případně také lžíci rozpuštěného kokosového oleje.

Ze směsi můžeme modelovat kuličky, které například obalíme ve směsi mletého kokosu. Nebo vytváříme ručně tvarované placičky, které uchováme v ledničce.

Pro umocnění chuti můžeme přidat špetku soli a vanilkový extrakt. Když kuličky stlačíme prsty, vytvarujeme valentýnská srdíčka, která na povrchu posypeme kokosem. Směs můžeme také mírně vyválet a vykrajovat různé tvary formičkami. Přilepení k válu předcházíme posypáním kokosem.

Ranní čokoládový povzbuzující koktejl

Ingredience
  • 1 šálek alternativního mléka (kokosové, mandlově)
  • voda
  • miska mražených borůvek
  • 2 lžíce kakaa
  • skořice, případně vanilkový extrakt
  • několik kapek stévie
  • mandle nebo mandlová mouka (rozemleté mandle)
  • případně porce oblíbeného proteinu

Mléko, mandle, kakao, borůvky, skořici a porci proteinu dáme do mixéru a mixujeme. (Mandle pokud možno necháme namočené ve vodě přes noc a následně oloupeme nebo použijeme rovnou směs blanšírovaných mletých mandlí. Koktejlu dodají krémovou texturu.)

Následně naředíme vodou, abychom koktejl trochu odlehčili. Případně přidáme několik kapek stévie na přislazení. Příznivě působící tuky v mléce a mandlích zasytí a také podpoří tvorbu prospěšných hormonů.

Spustit audio

Související