Karob skvěle nahradí kakao, má méně tuku a můžete z něj vyrobit i domácí pleťovou masku

25. říjen 2018

Kdo se příliš nezabývá zdravou výživou, nejspíš si pod slovem karob nic nepředstaví. Přitom to není nijak exoticky vzdálená surovina, protože pochází z míst, kde často trávíme dovolenou, tedy ze Středomoří.

Jedná se produkt stálezeleného keře nebo stromu, který plodí lusky se semeny a jmenuje se rohovník obecný. Lusky podle legendy rád pojídal i svatý Jan Křtitel, proto je rostlina známa také jako svatojánský chléb.

Ze sušených lusků se nejčastěji vyrábí prášek nebo mouka, ze semen se získává karobová guma, takzvaný karubin, která se využívá v potravinářství jako zahušťovadlo, emulgátor i stabilizátor.

Prášek využijí zejména milovníci čokoládových pochoutek, protože se velmi podobá kakau a také ho dokáže v cukrovinkách zastoupit. A to více než dobře. Na rozdíl od kakaa totiž neobsahuje kofein a další stimulační látky, které nemusí být vhodné pro děti a lidi s potravinovými intolerancemi nebo trávicími potížemi.

Dalším důvodem může být redukční dieta, která vyžaduje snížení energetické hodnoty potravin. Karob má pouhých 7 procent tuku, zatímco kakaový prášek 23 procent.

Napěchovaný prospěšnými látkami

Karob je přitom sám o sobě velmi hodnotnou potravinou, protože je napěchovaný prospěšnými látkami jako vápník, hořčík, draslík nebo vitamíny skupiny B. Ženám se doporučuje užívat ho před menstruací, během cyklu i těsně po cyklu, uvolní křeče v podbřišku, zažehná únavu a naladí psychiku na harmonickou strunu.

Má také nezanedbatelné množství vlákniny, což je důležité pro dobrou funkci trávicího traktu, lze s ním počítat při podpoře krvetvorby, jako prostředkem proti průjmu, na odhlenění, zabraňuje kazivosti zubů a snižuje celkový cholesterol.

Prášek obsahuje látky likvidující záněty a zpomalující stárnutí organismu, může být užitečný v boji proti některým druhům rakoviny souvisejícím s vysokou hladinou estrogenu. Pomůže i silnému pohlaví, funguje jako mužské afrodiziakum, zvyšuje libido a množství spermií.

Karobová mouka je bezlepková a hodí se do receptů s obsahem kakaa, které nahradí. Obezřetní by ale měli být diabetici užívající inzulin, protože karob může funkci inzulinu ovlivňovat.

Sirup extrahovaný z lusků rohovníku má jemnou sladkou chuť. Může se přidávat jako zdravé sladidlo do dezertů, nápojů, kaší, jogurtů, zmrzlin či rýžových nákypů. Čajová lžička sirupu třikrát denně navíc zažene sípavou bolest v krku, dráždivý kašel, zánět průdušek a vyčistí dýchací cesty.

Karob jako pomoc při střevních potížích

Blahodárné účinky karobu znají po staletí také Berbeři, obyvatelé severní Afriky. Prášek dodnes používají k zastavení průjmu.

Postihne-li vás útok na střeva, rozmíchejte 20 gramů karobového prášku (dávka pro dospělého) v šálku horké vody nebo černého čaje a vypijte jednou denně. Během dne pak pijte hodně čisté vody.

Nápoj pomůže obnovit původní váhu po infekčních střevních onemocněních a urychlí rekonvalescenci. Zároveň přispěje k léčbě žaludečních vředů, zánětů a k uhašení pálení žáhy.

Domácí pleťová maska z karobu

Karobový prášek nabitý proteiny a vitaminem E se také přidává do organicky vyráběných mýdel. Při pravidelné aplikaci čistí, vyživuje pokožku a udržuje její mladistvý vzhled.

Ženám na Krétě slouží i k domácí výrobě pleťové masky zpomalující stárnutí. Vyzkoušejte ji i vy: lžičku karobového prášku rozmixujte s měkkým fíkem a pár kapkami extra panenského olivového oleje na kašičku.

Naneste rovnoměrně na obličej, případně na krk a dekolt, a nechte působit 15 minut. Poté smyjte vlažnou vodou a pleť ošetřete olejem ze semínek z granátových jablíček.

Karobový koktejl s banány

Suroviny:
3 banány
30 gramů karobového prášku, nebo 2 lžíce karobového sirupu
250 mililitrů rostlinného mléka
1/2 lžičky dřeně z pravého vanilkového lusku
1 šálek drceného ledu, nebo 1 šálek horkého mléka (podle toho, zda budete připravovat studený, nebo teplý nápoj)

Všechny přísady vhoďte do mixéru a rozmixujte do hladké konzistence. Pro studený mix přidejte do sklenice led a pro horký přilijte teplé mléko.

Spustit audio

Související