Heřmánek pomůže prakticky při všech zdravotních potížích, zbaví vás i nespavosti a úzkosti

21. říjen 2018

Patří mezi nejvíce probádané léčivé byliny vůbec. Zatím bylo zjištěno, že heřmánek obsahuje 109 účinných látek, a předpokládá se, že to není konečný počet. Užití heřmánku je mimořádně široké a všestranné. Lze říci, že téměř neexistuje oblast, kde by nemohl více či méně pomoci.

Heřmánkem lze často pomoci při nespavosti a neschopnosti se uvolnit. Jako tišící nápoj není návykový a je bez vedlejších účinků. Množství mocných účinných látek ho však předurčuje k mnohem většímu spektru pozitivních účinků na zdraví a psychiku.

Dokáže uvolnit svaly střev, využívá se pro zdraví trávicího traktu a řešení potíží, jako je pálení žáhy, průjem, nadýmání, ranní nevolnost a nutkání ke zvracení. Potlačuje bakterii přispívající k tvorbě žaludečních vředů, také bezpečně redukuje průjmy a koliky u dětí.

Heřmánek je oblíbená protikřečová bylina, která se také užívá proti artritidě, na léčbu popálenin a jako výplachy očí při zánětech. Působí protialergicky, ale může se stát, že na něj alergie vznikne. To je asi jediná známá kontraindikace. Na místě je i jistá opatrnost v těhotenství, protože heřmánek může stimulovat dělohu.

Účinek se časem sám zvyšuje

Vědce nadchl svou schopností redukovat úzkost, zlepšovat náladu a uvolňovat depresi. Na Pensylvánské univerzitě podávali lidem s mírnou depresí a úzkostí denně heřmánkový extrakt, u většiny účastníků došlo k výrazné redukci symptomů. Terapeutický efekt heřmánku se navíc časem zvyšoval bez zvýšení dávky, což je podstatný rozdíl oproti farmaceutickým lékům, na něž se vyvíjí tolerance a po čase je pro docílení původního účinku nutné zvýšit dávku.

Látka obsažená v heřmánku může potlačovat růst nádorových buněk. Při výzkumu došlo například k potlačení růstu buněk nádoru prostaty. Podpůrně se také choval u tumorů kůže, štítné žlázy a žaludku.

Bylina redukuje zánět a oxidativní stres, který může spouštět různé degenerativní nemoci. Může pomoci předcházet diabetu, snižuje hladinu krevního cukru a zvyšuje uskladnění glykogenu.

Má antibakteriální efekt a působí tak proti infekcím v ústech, proti zánětům dásní a zubů. Zdraví ústní dutiny podpoříte například kloktáním vychladlého heřmánkového čaje. Některé studie naznačují, že heřmánek efektivně léčí rány, můžete zkombinovat kokosový olej s heřmánkovým esenciálním olejem a redukovat tak otoky i bolest.

Dalším oblíbeným tipem je použití vychladlých sáčků heřmánkového čaje na oteklé, unavené oči a tmavé kruhy pod očima. Bolesti hlavy mohou být uvolněny několika kapkami heřmánkového oleje aplikovaného nad horní ret. Síla heřmánku se ukazuje i při podpoře imunitního systému a zvýšení odolnosti vůči nachlazení a infekcím.

Možností tedy máme více, ale nejrozšířenější zřejmě zůstane užití heřmánku ve formě tišícího čajového nálevu. Ten se připravuje zalitím 2 až 3 čajových lžiček nejlépe organického sušeného heřmánku a odstátím 10 až 15 minut před scezením. Tento čaj čistí ledviny a játra od toxinů.

Heřmánkový vlasový přeliv nebo pleťová voda

Dvě lžíce heřmánku krátce povaříme v hrníčku vody a necháme pod pokličkou 15 minut vylouhovat. Přecedíme a přidáme šťávu z půlky citronu.

Heřmánkový olej

Sklenici s uzávěrem naplníme heřmánkem, upěchujeme a přelijeme panenským olivovým olejem. Necháme odstát 2 týdny na slunném místě, poté scedíme.

Takto připravený olej je vhodný na drobné poranění a kožní problémy. Lze také využít jako mazání po opalování.

Spustit audio

Související