Šípek je jeden z nejlepších přírodních léků proti paradontóze, stimuluje i potenci a libido

11. listopad 2021

Ohnivě červené plody šípku naznačují, že tato léčivá rostlina bude mít mnoho společného s posílením vitality. Vskutku, je to jeden z nejlepších prostředků na přirozenou imunitu. Šípek se totiž musí prosadit v hojné konkurenci rostlin na zarostlých stráních, a proto je napěchovaný látkami, které chrání a posilují.

Již staří Řekové považovali šípek za přírodní lék a nazývali ho božským plodem. Šípky ordinoval svým pacientům i sám Hippokrates a popis jejich blahodárných účinků najdeme v anglosaském herbáři z 11. století. Nejde jenom o nudný výpis prevence nemocí z nachlazení, plody stimulují i potenci a libido.

Kromě rakytníku neobsahuje žádný jiný plod tolik vitaminu C jako šípek. Dále dodá tělu látky proti infekci způsobené viry a bakteriemi, nervový vitamin B1 (pro soustředění), rostlinnou ochrannou látku rutin (důležitý pro zdravé cévy), vápník (pro kosti a zuby) a železo (pro krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem).

Proti infekci, nachlazení i nadýmání

Šípek tedy působí preventivně proti infekcím a nachlazení, zpevňuje cévy a pomáhá při bolestech žil a křečových žilách. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C je to jeden z nejlepších přírodních léků proti paradontóze a onemocnění dásní.

Plody šípkové růže pečují o dobré nervy a schopnost soustředění, jsou prospěšné v boji proti infekci žlučníku, ledvin i dýchacího systému, usnadňují zažívání, pomáhají předcházet nadýmání a zadržování vody a také závratím.

Čtěte také

Šípek je velmi nápomocný ženskému reprodukčnímu systému, usnadňuje menstruační cyklus, ulevuje od křečí a je prevencí problémů s prsy. Čistí a vyživuje krev, posiluje oběhový, dýchací a trávicí systém, podporuje brzlík, který pomáhá optimálně pracovat imunitnímu systému.

Asi nejčastějším způsobem, jak se šípky využívají, je popíjení šípkového čaje. Ten je vhodný i pro dlouhodobé podávání a působí jako univerzální posilující prostředek. Má močopudný účinek, působí proti ledvinovému písku a ledvinovým i močovým kamenům.

Jakkoli je v praxi rozšířeno drcení šípků za účelem výroby čaje, jde o pracnější verzi nálevu, která se musí následně filtrovat přes pláténko. Nejsnazší cestou k výrobě silného a chutného čaje je louhování šípků ve vodě přes noc. Ráno zahřejeme vodu k bodu varu, nebo i mírně povaříme, necháme stát a po mírném vychladnutí odléváme čaj, případně dosladíme lžičkou medu.

Proti žaludečním křečím se podával také čaj z okvětních lístků šípku. Dále jsou známé šípkové marmelády a šípkové likéry, které po všech stránkách posilují, a to zvláště starší osoby.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.