Šípkový čaj
Šípek působí preventivně proti infekcím a nachlazení, zpevňuje cévy a je to jeden z nejlepších přírodních léků proti paradontóze. Nejčastěji se šípky využívají pro přípravu čaje. Jednoduchý postup poradila dietoložka Štěpánka Kutišová.
- hrst sušených šípků
- litr vody
Šípky vhodíme do litru vody do hrnce, který můžeme druhý den zahřát na plotně. Necháme louhovat přes noc.
Ráno, nebo kdykoli během dne směs louhovaných šípků a vody zahřejeme k bodu varu, případně i krátce povaříme. Odstavíme z plotny a opět necháme louhovat.
Po mírném vychladnutí promícháme, dosladíme medem, přelijeme do hrnečku a zbytek do termosky, aby nám čaj vydržel teplý.
Související
-
Skořicovo-lékořicový čaj
Léčivý čaj pomáhá například zbavit se závislosti na kofeinu. Když ho vypijeme po ránu, nabije nás energií. Stejně tak se hodí v případě zažívacích problémů.
-
Májská horká čokoláda
Blahodárným nápojem pro náš organismus může být horká čokoláda s kajenským pepřem a skořicí. Připravte si ji podle receptu Štěpánky Kutišové z pořadu Přírodní lékárna.
-
Mangové smoothie se zázvorem
Plody oranžové barvy pomáhají chránit rozmnožovací orgány. Jedním z nich je mango. Abychom jeho sílu dobře využili, můžeme připravit například smoothie.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Mimozemští roboti, červí díry, kosmické elektrárny... je lepší být ve střehu.
Tomáš Vacek, vedoucí Programu celoplošné stanice


Komplet 3CD Vladana a Prasopes
Co se stane, když se desetiletá holka rozhodne být intergalaktickou strážkyní? Sci-fi seriál o útěku z domova, vzpouře strojů a přátelství s jedním zvláštním kouzelným zvířetem.