Šípkový čaj

Šípek působí preventivně proti infekcím a nachlazení, zpevňuje cévy a je to jeden z nejlepších přírodních léků proti paradontóze. Nejčastěji se šípky využívají pro přípravu čaje. Jednoduchý postup poradila dietoložka Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • hrst sušených šípků
  • litr vody

Šípky vhodíme do litru vody do hrnce, který můžeme druhý den zahřát na plotně. Necháme louhovat přes noc.

Ráno, nebo kdykoli během dne směs louhovaných šípků a vody zahřejeme k bodu varu, případně i krátce povaříme. Odstavíme z plotny a opět necháme louhovat.

Po mírném vychladnutí promícháme, dosladíme medem, přelijeme do hrnečku a zbytek do termosky, aby nám čaj vydržel teplý.

Související

  • Skořicovo-lékořicový čaj

    Léčivý čaj pomáhá například zbavit se závislosti na kofeinu. Když ho vypijeme po ránu, nabije nás energií. Stejně tak se hodí v případě zažívacích problémů.

  • Májská horká čokoláda

    Blahodárným nápojem pro náš organismus může být horká čokoláda s kajenským pepřem a skořicí. Připravte si ji podle receptu Štěpánky Kutišové z pořadu Přírodní lékárna.

  • Mangové smoothie se zázvorem

    Plody oranžové barvy pomáhají chránit rozmnožovací orgány. Jedním z nich je mango. Abychom jeho sílu dobře využili, můžeme připravit například smoothie.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová