Celá rostlina rakytníku je léčivá. Nabije vás vitaminy, posílí a zbaví škodlivin

4. říjen 2018

Hustě větvený trnitý keř dorůstající až do výšky deseti metrů, to je rakytník. Existuje asi šest druhů, všechny kromě jediného se vyskytují ve vysokohorských oblastech, a to až tři tisíce metrů nad mořem.

Jediný, který snáší níže položené oblasti, je rakytník řešetlákový. Právě tato rostlina se objevuje i na našem území, také se cíleně pěstuje a je součástí některých zahrádek.

Léčivé účinky má celá rostlina rakytníku, nejčastěji se ale užívají plody a olej. Plody jsou mimořádně bohaté na vitamín C, ale také další vitamíny a biologicky aktivní látky, mimo jiné s antidepresivním a protinádorovým účinkem.

Rakytníkový olej je rovněž přírodním koncentrátem vitamínů. Jde o tmavě oranžovou tekutinu, která má charakteristické aroma a chuť. Výborně regeneruje pokožku při popáleninách nebo jiných kožních problémech, tlumí bolesti, podporuje hojení ran, vnitřně léčí žaludeční vředy a působí protiskleroticky.

I ostatní části rakytníku jsou přirozeně léčivé a léčí plicní, zažívací, jaterní a kloubní potíže, hojí sliznice, rozpouští hleny, regulují krevní oběh. Rakytník obecně využijeme jako vynikající zdroj vitamínů, který podporuje imunitní systém a působí jako všeobecné tonikum.

Čtěte také

Pomáhá při nádorových onemocněních, všech infekčních a zánětlivých onemocněních, při oslabení, rekonvalescenci, pro celkové posílení a zvýšení imunity.

Vlivem rakytníku zvýšíme odolnost organismu proti stresu. Tato rostlina také působí detoxikačně, ať už při likvidaci vnějších vlivů, například z potravy, tak při detoxikaci vnitřní, kdy napomáhá odbourávání škodlivých zplodin vlastní látkové výměny, například při revmatických chorobách.

Olej podáváme zpravidla čtyřikrát denně po kávových lžičkách, při zevních ošetřeních jej užíváme dvakrát až třikrát denně. Plody je nejlepší usušit, rozemlít a podávat formou prášku, obvykle ráno a v poledne po lžičce. Čaj připravujeme zejména z listů nebo kůry formou nálevu a pijeme šálek ráno a v poledne.

Při užívání rakytníku nebyly zjištěny nežádoucí účinky, ani nejsou známy žádné kontraindikace. Většinou si nasazujeme ucelené, čtyřtýdenní nebo šestitýdenní kúry.

Rakytníkový med

Sušené rozmleté plody smícháme s včelím medem a podáváme po lžičkách. Medem můžeme sladit i čaj.

Rakytníkový sirup

Čerstvé plody rakytníku omyjeme pod tekoucí vodou. Dáme do odšťavňovače a vytlačíme šťávu. Šťávu mírně prohřejeme s medem, který dá vysoce kyselé šťávě sladkost, poživatelnost a také určité konzervační účinky.

Šťávu s medem uložíme do ledničky a bez použití dalších konzervantů spotřebujeme do jednoho měsíce.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.