Bezinky patří mezi nejlepší pomocníky v boji proti chřipce a nachlazení

21. září 2018

Před heřmánkem smekni a před bezem klekni. Prastaré úsloví potvrzuje, že léčivé síly černého bezu si lidé váží po staletí. Již dávní Keltové při stěhování na nové sídlo bezové keře vykopávali a jako vzácnost je převáželi s sebou.

Na světě roste přes dvacet odrůd černého bezu a v tradiční lidové medicíně se využívala celá rostlina, tedy nejen květy a plody, ale i listy, kůra a kořeny. Opatrně však při sběru čerstvých bezinek, protože syrové plody obsahují látky, které mohou způsobit průjem a nevolnost. Škodlivé účinky prostým převařením zmizí.

Bez se využívá pro přípravu vína, likéru, sirupů, džemů a limonád. Původní Američané z něj vyráběli čaje a jiné nápoje. Ve středověku se věřilo, že v keřích žijí čarodějnice, které se pomstí, pokud keř pokácíme. Je možná škoda, že na pověry už tolik nevěříme, protože bez mizí z dvorků a zahrad, kde mohl přinášet velký užitek.

Bezinky uleví i od bolesti zad

Bezinky totiž obsahují mnoho vitaminu C a A a látky s protizánětlivými, protivředovými, antivirovými a protirakovinnými účinky.

Bez pomáhá při bolesti v krku a chřipce a podporuje pocení, které zmírňuje projevy nachlazení, ulevuje i při astmatu a bronchitidě. Odvary z bobulí také pomáhají při nervových onemocněních a bolestech zad a používaly se pro zmírnění zánětů močového traktu a močového měchýře.

Několik studií potvrdilo účinnost bezu v boji proti chřipce typu A a B. Při jednom výzkumu skupina, která dostávala bezový extrakt, potřebovala méně léků a příznaky chřipky se zmírnily průměrně o čtyři dny dříve. Při jiném výzkumu cítilo 93 procent osob, které dostávaly bez, během dvou dnů výraznou úlevu, včetně absence horečky.

Čtěte také

Bezinky jsou zkrátka jedním z nejefektivnějších prostředků proti virovým a bakteriálním infekcím a podstatně mohou zkrátit průběh nachlazení. Mají schopnost ničit viry, významně posilují imunitní systém, jsou příznivé pro průdušky a pomohou vykašlat hlen z plic.

Plody působí také jako účinné analgetikum, například při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů. Jsou mírně projímavé a mírně také snižují krevní tlak.

List můžeme využít na takzvané suché zábaly, kdy se do čerstvých listů balí klouby při revmatických bolestech. Překvapivě mohu pomoci i při bolestech kolena, kdy pomůže „vytáhnout z kolena vodu.“ Mohou mít i značný protinádorový účinek, zejména u nádorů zevně přístupných, které se ošetřují formou obkladů. List ve formě čaje čistí pokožku a pomáhá proti akné.

Květ bezu podáváme v nálevu. Bezinky můžeme usušit a podávat ve formě odvaru, ale nejlépe působí zřejmě bezová šťáva zpracovaná jako sirup nebo likér.

Bezinkový likér

Suroviny:
2 litry otrhaných bezinek
½ litru rumu
1 litr vody
250 gramů kokosového cukru
3 lžíce stévie
lžička vanilkového extraktu nebo mleté vanilky
2 lžíce mleté kávy

Do většího hrnce dáme bezinky, zalijeme vroucím litrem vody, přidáme cukr a vaříme asi 5 minut. Přidáme vanilku, vaříme další 3 minuty, pak mletou kávu a vaříme další 2 minuty.

Přimícháme rum a necháme chutě propojit a nápoj odstát. Plníme do krátce převařených lahví.

Bezinkový zmrzlinový koláč

Suroviny:
1 a ½ šálku drobených grahamových nebo celozrnných sušenek
2 lžíce medu
2 lžíce rozpuštěného másla

Na náplň:
350 gramů bezinek
¼ šálku medu
1 lžička vanilkové tresti
1/3 šálku vody
1 lžíce škrobu
2 šálky jahodové zmrzliny nebo zmraženého jogurtu (zmrzlinu vyrobíme rozmixováním zamražených jahod a banánu)
2 šálky vanilkové zmrzliny nebo zmraženého jogurtu

Drobečky, med a máslo dáme do koláčové formy o průměru 23 centimetrů. Promícháme a upěchujeme, aby vznikl korpus. Na třicet minut dáme do mrazničky.

Zatímco se korpus mrazí, rozmícháme v rendlíku škrob ve vodě a smícháme s bezinkami, medem a vanilkovou trestí. Přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí (asi 2 minuty). Pak necháme omáčku zcela vychladnout.

Změklou jahodovou zmrzlinu rozprostřeme na korpus. Na ni rozetřeme polovinu bezinkové omáčky. Na ni rozprostřeme vanilkovou zmrzlinu. Na vanilkovou zmrzlinu rozetřeme zbytek bezinkové omáčky. Zakryjeme potravinovou fólií a dáme mrazit na 3 až 4 hodiny, nebo dokud náplň zcela neztuhne.

Spustit audio

Související