Bezinkový sirup

Bezinky jsou jedním z nejefektivnějších prostředků proti virovým a bakteriálním infekcím a podstatně mohou zkrátit průběh nachlazení. Nejlépe působí zřejmě bezová šťáva zpracovaná jako sirup. Jak jej připravit, poradila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
¾ šálku sušených bezinek
3 šálky vody
¾ šálku medu
případně svitek skořice, hvězdička anýzu a čtvrt lžíce celých hřebíčků

Do pánve dáme sušené bezinky a vodu a vaříme 45 minut až hodinu, dokud nezredukujeme vodu na polovinu. Necháme zchladit.

Přecedíme a vytlačíme šťávu pomocí měchačky z bezinek. Vlijeme med a nalejeme do sklenice.

Užíváme lžíci denně, při potížích až tři lžíce denně. Z uvedeného množství vyrobíme jeden až dva šálky. Dávku můžeme znásobit podle množství dostupných bezinek.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.