Bezinkový sirup
Bezinky jsou jedním z nejefektivnějších prostředků proti virovým a bakteriálním infekcím a podstatně mohou zkrátit průběh nachlazení. Nejlépe působí zřejmě bezová šťáva zpracovaná jako sirup. Jak jej připravit, poradila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
¾ šálku sušených bezinek
3 šálky vody
¾ šálku medu
případně svitek skořice, hvězdička anýzu a čtvrt lžíce celých hřebíčků
Do pánve dáme sušené bezinky a vodu a vaříme 45 minut až hodinu, dokud nezredukujeme vodu na polovinu. Necháme zchladit.
Přecedíme a vytlačíme šťávu pomocí měchačky z bezinek. Vlijeme med a nalejeme do sklenice.
Užíváme lžíci denně, při potížích až tři lžíce denně. Z uvedeného množství vyrobíme jeden až dva šálky. Dávku můžeme znásobit podle množství dostupných bezinek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.