Máta zvyšuje soustředění a duševní výkon, a to už za dvacet minut po vypití čaje

13. květen 2021

Obliba mátového čaje a mátových lístků na kulinářských kreacích spadá již do doby dávno minulé. Lístky máty byly nalezeny i v egyptských pyramidách. Moderní věda potvrdila, že rostlina prospívá zdraví a pomáhá při řadě potíží.

Mezi mátami najdeme mnoho odrůd, které rostou planě, ale nejznámější máta peprná je vlastně křížencem a v přírodě se vyskytuje spíše výjimečně.

Její hlavní účinnou látkou je mentolová silice. Drážděním citlivých receptorů vyvolává pocit chladu, který dokáže překrýt slabší nepříznivé podněty jako například úporné svědění. Tohoto efektu je možné účelně využít vnitřně i zevně. Jde vlastně o mírně působící přírodní analgetikum, ale na druhou stranu tohoto efektu znecitlivění užíváme s mírou, protože při trvalém užívání máty by došlo k oslabení citlivosti organismu na jiné přírodní látky, které mohou být také blahodárné.

Pomáhá i při vážných trávicích potížích

Máta především působí příznivě na trávení. Výrazně tlumí nadýmání a křečovité bolesti v trávicím ústrojí, pozitivně ovlivňuje funkci žlučníku. Při jednom z výzkumů kapsle s mátovým olejem velmi pomohly i při vážných trávicích potížích, jako je syndrom dráždivého tračníku, a to i u dětí.

Máta také zvyšuje pozornost a soustředění, podporuje paměť a duševní výkon, který využívá paměti dlouhodobé i krátkodobé, a to po pouhých dvaceti minutách po vypití mátového čaje.

Dále redukuje nervovou a svalovou bolest, je antibiotická a do určité míry působí i protiplísňově. Může pomoci při bolestech hlavy pocházejících z napětí.

Po vnější aplikaci mátového oleje byly okamžitě tišeny neuropatické bolesti u pásového oparu, olej také efektivně redukoval nutkání ke zvracení spojené s chemoterapií. Obyčejný šálek mátového čaje pomůže potlačit buňky rakoviny prostaty a také chrání DNA před poškozením radiací. Máta navíc potlačuje působení streptokoka v ústech, a tím omezuje tvorbu zubního kazu.

V případě máty ale platí, že méně je více. Jako kontraproduktivní se ukázaly vysoké dávky, které mohou vyvolat určitou intoxikaci. Stačí občasný šálek mátového čaje, inhalace by neměla překročit 10 minut a na koupele rukou nebo nohou stačí obvykle malá hrst lístků. V případě, že někdo má s vysoce aromatickým mentolem potíže, může využít příbuzné druhy, jako je máta kadeřavá, která mentol neobsahuje.

Máta se hojně konzumuje v arabských zemích, pro povzbuzení zde pijí pravý zelený čaj s příměsí máty peprné. Mátový nálev s rozmarýnou byl doporučován i závodníkům Tour de France. Máta je nejčastěji užívaná léčivá bylina. Po náročném dni můžeme oteklé a unavené nohy ošetřit koupelí s nálevem z máty. Těm, kdo nejsou milovníky bylinných čajů, lze doporučit užívání prášku ze sušené máty na špičku nože nasypaného do vody nebo jídla jednou až dvakrát denně.

Mátový salát

Suroviny:
1 salátová okurka
bílý jogurt (kokosové mléko)
1 stroužek česneku
malý svazek čerstvě nasekané máty
půlka červené cibulky
sůl, pepř
šťáva z 1 citrónu

Okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Lístky máty nasekáme nadrobno a smícháme s čerstvým jogurtem, přidáme prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř a zakápneme citrónovou šťávou.

Hotovou omáčkou přelijeme okurky. Necháme vychladit. Na závěr můžeme přidat nadrobno pokrájenou červenou cibulku. Salát se skvěle hodí k pečenému masu.

Marináda na jehněčí nebo kuřecí maso

Suroviny:
malý svazek máty peprné
4 stroužky česneku
1 lžíce kremžské hořčice
2-3 lžíce olivového oleje
2 citróny
sůl, pepř

Prolisovaný česnek smícháme s hořčicí, olejem, šťávou z jednoho citrónu a nasekanou mátou. Do směsi naložíme maso se zářezy (nejlépe jehněčí, ale může být i kuřecí) a necháme přes noc marinovat. Poté pečeme v troubě.

Spustit audio

Související